Δελτια Τυπου

Στη Βουλή τα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

Στη Βουλή τα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ), την γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στο Νοσοκομείο, τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, τις συνεντεύξεις τύπου σημαντικών ιατρών, τις παραιτήσεις, τις συνεχείς αιχμές κατά της Διοίκησης, κλπ, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, σε συνεργασία με τον τ. Βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανο Γκίκα, υπέβαλε Ερώτηση στη Βουλή με αριθμό 6714/28-6-2017 και θέμα: “Τεράστια τα Προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας”.
Στην Ερώτηση, αφού αναφέρονται τα τελευταία γεγονότα στο ΓΝΚ και οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και στο ΕΚΑΒ, υποβάλονται τα παρακάτω ερωτήματα στα οποία καλείται ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός να απαντήσει:

1. Πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να πληρούνται τα πρότυπα ασφάλειας για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό του Νοσοκομείου;
2. Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση ο μαγνητικός τομογράφος;
3. Τι θα γίνει με την έλλειψη προσωπικού αλλά και αριθμού ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των περιστατικών στο Νοσοκομείο; Πότε προβλέπεται να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΚΑΒ στο νομό Κέρκυρας;
4. Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των Επικουρικών ιατρών στο Νοσοκομείο;
5. Πότε επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα υπολογίσει στους σχεδιασμούς της τον παράγοντα «νησιωτικότητα»;
6. Πως αντιδρά το Υπουργείο στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις ιατρών, διοικητικών υπαλλήλων, νοσηλευτών κλπ, του Νοσοκομείου Κέρκυρας, εναντίον της Διοίκησης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Τεράστια τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας!

Κύριε Υπουργέ,

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας είναι ένα από τα πολλά Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας που πλήττεται από το γενικότερο κλίμα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας. H Διοίκηση του Νοσοκομείου – όπως φαίνεται από σωρεία αντιδράσεων ιατρών, εργαζομένων και ασθενών – αδυνατεί να διαχειριστεί τις λειτουργίες του και προβαίνει σε ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν τραγικές.

Πρόσφατα, κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις με δημόσιες τοποθετήσεις εναντίον των χειρισμών της Διοίκησης από σημαίνοντες ιατρούς του Νοσοκομείου Κέρκυρας, όπως του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και του Συντονιστή του Παθολογικού Τομέα, ο οποίος παραχωρώντας συνέντευξη τύπου εστράφη εναντίον της Διοίκησης του Νοσοκομείου και ανακοίνωσε – με απόφαση της συνέλευσης του τομέα – τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς, καταγγέλλοντας παράλληλα την ανεπάρκεια της Διοίκησης.
Ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα, παραιτήθηκε ο εμπειρότατος Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, ο οποίος με μακροσκελή επιστολή του αφήνει σαφείς αιχμές για την διαχείριση του Νοσοκομείου από τη σημερινή Διοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν πάει άλλο» και πως «έχει χαθεί η εργασιακή ειρήνη και συνεργασία».
Το μπαράζ αντιδράσεων συνεχίστηκε με πρόσφατη επιστολή της Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας, που επίσης καταγγέλλει ελλείψεις και υποστελέχωση.

Συγκεκριμένα, από το Γ.Ν. Κέρκυρας απουσιάζει βασικός ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός αλλά και υλικά. Ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Οι τακτικές εξετάσεις αίματος τα τελευταία 3 χρόνια δεν γίνονται καθόλου. Σε μία ατέρμονη αναμονή βρίσκεται η ενημέρωση από τους αρμόδιους για το στάδιο που βρίσκονται οι διαδικασίες αγοράς μέσω ΕΣΠΑ αξονικού και ψηφιακού τομογράφου. Ακόμα και μια ματιά στην κτηριακή συντήρηση είναι αποκαρδιωτική.
Το Νοσοκομείο δεν είναι σε θέση πια να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό, καταπατώντας όλα τα στάνταρ ασφαλείας για τον ασθενή. Το τμήμα του Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μία μόνιμη γιατρό και μόλις πρόσφατα με μία Επικουρικό όταν η δυναμικότητα είναι για 80 και πλέον ασθενείς, ενώ οι ελλείψεις ιατρών στο Παθολογικό και Χειρουργικό τομέα καθιστούν αδύνατο να συνταχθεί το πρέπον μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 140 εργαζόμενοι και έχουν μετακινηθεί 10 άτομα σε άλλα Νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα οι προσλήψεις φτάνουν σε μόλις 4 μόνιμους Νοσηλευτές, 3 υπαλλήλους διοικητικού προσωπικού και 18 επικουρικού Νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μόνιμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Υπάρχει επίσης έλλειψη σε αριθμό ασθενοφόρων αλλά και προσωπικού του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των περιστατικών στο Νομό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ως αποτέλεσμα αυτού του χάους που επικρατεί ως προς τη διαχείριση του Νοσοκομείου, ο ένας μετά τον άλλον, από το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό, οδηγείται σε παραίτηση και το Νοσοκομείο οδηγείται νομοτελειακά σε αποδόμηση ως Φορέας προαγωγής και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

Πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να πληρούνται τα πρότυπα ασφάλειας για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό του Νοσοκομείου;
Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση ο μαγνητικός τομογράφος;
Τι θα γίνει με την έλλειψη προσωπικού αλλά και αριθμού ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των περιστατικών στο Νοσοκομείο; Πότε προβλέπεται να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΚΑΒ στο νομό Κέρκυρας;
Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των Επικουρικών ιατρών στο Νοσοκομείο;
Πότε επιτέλους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα υπολογίσει στους σχεδιασμούς της τον παράγοντα «νησιωτικότητα»;
Πως αντιδρά το Υπουργείο στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις ιατρών, διοικητικών υπαλλήλων, νοσηλευτών κλπ, του Νοσοκομείου Κέρκυρας, εναντίον των χειρισμών της Διοίκησης;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ