Στ. Γκίκας: «Με σωστές Πολιτικές το Υπ. Υποδομών διασφαλίζει την Συνέχιση των Έργων»

Τοποθε΄τηση κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, μετά την ενημέρωση που παρείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής της χώρας και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προσαρμόσει τις πολιτικές της «σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής, ανάλογα με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Το είδαμε στην πανδημία, το βλέπουμε στην ενεργειακή κρίση και το βλέπουμε και στα επακόλουθα του πολέμου στην Ουκρανία».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα τρία τελευταία χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικής αξίας 8 δις Ευρώ, ενώ έργα ύψους 3,2 δις Ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί. «Η αριθμοί τονίζουν την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα αυτού του Υπουργείου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι η Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με πολιτικές, «οι οποίες δεν θα μας έβγαζαν από τη δημοσιονομική τροχιά». Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προβλέπει την απολογιστική πληρωμή συγκεκριμένων υλικών που έχουν ανατιμηθεί σημαντικά. Η δυνατότητα παρέχεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ισχύει αναδρομικά από 1/1/2022. Παράλληλα εισήχθη η δυνατότητα επιμήκυνσης των προθεσμιών εκτέλεσης έργων κατά 6 μήνες. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται οι εργοληπτικές εταιρείες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών. Τέλος, θεσπίστηκε πριμ ύψους 5% για τις εταιρείες που θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο είχε προβεί ήδη δύο φορές σε έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για συνολικά 565 εργασίες, στις οποίες χρησιμοποιούνται υλικά όπως ο χάλυβας, ο χαλκός, το αλουμίνιο κ.α. τα οποία έχουν ακριβύνει σημαντικά σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας.

Ο Βουλευτής εξήρε την σημασία της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ εστίασε στην πρόθεση του Υπουργείου να προβεί σε νέες πολιτικές στήριξης εφόσον οι προκλήσεις συνεχιστούν. Τόνισε ότι μετά από την μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου «να ξεμπλοκαριστούν τα έργα, να ωριμάσουν οι μελέτες, να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες, να βγουν οι μπουλντόζες στους δρόμους», δεν θα πρέπει να σταματήσουν τα έργα.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Καραμανλή, είπε: «θα πρέπει να τα έχουμε ως κορωνίδα της πολιτικής μας, να μην σταματήσουν τα έργα, αλλά να συνεχιστούν με σωστές παρεμβάσεις». Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις οφείλουν να κινούνται εντός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου «διότι είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και ξεφεύγουμε από την αυστηρή επιτήρηση της ΕΕ