Δελτια Τυπου

Στη Βουλή το θέμα των αποφοίτων του Τμήματος «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του ΙΕΚ Κέρκυρας

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας κα Νίκη Κεραμέως, μετά από συνεργασία με τον τ. Βουλευτή Στέφανο Γκίκα, για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους αποφοίτους του Τμήματος «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του ΙΕΚ Κέρκυρας.
Συγκεκριμένα η κα Κεραμέως υπέβαλλε στην Αναφορά της την συνημμένη Επιστολή των αποφοίτων του Τμήματος «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του ΙΕΚ Κέρκυρας προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ζητά να ενημερωθεί για τα καταγγελλόμενα στην Επιστολή που αφορούν σε διαρροές και παρατυπίες στις επικείμενες εξετάσεις Πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Όπως αναφέρουν στην Επιστολή τους οι απόφοιτοι του ΙΕΚ Κέρκυρας, δεν έχουν επαρκές χρονικό διάστημα για την προετοιμασία τους, αφού οι εξετάσεις ξαφνικά μετακινήθηκαν εντός του Σεπτεμβρίου 2017 από τέλος του χρόνου, καταγγέλλουν επίσης αιφνίδια αλλαγή της εξεταστέας ύλης, ενώ κάνουν λόγο για «υποψηφίους δύο ταχυτήτων» αφού σε κάποια μέρη της Ελλάδος η εξεταστέα ύλη διέρρευσε εδώ και εβδομάδες. Ζητούν δε την μεταφορά των εξετάσεων πιστοποίησης στο τέλος του έτους.
Συνημμένα η Επιστολή των αποφοίτων του ΙΕΚ Κέρκυρας που απετέλεσε το αντικείμενο της Αναφοράς στη Βουλή της κας Κεραμέως:

24/08/2017

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΟΙΝ.: Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

 

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Την Κυριακή, 21/08/2017 αναρτήθηκε στη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ ο κατάλογος με τις νέες ερωτήσεις ειδικοτήτων, για τις εξετάσεις πιστοποίησης «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», όπου μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν καινούριες ερωτήσεις – άνω των 50 – και κάποιες από τις προϋπάρχουσες αναδιατυπωμένες.
Σύμφωνα δε με τις ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του Υπουργείου σας , οι εξετάσεις πρόκειται να αρχίσουν να διεξάγονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνεπώς καλούμαστε να αναζητήσουμε τις απαντήσεις μόλις ένα μήνα πριν.

Γνωρίζουμε ότι προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του ΕΟΠΠΕΠ, να γίνει αλλαγή των ερωτήσεων ακόμη και σε σύντομο διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων, η ένστασή μας όμως αφορά κυρίως στο γεγονός, ότι υπήρξαν αποδεδειγμένα διαρροές σχετικά με τις ερωτήσεις, καθώς από διάφορες ιστοσελίδες πληροφορούμαστε ότι σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι απαντήσεις των καινούριων ερωτήσεων του Τμήματος: «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», τη στιγμή που εμείς στο Νομό της Κέρκυρας αγνοούσαμε ακόμη και την ύπαρξη των καινούριων ερωτήσεων.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα: «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» στο Facebook είχε αναρτηθεί στις 30/07/2017 ( 21 ημέρες πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση των ερωτήσεων από τον ΕΟΠΠΕΠ) αρχείο με τις ερωτήσεις που διεγράφησαν, με όσες προστέθηκαν και με όσες έχουν αναδιατυπωθεί. Στο αρχείο αναφερόταν ότι είναι άδικο οι σπουδαστές της επαρχίας και όχι μόνο, να μην έχουν στη διάθεσή τους τις ερωτήσεις που ήδη κυκλοφορούν…
Πώς γίνεται να υπάρχει διαρροή και πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Οργανισμό ΕΟΠΠΕΠ για τη διαφάνειά του; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει και διαρροή θεμάτων;

Τίθεται λοιπόν θέμα αξιοπιστίας, αξιοκρατίας και ένα πλήθος ερωτημάτων, όπως:
Δεν είναι άδικο να διαγωνιστούμε με κάποιους να έχουν σοβαρό προβάδισμα έναντι ημών;
Δεν είναι άδικο να υπάρχουν υποψήφιοι 2 ταχυτήτων;
Δεν είναι άδικο 27 Ιουλίου να πληροφορούμαστε ότι θα διεξαχθούν εξετάσεις τέλη Σεπτεμβρίου;
Δεν θα έπρεπε να έχει φροντίσει ο ΕΟΠΠΕΠ να δώσει επαρκές χρονικό διάστημα προετοιμασίας στους υποψηφίους, ιδίως όταν έχουν προστεθεί καινούριες ερωτήσεις και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχουμε λάβει;

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι που έχουμε παρακολουθήσει αυτή την ειδικότητα είμαστε ενήλικες με πάρα πολλές υποχρεώσεις και βασίζαμε την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο στην απόκτηση αυτής της πιστοποίησης.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι λόγω διάθεσης καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πολλά αντικείμενα όπως «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών», «Βασικές Αρχές Φύλαξης» και άλλα πρακτικά θέματα τα διδασκόμασταν από Φιλολόγους . Η στοχοθεσία του πρακτικού μέρους προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων καθηγητών, που εμείς δεν είχαμε…
Δεν θα έπρεπε λοιπόν να μας δοθεί το χρονικό περιθώριο ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα αυτά δεδομένα; Δεν θα έπρεπε να έχουμε χρόνο να ψάξουμε την βιβλιογραφία προκειμένου να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στις καινούριες ερωτήσεις και να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά που έχουμε σε πρακτικά θέματα καθώς και στις καινούριες ερωτήσεις; Τα περισσότερα δε από αυτά τα μαθήματα ήταν και στο Δ’ εξάμηνο (αποφοιτήσαμε τον Ιούνιο), που σημαίνει ότι δεν είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε επαρκώς.

Είναι αδιανόητο ένας τόσο σοβαρός οργανισμός να μην αφουγκράζεται την αγωνία μας για ένα καλύτερο αύριο και να αγνοεί μία τέτοια σοβαρή διαρροή, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια που μας δίνονται είναι πολύ περιορισμένα και η ύλη που καλούμαστε να καλύψουμε μεγάλη!
Παρακαλούμε όπως αποκαταστήσετε άμεσα την εις βάρος μας αδικία! Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και ευελπιστούμε να εισακουσθούν οι προτάσεις μας για διεξαγωγή των εξετάσεων προς το τέλος του έτους.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.

Υ.Γ. Επισυνάπτεται συνημμένο αρχείο όπου πιστοποιείται το αληθές του λόγου μας περί διαρροής και κατάφωρης εις βάρος μας αδικίας.

Με εκτίμηση,
Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας