Στ. Γκίκας και Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης για Θέματα των ΟΤΑ της Π.Ε. Κέρκυρας

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κέρκυρα, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Μεταξύ άλλων ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην λειτουργία της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ και του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΣΥ.ΚΟΙ.Π.Α.) Κέρκυρας, φορείς που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας σε τρεις Δήμους. Στα νέα Ν.Π.Δ.Δ. οι τρείς Δήμοι της Κέρκυρας καλούνται να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, γεγονός που δημιουργεί δυσλειτουργίες, εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτηριστικών και αναγκών τους. Για αυτό τον λόγο διατυπώνεται έντονα η επιθυμία, οι τρείς Δήμοι να δημιουργήσουν αυτόνομα Ν.Π.Δ.Δ. που θα διαχειρίζονται τα σχετικά χαρτοφυλάκιά τους. Ιδιαίτερη συζήτησε έγινε για την προοπτική διάσπασης της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. Παρότι ο Υπουργός συμφωνεί επί της αρχής, εξέφρασε συγκεκριμένους προβληματισμούς για τη διαδικασία διάσπασης και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Ο Βουλευτής έθεσε επιπλέον τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και οι τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Κέρκυρας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Επεσήμανε δε ότι οι συνταξιοδοτήσεις επιδεινώνουν το υφιστάμενο πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα καλύτερης στελέχωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Η σοβαρή της υποστελέχωση δημιουργεί καθυστερήσεις που αφορούν σε πολλούς τομείς του Δημοσίου. Ο Βουλευτής ανέφερε ως παραδείγματα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση καρτών παραμονής, στις περιβαλλοντολογικές εγκρίσεις ή άλλες αδειοδοτήσεις κλπ.

Ο Υπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στον πρώτο μεγάλο Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε στις αρχές του μήνα και ο οποίος δημιουργεί μία μεγάλη δεξαμενή επιτυχόντων 57 ειδικοτήτων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Έτσι όλοι οι Φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να αντλήσουν το απαιτούμενο προσωπικό χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος. Τόνισε δε, ότι μέσω αυτού του γραπτού διαγωνισμού προγραμματίζεται να καλυφθούν την επόμενη διετία 6.500 θέσεις ανά την Επικράτεια.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας επανέφερε για μία ακόμη φορά στον Υπουργό Εσωτερικών το αίτημα των Παξών για την ειδική ποσόστωση στην εκλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Υπογράμμισε ότι ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν επαρκεί για την εκλογή Περιφερειακού Συμβούλου από τους Παξούς, με αποτέλεσμα το νησί να μην εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα συναντήθηκε με την Περιφερειαρχή Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τους τρεις Δημάρχους του νησιού κ.κ. Μερόπη Υδραίου, Γιώργο Μαχειρμάρη και Κώστα Λέσση.

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, ο κ. Βορίδης θα επισκεφτεί την Ερείκουσα.