Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Η Ελλάδα Συντάσσεται Απαρεγκλίτως με τις Πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου»

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κυρία Maka Botchorishvili, είχε στη Βουλή, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Στέφανος Γκίκας, στο περιθώριο της 35ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της ΚΣ Γαλλοφωνίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

H συνάντηση εντάχθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η προ ωρών ανακοίνωση περί γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία με τη σχετική τελική απόφαση να αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Γκίκας συνεχάρη την κυρία Botchorishvili για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε συντονισμένα η γεωργιανή πλευρά αξιοποιώντας κάθε αρωγή από τις χώρες στις οποίες απευθύνθηκε για εμπειρία και τεχνογνωσία. 

Η ίδια η Γεωργιανή αξιωματούχος εκδηλώνοντας ευγνωμοσύνη προς τον Έλληνα εκπρόσωπο της Επιτροπής για την Eλληνική υποστήριξη που έλαβε η χώρα της όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση αυτής της βοηθητικής στάσης, διά ενίσχυσης των διμερών ανταλλαγών και επεσήμανε ότι η Γεωργία δεν υπολειπόταν άλλων χώρων που έχουν ήδη λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να συντάσσεται απαρεγκλίτως με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τα καθορισμένα σύνορα κάθε χώρας, ώστε να μην εγείρονται επεκτατικής φύσης αξιώσεις από οποιαδήποτε πλευρά.

Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησε από την Γεωργιανή Πρόεδρο τον δέοντα συντονισμό, προκειμένου οι προσπάθειες για διατήρηση και αποκατάσταση της ειρήνης, όπου δει, να τελεσφορήσουν.