Αρθρα

Σκοπιανό: Γιατί Αγνοήθηκαν Προκλητικά τα Διδάγματα της Ιστορίας?

Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Απρίλιο του 1941, η Γερμανία με σύμμαχό της την Βουλγαρία κατέλαβαν τα εδάφη των Σκοπίων (FYROM) τα οποία θα παρέμεναν υπό Βουλγαρικό έλεγχο για τα επόμενα 3 περίπου χρόνια. Σχεδόν αυτόματα δημιουργήθηκαν τότε σώματα αντίστασης παρτιζάνων από Σκοπιανούς κομμουνιστές οι οποίοι και θα κατάφερναν μέχρι το 1944 να κυριαρχήσουν πλήρως.

Στην πορεία λοιπόν για την ισχυροποίηση και την επικράτηση των Σκοπιανών κουμουνιστών, η 2α Αυγούστου του 1943 κατέχει ξεχωριστή θέση. Κατά τραγική ειρωνεία, την ημέρα εκείνη στις Πρέσπες, εκεί που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την απαράδεκτη ομώνυμη Συμφωνία, εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του  Κουμμουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβικής «Μακεδονίας», η οποία έθεσε άμεσα τις βάσεις για την δημιουργία και τον σχηματισμό του «Μακεδονικού» Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA). Έτσι λίγους μήνες αργότερα, το υποτυπώδες Γενικό Επιτελείο του NLA, εξέδωσε ένα μανιφέστο στο οποίο δήλωνε ότι: «ο “Μακεδονικός λαός” έχει πια όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του, στην βάση της αυτοδιάθεσης και της αληθινής ισότητας, με στόχο την δημιουργία δικού του κράτους με σχέση αδελφικής ενότητας με το λαό της Γιουγκοσλαβίας.». Και προσέθετε: «Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας ο “Μακεδονικός λαός” είναι πλέον έτοιμος για να υλοποιήσει το προαιώνιο όνειρο της ένωσής του… [με την Ελληνική Μακεδονία]». [Πηγή: “Nationalism & Communism in Macedonia”, E. KOFOS, Institute of Balkan Studies, 1964].

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο φανερώνονταν τα σχέδια του Τίτο για την «ένωση της Μακεδονίας».
Ένα χρόνο αργότερα, στις 2 Αυγούστου του 1944, η πρώτη συνέλευση της ASNOM (Anti fascist Assembly for the National Liberation of Macedonia) ανακοίνωνε την δημιουργία «Μακεδονικού Εθνικού Κράτους» (“Macedonian nation state of ethnic Macedonians”), με επίσημη ομιλούμενη γλώσσα την «Μακεδονική». Μάλιστα στο μανιφέστο που εκδόθηκε από την ASNOM εκφράζεται η ελπίδα για την ένωση όλου του «Μακεδονικού λαού» σε ένα κράτος… (“unification of the whole of Macedonian People”). Ζήτημα που συντηρήθηκε και ενισχύθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν όταν τα Σκόπια αποτελούσαν μέρος της Γιουγκοσλαβίας.
Έπρεπε συνεπώς να περάσουν 75 ολόκληρα χρόνια, για να βρεθεί Έλληνας Πρωθυπουργός, ο «αριστερός» κ. Τσίπρας, για να βάλει την υπογραφή του στην δημιουργία ακριβώς αυτού του τεχνητού «Μακεδονικού» κράτους, διατηρώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τροφοδοτούν διαρκώς τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, δηλαδή το όνομα, την «μακεδονική» εθνότητα και την «μακεδονική» γλώσσα. Το ασύλληπτο είναι ότι ακόμη και στο νέο – αναθεωρημένο – Σύνταγμα των Σκοπίων παραμένουν οι αναφορές στις αποφάσεις της ASNOM και στους «μακεδονικούς εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους»…
Ένα είναι βέβαιο. Η Συμφωνία των Πρεσπών σίγουρα εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα των Σκοπιανών  τροφοδοτώντας τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις, όπως και τα μεγάλα συμφέροντα του Ευρωατλαντικού παράγοντα, που θέλουν πάσει θυσία τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Όμως δεν υπηρετεί το δικό μας Εθνικό συμφέρον και θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο για να δεσμευθεί η χώρα με μια τόσο σοβαρή διεθνή Συμφωνία.

Φοβούμαι ότι δεν θα αργήσει η μέρα που τα επακόλουθα αυτής της άθλιας Συμφωνίας εις βάρος της χώρας μας θα είναι τέτοια που κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019