Δελτια Τυπου

Στ. Γκίκας: «Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα άλλο σημαντικό έργο πολιτισμού για τον το΄πο μας,η αποκατα΄σταση της Ιερα΄ς Μονής Αγιών Θεοδω΄΄ρων Στρατια΄ς» 

 

Στον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ Νεκτάριος, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας.

Να σημειωθεί ότι η ιστορική Μονή του 15ου αι., ένα μέρος της οποίας καταστράφηκε το 1912 από πυρκαγιά, εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2020, μετά από εργώδη προσπάθεια, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014-2020 και με την συνδρομή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κατέστη δυνατή η ωρίμανση των μελετών.

Μετά την τελετή του Αγιασμού ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Αγία Αικατερίνη, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα άλλο σημαντικό έργο Πολιτισμού για τον τόπο μας, η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς, ένα πραγματικά σπάνιο Εκκλησιαστικό Μνημείο του 15ου αιώνα.

 Η Ιερά Μονή θα αποκατασταθεί στο σύνολό της και εκτός από την δυνατότητα εγκατάστασης έως 16 Μοναχών, θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 επισκέπτες, θα έχει Μουσείο με σπάνιες εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.α.   

Το έργο, προϋπολογισμού 2.000.000 Ευρώ περίπου, γίνεται πραγματικότητα χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ Νεκταρίου, της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων  κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγγαροπούλου και των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας και φυσικά της Τοπικής μας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Κεντρικό ρόλο έπαιξε και παίζει στην όλη προσπάθεια η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους και εύχομαι η Ιερά Μονή να καταστεί σύντομα λειτουργική και επισκέψιμη».