Δελτια Τυπου

Στη Βουλή η Εξαίρεση από το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών για τους Υπηρετούντες  στα Σώματα Ασφαλείας των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας

Με αφορμή την κατάθεση προ ολίγων ημερών τροπολογίας στη Βουλή  από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας , με την οποία θεσπίστηκε η επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε μονάδες προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου, δημιουργήθηκε εύλογα το ερώτημα γιατί  εξαιρούνται του επιδόματος οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.

Επειδή το επίδομα αυτό δεν θα λαμβάνουν ούτε οι υπηρετούντες στο νομό Κέρκυρας, παρότι πληρούνται οι προϋποθέσεις παραμεθορίου  λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία, ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ήλθε σε επαφή με τους Βουλευτές της ΝΔ των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι οποίοι κατέθεσαν την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, – με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη – Ερώτηση στην Βουλή, με την οποία αφού κάνουν λόγο για «δυσμενή εξέλιξη η οποία δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των ενστόλων που εργάζονται στην ίδια περιοχή», ερωτούν τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, «πότε θα αποκαταστήσουν την αδικία, χορηγώντας το επίδομα παραμεθορίου στους Αστυνομικούς και στα στελέχη των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας με δεδομένο πως παρέχουν υπηρεσίες προστασίας των συνόρων από παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο και λοιπές εγκληματικές ενέργειες;».

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Συνημμένα, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Τους Υπουργούς

  • Εσωτερικών
  • Οικονομικών

Θέμα: Εξαίρεση από το επίδομα παραμεθόριων περιοχών για τους υπηρετούντες  αστυνομικούςκαι τα στελέχη των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. πρωτ. 4427-16/3/2018 ερώτησής μας για το ίδιο θέμα, επανερχόμαστε με αφορμή την κατάθεση προ ολίγων ημερών τροπολογίας στη Βουλή  από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο, με την οποία θεσπίστηκε η επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε μονάδες προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη). Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, έστω και καθυστερημένα αίρεται μερικώς η αδικία σε βάρος μιας μικρής σχετικά μερίδας των στρατιωτικών (η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση αφορά στρατιωτικούς που υπηρετούν στις συγκεκριμένες μονάδες και όχι το σύνολο των υπηρετούντων σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές). Εισάγεται όμως μια άλλη καταφανέστατη αδικία, καθώς εξαιρούνται του επιδόματος οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη η οποία δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των ένστολων που εργάζονται στην ίδια περιοχή, αμείβονται όμως διαφορετικά (το επίδομα αυτό δεν θα λαμβάνουν επίσης οι υπηρετούντες στο νομό Κέρκυρας, παρότι πληρούνται οι προϋποθέσεις παραμεθορίου  λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία).

Είναι απαράδεκτο ένστολοι που υπηρετούν στην ίδια περιοχή και είναι επιφορτισμένοι με παρεμφερή καθήκοντα να έχουν διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς. Οι ένστολοι αυτοί, σε καιρούς κρίσης και μνημονίων, παρά τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς αλλά και τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχοντας φορτωθεί κυριολεκτικά στην πλάτη τους το μεταναστευτικό ζήτημα, επιτυγχάνουν με άμεσο για την σωματική τους ακεραιότητα κίνδυνο, να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εγκληματικότητα ανταποκρινόμενοι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις δεν υπήρχαν τα σχετικά κονδύλια, ξαφνικά βρέθηκαν, αλλά μόνο για μία μερίδα στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και όχι για τους αστυνομικούς και τα λοιπά στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Πότε επιτέλους θα αποκαταστήσετε την αδικία, χορηγώντας το επίδομα παραμεθορίου στους αστυνομικούς και στα στελέχη των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας με δεδομένο πως παρέχουν υπηρεσίες προστασίας των συνόρων από παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο και λοιπές εγκληματικές ενέργειες;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  • Γιάννης Αντωνιάδης
  • Μαρία Αντωνίου
  • Βασίλης Γιόγιακας
  • Κώστας Τασούλας