Σημεία Συνέντευξης Στέφανου Γκίκα στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ» 104,6 FM

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» 104,6 FM και στον δημοσιογράφο Βασίλη Αδαμόπουλο παρεχώρησε σήμερα ο υποψήφιος Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και η πιθανότητα κλιμάκωσης της κρίσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Στέφανος Γκίκας εκτίμησε πως η κατάσταση είναι σοβαρή και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, αν από την πλευρά μας δεν γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμησή του πως δεν θα υπάρξει μείζον επεισόδιο, καθώς μία σειρά παραγόντων αποδεικνύουν πως «δεν συμφέρει την Τουρκία να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου». Συγκεκριμένα, ο διεθνής παράγων, δηλαδή οι μεγάλες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος αλλά και η ΕΕ τάσσονται στο πλευρό της Κύπρου, όπως επιβάλλει άλλωστε το Διεθνές Δίκαιο.

Δεύτερον, μετά από αρκετά χρόνια όπου η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίση, ο τουρισμός της σημειώνει φέτος αύξηση. Συνεπώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας, «θα ήταν παράλογο αυτή την περίοδο να κάνει κάτι ο Ερντογάν, καθώς το επόμενο βήμα των Ευρωπαϊκών – και όχι μόνον – κρατών, θα είναι η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών» όπου οι πολίτες θα προειδοποιούνται να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Τρίτον, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, από τις ΕΔ της Τουρκίας έχουν αποταχθεί χιλιάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Συνεπώς το ηθικό των τουρκικών ΕΔ δεν είναι τόσο υψηλό όσο ήταν προ πενταετίας, παρόλο που το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας εξελίσσεται κανονικά.

Τέταρτον, η κλιμάκωση της κρίσης θα έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες η Τουρκία θέλει να αποφύγει εξαιτίας της εύθραυστης οικονομίας της.

Σε ότι αφορά την εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως πέραν των ανωτέρω παραγόντων προστίθεται η ξεκάθαρη Εθνική θέση της Ελλάδος, την οποία επανέλαβε πρόσφατα και ο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το Καστελόριζο αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο Στέφανος Γκίκας τον χαρακτήρισε ως «απρόβλεπτο ηγέτη» με πολλά εσωτερικά προβλήματα, ο οποίος «ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο». Εκτίμησε, πως μη μπορώντας να επιλύσει το ένα ζήτημα, ανοίγει το επόμενο, προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή και την συγκατάθεση της τουρκικής κοινής γνώμης. Θεώρησε μάλιστα πως «αυτή την στιγμή είναι πολιτικά απομονωμένος» και υπενθύμισε πως η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η κατάσταση στην Τουρκία είναι δύσκολη και υπάρχουν αδιέξοδα, συνήθως η κρίση εξάγεται προς τα δυτικά…

Για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο, ο κ. Γκίκας δήλωσε πως σαφώς πρέπει να γίνονται όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Ωστόσο, η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την παραμονή του Αγ. Πνεύματος υπό τω φως της δημοσιότητας, προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση της τουρκικής προκλητικότητας και να ακολουθήσουν μακροσκελείς δηλώσεις, βγάζουν προς τα έξω ένα άγχος, μια νευρικότητα και μία αγωνία που δεν χρειάζονται. Εξέφρασε δε την άποψη πως η συνεδρίαση είχε «πολύ περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα…».

Ερωτηθείς για το αν η κοινή γνώμη ασχολείται με τις εκλογές, θεωρώντας σίγουρη την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7η Ιουλίου, ο κ. Γκίκας παραδέχτηκε πως τις τελευταίες μέρες τα ελληνοτουρκικά έχουν κερδίσει την προσοχή των πολιτών. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι η Κέρκυρα ανήκει στις περιφέρειες με σοβαρά τοπικά προβλήματα όπως είναι π.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων, με συνέπεια οι πολίτες να συζητούν έντονα τα ζητήματα αυτά ενόψει των εκλογών.
Συμφώνησε πάντως πως «οι πολίτες έχουν προεξοφλήσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση την επόμενη ημέρα και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας.» Υπογράμμισε ωστόσο πως αυτό δεν πρέπει να καθησυχάσει κανέναν και οι πολίτες μαζί με τα στελέχη της Παράταξης, θα πρέπει να μην χαλαρώσουν αλλά τουναντίον να επιτείνουν τον αγώνα τους, προκειμένου τις 7 Ιουλίου το βράδυ να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα…