Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Εγκρίθηκαν 3.836 άδειες διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 – 2024 στα Ιόνια για εποχική απασχόληση στον τομέα του τουρισμού»

Δημοσιεύθηκε σήμερα από την Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού των αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 – 2024, όπου προβλέπονται για πρώτη φορά θέσεις εργασίας για εποχική απασχόληση στον τομέα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για τα έτη 2023 – 2024 καθορίστηκε στις 3.836 θέσεις. Το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 10% εφόσον συντρέχουν απρόβλεπτες ή έκτακτες ανάγκες σε κάποιες ειδικότητες. Σκοπός της διαδικασίας μετάκλησης προσωπικού είναι η κάλυψη των αναγκών σε εποχικούς υπαλλήλους των τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων, όπου αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από Έλληνες πολίτες.

Οι ειδικότητες συγκεκριμένα που έχουν εγκριθεί είναι οι κάτωθι:

 Bοηθοί κουζίνας και λαντζέρηδες σε τουριστικές επιχειρήσεις, καθαριστές ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κηπουροί / συντηρητές χώρων πρασίνου σε τουριστικές επιχειρήσεις, αρχιμάγειρες ξένης κουζίνας σε τουριστικές επιχειρήσεις, αχθοφόροι ξενοδοχείων, βοηθητικό πλήρωμα σκαφών αναψυχής, εμψυχωτές τουρισμού, συντηρητές / καθαριστές πισίνας σε τουριστικές επιχειρήσεις και εργάτες υπηρεσιών αποσκευών αεροδρομίου.

Ο Βουλευτής μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ τα συναρμόδια Υπουργεία  για την έκδοση της απόφασης που αφορά στην δυνατότητα εποχικής απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στον κλάδο του τουρισμού.  Η Κυβέρνησή μας διέβλεψε έγκαιρα  τις αυξημένες ανάγκες  σε προσωπικό των εποχικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά εργασίας και ενέκρινε 3.836 θέσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η συμβολή του Τουρισμού στην Οικονομία της Κέρκυρας είναι εξόχως σημαντική και η απόφαση αυτή θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις των νησιών μας να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.»