Πιλοτικό Άνοιγμα του Αεροδρομίου της Κέρκυρας για Επισκέπτες ΕΕ από 23 Απριλίου

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

 

Ο Βουλευτής μετέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Τουρισμού της Π.Ε. Κέρκυρας για το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή τουριστική σεζόν και τον χρόνο έναρξής της. Υπογράμμισε ότι η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, μετά την μειωμένη κίνηση που καταγράφηκε πέρσι εξαιτίας της πανδημίας, είναι εξόχως σημαντική για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την εξέλιξη των τοπικών οικονομιών. Αναφέρθηκε επιπλέον στην απόφαση μετάθεσης της έναρξης των τουριστικών πτήσεων προς το εξωτερικό από την Βρετανική Κυβέρνηση, πράγμα που δημιουργεί έντονη ανησυχία στην τοπική τουριστική αγορά.

 

Σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης του Βουλευτή στο Υπουργείο Τουρισμού, σήμερα επιβεβαιώθηκε το πιλοτικό άνοιγμα του Αεροδρομίου της Κέρκυρας στις 23 Απριλίου για επισκέπτες από την ΕΕ οι οποίοι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR). Παράλληλα, στις 23 Απριλίου θα εκκινήσει το Yachting, ενώ επίσης το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ.

 

Επιπλέον, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι έχει υπογραφεί η ΚΥΑ με τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων και αναμένεται τις επόμενες ώρες η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Μεταξύ άλλων προβλέπονται διευκολύνσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων, όπως επιτρέπεται το self service στον μπουφέ, η δυνατότητα αλλαγής δωματίου εντός μίας ώρας αντί μίας ημέρας που προβλεπόταν πέρσι, η δυνατότητα επίσκεψης του εστιατορίου του ξενοδοχείου από μη διαμένοντες εκεί, ο καθημερινός καθαρισμός του δωματίου και η καθημερινή αλλαγή κλινοσκεπασμάτων κ.α.

 

Σε ότι αφορά στην κρουαζιέρα το επόμενο 10ήμερο θα καθοριστούν τα τελικά πρωτόκολλα με τους όρους λειτουργίας της. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταφορές με λεωφορεία, βανάκια κλπ.

 

Αναφορικά με το σημαντικό θέμα που προέκυψε σήμερα στην Βρετανία, όπου μετά από αποφάσεις της Κυβέρνησης η έναρξη των πτήσεων και των πακέτων διακοπών μετατέθηκαν για τις 24 Ιουνίου, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι πρόκειται για απόφαση που επηρεάζει το σύνολο των τουριστικών προορισμών όλων των χωρών. Ωστόσο, σε διμερές επίπεδο θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί μία διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε οι Βρετανοί να μπορέσουν να ταξιδέψουν νωρίτερα προς τη χώρα μας.

 

Ο Υπουργός τόνισε ότι και φέτος η έναρξη της τουριστικής κίνησης θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα καταγράψει η πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Ευρώπης. Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να υποδεχθεί έγκαιρα και με κανόνες τους επισκέπτες της.

 

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε επίσης ότι θα προβλεφθεί η τακτική διεξαγωγή τεστ (rapid test ή  self test) για τους εργαζόμενους ξενοδοχείων, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού τονίζει την ανάγκη, οι εργαζόμενοι του ευρύτερου τουριστικού τομέα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα.