Δελτια Τυπου

Σημεία συνέντευξης Στέφανου Γκίκα στο Ρ/Σ ΑΝΤΕΝΝΑ Κέρκυρα και στη δημοσιογράφο Σωτηρία Βλαχογιάννη

Συνέντευξη στον κερκυραϊκό ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤΕΝΝΑ Κέρκυρα» και στην δημοσιογράφο Σωτηρία Βλαχογιάννη παραχώρησε σήμερα ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Παρατίθεται παρακάτω τμήμα της συνέντευξης:

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τυχοδιωκτικό», ανέφικτο, του τύπου «λεφτά υπάρχουν», το οποίο μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στους πολίτες, αλλά στην ουσία αποτελεί πολιτική παραπλάνηση. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα οικονομικό μοντέλο χρεοκοπημένο ιστορικά, που οδηγεί στην πλήρη απομόνωση της χώρας. Με το πρόγραμμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την υπαρκτή απειλή εξόδου της Ελλάδας από το «ευρώ», που εάν συντελεστεί θα μιλάμε για μια εθνική καταστροφή τις διαστάσεις της οποίας ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Επεσήμανε δε, ότι οι εξαγγελθείσες αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας – που θα πάρουν και οι μετανάστες! – είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Τόνισε ότι τα 18 σημεία της οικονομικής πολιτικής που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θέτουν τις προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Βασική προϋπόθεση θα είναι η τροποποίηση του μνημονίου στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής. Θέμα που εντάσσεται εδώ και δυο χρόνια στον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, εντός και εκτός Ελλάδος. Όπως είπε ο κ. Γκίκας, το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ελήφθη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Τρόικα και το ΔΝΤ και είναι πια ώριμες οι συνθήκες να τεθεί η τροποποίηση του μνημονίου σε φιλολαϊκότερη βάση. Επίσης τόνισε ότι η προτεινόμενη χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις, καθώς και η ταχεία απορρόφηση των 14 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, θα δώσουν «ανάσα» στην χειμαζόμενη Ελληνική αγορά. Ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε βεβαίως θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Για πτυχές του προγράμματος Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε ανεφάρμοστη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «μορατόριουμ» με την Τουρκία γιατί όπως είπε, η γειτονική χώρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αμοιβαία μείωση εξοπλισμών ή σαφέστερα μείωση του εξοπλιστικού της προγράμματος γιατί, ούτως ή άλλως, εδώ και μια τετραετία η Ελλάδα παρουσιάζει πλήρη αδράνεια στους εξοπλισμούς.

Χαρακτήρισε επίσης ως «επικίνδυνη» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, καθότι στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος. Υπενθύμισε δε τη ζημία που υπέστη η χώρα την περίοδο 1974-1980 που η Ελλάδα αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και τα αντίστοιχα οφέλη της Τουρκίας τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Για το που πρέπει να δοθεί βαρύτητα από τη νέα κυβέρνηση

Για να προοδεύσει η χώρα και να βγούμε επιτέλους από την οικονομική κρίση, απαιτείται πολιτική σταθερότητα, παραμονή στη ζώνη του «ευρώ» και ισχυρές συμμαχίες για την Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πατάξει το σπάταλο κράτος, τη γραφειοκρατία, να διορθώσει τις αδικίες του φορολογικού συστήματος, να αλλάξει πραγματικά την οικονομική πολιτική του μνημονίου και να αξιοποιήσει επιτέλους τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτος, τόνισε ο κ. Γκίκας.