Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
Πρόσφατα:
Αρθρα

Προτάσεις για την προώθηση του Επτανησιακού Πολιτισμού

Ο πολιτισμός είναι το πιο δυνατό, το πιο ανθεκτικό και το πιο ελπιδοφόρο κύτταρο της επτανησιακής συνοχής. Είναι ο αδιάσπαστος δεσμός της νησιωτικής μας περιφέρειας. Σε όλα τα Ιόνια Νησιά υπάρχουν στοιχεία της ίδιας ιστορικής παράδοσης τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα πολυμορφία, από τη μουσική, το τραγούδι, τις καλές τέχνες, το θέατρο και το χορό, μέχρι την αρχιτεκτονική, και τον αθλητισμό. Στο σταυροδρόμι των οικονομικών και όχι μόνο συμφερόντων, όντας η γέφυρα προς την Ευρώπη, τα Ιόνια Νησιά, μπορούν να αισιοδοξούν για ένα μέλλον οικονομικής ευημερίας με κύριο μοχλό την πολιτιστική περιουσία και την τουριστική προβολή της. Διότι τα δύο αυτά πεδία, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, θα πρέπει να δοθεί μια αναπτυξιακή πνοή παρά τις δυσκολίες των καιρών μας. Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν θα πρέπει να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο, τις δυνατότητες μίας κοινωνίας που παράγει έως σήμερα πολιτισμό. Άρα, μαζί με τη διάσωση και αποκατάσταση των μνημείων του επτανησιακού περιβάλλοντος, τη διάδοση και προβολή της σημασίας τους, θα πρέπει να υποστηριχθούν οι ζώσες καλλιτεχνικές δράσεις, οι επιστημονικές έρευνες ειδικών ζητημάτων, οι αθλητικές διοργανώσεις. Οι φορείς της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης πρέπει να ενισχυθούν ώστε να παραμείνουν ισχυροί οι θεσμοί διάσωσης της παράδοσης.

Ιδού μερικές προτάσεις που αναβαθμίζουν τον πολιτισμό μας:

Πρώτον, η τοπική ιστορία ως μάθημα, πρέπει να επιστρέψει στα σχολεία μας. Πρόκειται για μία σημαντικότατη εκπαιδευτική δράση που διατηρεί ζωντανές, στην συνείδηση των πολιτών, τις ιστορικές τους ρίζες.

Δεύτερον, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Καλλιτεχνικά σχολεία και να λειτουργούν μαζί με τα Μουσικά σχολεία που ήδη υπάρχουν. Τα σχολεία αυτά, θα πρέπει να αποτελέσουν φυτώριο για την ανάδειξη αξιόλογων καλλιτεχνών που θα μετεκπαιδεύονται με καθιερωμένο σύστημα υποτροφιών και χορηγιών, στο οποίο θα συνδράμουν όχι μόνο το κράτος και οι ιδιώτες χορηγοί, αλλά και όλοι οι φορείς του πολιτισμού και τα πολιτιστικά και πνευματικά σωματεία του τόπου.

Η εκμάθηση των παραδοσιακών τεχνών θα πρέπει να ενισχυθεί και να αποτελέσει ένα υγιή θεσμό. Τέχνες όπως, η αγγειοπλαστική, η ξυλογλυπτική, η κεντητική, η χαρακτική, η παραγωγή τοπικών προϊόντων κ.λ.π, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ενώ η προώθηση των προϊόντων θα μπορεί να γίνει με ετήσιες διοργανώσεις – Φεστιβάλ – με τουριστικό ενδιαφέρον σε όλα τα Ιόνια νησιά.

Τρίτον, σε όλες τις πόλεις θα πρέπει να υποστηριχθούν με ειδικά προγράμματα οι δράσεις των Μουσείων όπως και των Ιστορικών Αρχείων και των Βιβλιοθηκών και να λειτουργήσουν ενιαία για όλες τις περιπτώσεις, τοπικά δίκτυα που θα προβάλλουν τις δράσεις τους υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Η συγκέντρωση και προβολή των εκθεμάτων τους και των συλλογών τους γενικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδούς της ψηφιοποίησης προκειμένου να διασφαλισθούν και να προσφέρουν με τον πιο έγκυρο τρόπο, πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η ένταξή τους σε μεγάλες ενότητες, μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο ψηφιοποιημένο αρχείο της Περιφέρειας για τον Πολιτισμό των Ιονίων Νήσων, από το οποίο δεν θα αποκλεισθούν καταχωρίσεις για όλες τις τέχνες, τη μουσική, το θέατρο, το τραγούδι, το χορό. Στην μεγάλη αυτή «χαρτογράφηση» για τον Πολιτισμό, όλες οι πολιτιστικές δράσεις θα φιλοξενούνται και η ιστορία και η εξέλιξή τους θα αποτελέσουν κτήμα των πολιτών.

Τέταρτον, νέοι χώροι πολιτισμικής δράσης θα πρέπει να ιδρυθούν και να αποτελέσουν ελκυστικούς τόπους για τους νέους μας, δημιουργώντας συγχρόνως νέες θέσεις εργασίας. Ο θεσμός των παιδικών δανειστικών βιβλιοθηκών καθώς και τα Κέντρα Βιβλίου για τους νέους, μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε γωνιά των Ιόνιων νησιών, αν υποστηριχθεί από ειδικά προγράμματα.

Πέμπτον, θεσμοί όπως οι ιστορικές ημέρες μνήμης αλλά και εορτής για τα Ιόνια Νησιά θα πρέπει να εμπλουτισθούν με μνείες σε προσωπικότητες που ευεργέτησαν την κοινωνία μας ή με αναφορές σε συμβάντα που χαρακτήρισαν την φυσιογνωμία της.

Έκτον η σύσταση της Υπηρεσίας Μέριμνας για τον Πολιτισμό είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων με αποκλειστικό σκοπό τον Προγραμματισμό, την εκπόνηση μελετών και την αξιοποίηση κάθε πρότασης, είτε προερχόμενης από φορείς είτε από πολίτες, για θέματα ανάπτυξης στον τομέα του Πολιτισμού. Ειδικοί διαδικτυακοί τόποι επικοινωνίας με το κοινό (ερευνητές, δημιουργούς, συλλέκτες, φιλότεχνους, εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ΜΜΕ κ.λπ.) θα υπάρχουν σε διαρκή λειτουργία για την καθημερινή αποθησαύριση και αξιοποίηση των πληροφοριών.

Έβδομο, όπως ήδη ελέχθη, η αποκατάσταση και προβολή των επτανησιακών μνημείων σε όλη των Περιφέρεια αλλά και κυρίως στην Κέρκυρα θα πρέπει να αποτελέσει πρώτιστο στόχο, καθώς και η αναγκαία εξασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των δράσεων αυτών.

Τέλος, το πολύ σημαντικό και πάντα επίκαιρο ζήτημα της ασφάλειας των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων της Κέρκυρας αλλά και όλης της χώρας μας, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προγραμματισμό και συγκεκριμένες δράσεις. Μια πρόταση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα μπορούσε να εξετασθεί, είναι η σύσταση ειδικού Τμήματος της Ελληνικής Αστυνομίας που θα συγκροτηθεί με ειδικό σχεδιασμό και θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους αστυνομικούς στην επιτήρηση των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων καθώς και στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Οι συνεχείς απόπειρες αρχαιοκαπηλίας και οι κλοπές στα Μουσεία μας, αποτελούν ένα μέγιστο κίνδυνο για την διάσωση της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας. Ο πολιτιστικός μας πλούτος μειώνεται δυστυχώς καθημερινά και οι λύσεις πρέπει να είναι ριζικές, καθιερώνοντας την λειτουργία των θεσμών. Ένα ικανό κράτος πρέπει να επιτηρεί το εθνικό και δημόσιο συμφέρον του αντιμετωπίζοντας δραστικά τα προβλήματα. Επιπροσθέτως, με την παραπάνω πρόταση κατοχυρώνονται νέες θέσεις εργασίας καθώς οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας μας εμπλουτίζονται με μία ακόμα σημαντική κοινωνική προσφορά που την καταξιώνει στην αντίληψη των πολιτών.