Δελτια Τυπου

Σημεία Συνέντευξης Στέφανου Γκίκα στον τηλεοπτικό σταθμό START για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα επεισόδια στην Αθήνα και Τοπικά θέματα

Τρίτη, 05 Ιούλιος 2011
Για το Μεσοπρόθεσμο

Ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι με το Μεσοπρόθεσμο η χώρα ουσιαστικά «προσεγγίζει την κατάσταση του «Προτεκτοράτου» ή της «αποικίας» της Τρόικας, αλλά και των δανειστών της Ελλάδος» και ότι η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων «συνιστά απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αφού η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ελληνικού κράτους μπορεί να διεκδικηθεί από τους δανειστές, θέμα ανεπίτρεπτο».

Χαρακτήρισε ανεφάρμοστη και παντελώς αναποτελεσματική την φορομπηχτική και φοροεισπρακτική οικονομική πολιτική του Μεσοπρόθεσμου και της κυβέρνησης, η οποία «εξαθλιώνει τους Έλληνες πολίτες, η πλειονότης των οποίων, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους νέους φόρους – χαράτσια, και συνεπώς σε ένα χρόνο από τώρα, σχεδόν όλοι θα χρωστάμε στο κράτος, θα έχουν χαθεί περιουσίες και θα έχει μετατραπεί όλη η χώρα σε ένα ατέλειωτο δικαστήριο. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού, χωρίς να έχουν βελτιωθεί οι δείκτες της οικονομίας μας – το αντίθετο μάλιστα – και χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ». Επεσήμανε δε, ότι αυτό που διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι του κόσμου συμφωνούν, ότι «η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα μεγαλώσει τα ελλείμματα, την ύφεση και το χρέος».

Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις του Μεσοπροθέσμου στην Άμυνα της χώρας, ο κ. Γκίκας εκτίμησε, ότι οι νέες περικοπές που επιβάλλονται, δηλαδή 800 εκατομμύρια ευρώ στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και 400 εκατομμύρια στις λειτουργικές δαπάνες μέχρι το 2015, δημιουργούν μείζον πρόβλημα, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις «μετά τις προ μηνών αποφασισθείσες μειώσεις, κατά 70% των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κατά 30% των λειτουργικών δαπανών σε σχέση με το 2009, βρίσκονται σε οριακό σημείο και με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνονται στα επιχειρησιακά τους έργα, οπότε με τις νέες περικοπές, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδυναμωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται».

Για τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα

Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «απώλεια ελέγχου» με συνέπεια την καταστροφή τόσων επιχειρήσεων και υποδομών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τόνισε ότι τέτοιες εικόνες – όπως η εκκένωση κεντρικών ξενοδοχείων – δεν τιμούν τη χώρα και δημιουργούν πολλά προβλήματα στον τουρισμό.

Για τοπικά θέματα

Για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί την «χρυσή εικοσαετία» για την Ελλάδα 1990 – 2009, παρότι η χώρα – όπως αποδείχτηκε – αναπτύσσονταν χωρίς σωστά θεμέλια, αλλά όμως αναπτύσσονταν, «η Κέρκυρα, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της χώρας που άλλαξαν όψη, έμεινε στάσιμη χωρίς βασικές υποδομές και με πολλές ελλείψεις». Και τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει στο ναδίρ, «τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά». Τόνισε δε ότι έχει εμπιστοσύνη στην νέα Περιφερειακή και Δημοτική αρχή.

Για τον Τουρισμό

Τέλος σχολιάζοντας την αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Κέρκυρα, ανέφερε ότι η εικόνα δεν είναι αυτή που φαίνεται από τους αριθμούς, ότι «πολλές περιοχές της Κέρκυρας βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση», ότι «οι περισσότερες αφίξεις οδεύουν προς τα μεγάλα ξενοδοχεία με το σύστημα “all inclusive”, άλλες μεταφέρονται στα κρουαζιερόπλοια και εν τέλει, οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια κ.λπ, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης το οποίο επιδεινώνεται από τα άδικα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης» . Τόνισε δε ότι η Κέρκυρα οφείλει και πρέπει να διευρύνει το τουριστικό της προϊόν, ακολουθώντας μια στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης με ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο περιπατητικός, ο θαλάσσιος κ.λπ.