Σοφία Ζαχαράκη σε Τηλεδιάσκεψη με τουριστικούς Φορείς της Π.Ε. Κέρκυρας: «Το ΙΕΚ Κέρκυρας δεν κλείνει – θα αναβαθμιστεί»

Τηλεδιάσκεψη με την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανου Γκίκα, με αφορμή την επανεκκίνηση του Τουρισμού.

Στην συζήτηση με την Υφυπουργό συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγακροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεντρικής Κέρκυρας, Παναγιώτης Βαρούχας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, Περικλής Κατσαρός, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της AOCTA, Δημήτρης Διαβάτης και ο Διευθυντής του ΙΕΚ Κέρκυρας, Δημήτρης Μπακύρας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού.

Από την πλευρά των τουριστικών φορέων διατυπώθηκε η έντονη ανησυχία για την τουριστική σεζόν μετά την περίεργη στάση που κρατά η Μεγάλη Βρετανία, μη αναβαθμίζοντας τουριστικές χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα, σε υγειονομικά ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Κατά συνέπεια καταγράφονται ακυρώσεις από τη Βρετανία και ελάχιστες κρατήσεις.

Έθεσαν μετ’ επιτάσεως την απόλυτη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, προκειμένου η Κέρκυρα να χτίσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, πράγμα το οποίο θα έχει θετική επίδραση και στον τουρισμό.

Ετέθη επίσης ο προβληματισμός των φορέων για την εύρυθμη λειτουργία του ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται εξαιτίας της έλλειψης διοικητικού προσωπικού. Τόνισαν ότι η ύπαρξη και λειτουργία του ΙΕΚ είναι καθοριστική για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία.

Θέμα συζήτησης απετέλεσε επιπλέον η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων όπως και η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση. 

Στην ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού εστίασαν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την Περιφερειάρχη να ανακοινώνει την προετοιμασία σχετικής καμπάνιας σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσουν προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επιπλέον, η κα Κράτσα αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ιονίου Πανεπιστημίου που θα έχει στο επίκεντρο την επιμόρφωση όσων εργάζονται σε τουριστικά επαγγέλματα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε επίκαιρες ανάγκες.

Οι Δήμαρχοι εστίασαν στις ενέργειες που έχουν προβεί προκειμένου να στηρίξουν τον τουριστικό τομέα. Ζήτησαν ωστόσο την συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού και της Κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα, όπως είναι οι υποδομές, η ύδρευση κ.α., προκειμένου η Κέρκυρα να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να γίνει ένας ακόμα πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός. 

Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την ανάγκη εμβολιασμού, που γίνεται σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς. Ενημέρωσε επίσης για τη διαδημοτική συνεργασία διαδικτυακής προβολής της Κέρκυρας. 

Η κα Ζαχαράκη εξήγησε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Τουρισμού εργάζονται εντατικά ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας υγειονομικά ασφαλής τουριστικός προορισμός, τροφοδοτώντας τους συνομιλητές με στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και την πρόοδο των εμβολιασμών. Υπογράμμισε ότι υφίσταται απόλυτη ανάγκη εμβολιασμού της κοινότητας, προκειμένου οι επισκέπτες να νιώσουν ασφαλείς.

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιοριστικών μέτρων, η Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε, ότι εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της πανδημίας και η όποια ελάφρυνση των μέτρων σχετίζεται με την μείωση των κρουσμάτων.

Σε ότι αφορά στο ΙΕΚ Κέρκυρας, η κα Ζαχαράκη δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και παρουσίασε τις ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, έχουν ήδη προωθηθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών οι ανάγκες του ΙΕΚ Κέρκυρας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ προωθείται και διάταξη στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει λύση και για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί. 

Η Υφυπουργός Τουρισμού προέβη επιπλέον σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στην τουριστική εκπαίδευση, αφού μετά από 11 χρόνια εκσυγχρονίστηκε η ΚΥΑ για την Πρακτική Άσκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ. Έτσι οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους σε 10 νέες κατηγορίες επιχειρήσεων, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αποκτώντας επιπρόσθετη εμπειρία.

Επιπλέον, η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μόνο για την Κέρκυρα επεκτείνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και στη Βόρεια και Νότια Κέρκυρα. Υπογράμμισε ότι σε κανένα άλλο νησί η μετεκπαίδευση δεν πραγματοποιείται στο σύνολο του νησιού, αλλά σε συγκεκριμένη πόλη.

Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στην Σχολή Ξεναγών, όπου προωθούνται ενέργειες για την περαιτέρω αναβάθμισή της και την δια ζώσης λειτουργία των Τμημάτων.

Τέλος, η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συμπεριλαμβάνει πόρους για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός, ο τουρισμός ευεξίας κ.α. Παράλληλα, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 θα ξεκινήσει πρόγραμμα εξ αποστάσεως μετεκπαίδευσης 20.000 ανέργων σε τουριστικά επαγγέλματα, με αμοιβή 700 Ευρώ.

Ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε την Υφυπουργό για την προσφορά της στην Κέρκυρα, θυμίζοντας την καθοριστική συμβολή της στην ίδρυση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, τις προσπάθειές της για τη δίχρονη προσχολική αγωγή κ.α. Τόνισε ότι είναι πάντα διαθέσιμη και πρόθυμη να συζητήσει και να δράσει για θέματα του χαρτοφυλακίου της που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Την ευχαρίστησε επίσης για την αύξηση του κοινωνικού τουρισμού και για την ένταξη ολόκληρου του νησιού στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης.

Τέλος, ο Βουλευτής ανακοίνωσε ότι το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου η κα Ζαχαράκη θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση.