Στ. Γκίκας: «Πολύ σημαντικό Έργο για την Νότια Κέρκυρα η Ανάπτυξη του Λιμένα Λευκίμμης»
Με αφορμή τις αντιδράσεις που καταγράφονται για το έργο ανάπτυξης του Λιμένα Λευκίμμης, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη την ακόλουθη δήλωση:
«Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μία έντονη συζήτηση γύρω από το έργο ανάπτυξης του Λιμένα Λευκίμμης. Δυστυχώς όμως σε αυτή δεν αξιολογούνται τα πραγματικά στοιχεία, παρά διατυπώνονται απόψεις που εδράζονται στην παραπληροφόρηση και κάνουν λόγο ακόμα και για «ξεπούλημα» του Λιμένος.
Είναι λοιπόν ανάγκη να διευκρινιστούν τα εξής:
- Τα έργα για την ανάπτυξη του Λιμένα Λευκίμμης βασίζονται σε όσα προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία. Τα σχέδια, οι μελέτες και το Masterplan του Λιμένα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
- Στον σχεδιασμό διασφαλίζεται αλλά και αναβαθμίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, η κύρια δραστηριότητα δηλαδή του Λιμένα Λευκίμμης. Προς αυτό τον σκοπό, θα προβλεφθούν πρόνοιες για τη άριστη εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας από τον νέο φορέα διαχείρισης του Λιμένα. Παράλληλα, θα προβλέπεται ότι τα επιβαλλόμενα τέλη Ε/Γ και Ο/Γ θα ελέγχονται πλήρως από το Ελληνικό Δημόσιο.
- Όπως γίνεται σε κάθε διαγωνισμό παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι και στην περίπτωση του Λιμένα Λευκίμμης, την δαπάνη για την πραγματοποίηση των έργων ανάπτυξης, θα αναλάβει αποκλειστικά ο Παραχωρησιούχος. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του Λιμένα τόσο σε τεχνικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο και η πλήρης αξιοποίηση του συνόλου της θεσμοθετημένης Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης, έκτασης 31 στρεμμάτων.
- Βασικό σημείο του σχεδίου αποτελεί η διαμόρφωση δύο διακριτών Τομέων του Λιμένα με πλήρη λειτουργική αυτοτέλεια. Πρόκειται για τον τομέα του Επιβατικού Λιμένα και του Τουριστικού Λιμένα. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία που έχει εκπονήσει την μελέτη, δεν αποκλείουν κάποιες σχεδιαστικές προσαρμογές που θα διευκολύνουν, εφόσον απαιτείται, την ακτοπλοϊκή δραστηριότητα.
- Ο Λιμένας Λευκίμμης θα παραμείνει στην υπηρεσία του Δημοσίου Συμφέροντος αφού οι λιμενικές υποδομές θα αναβαθμιστούν και θα επεκταθούν μεν από ιδιώτη, θα συνεχίσουν ωστόσο να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, η ακτοπλοϊκή κίνηση θα πραγματοποιείται υπό αναβαθμισμένες, σύγχρονες και ποιοτικές συνθήκες, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί η οικονομική επιβάρυνση επιβατών και οχημάτων.
- Υπό την νέα του μορφή, ο Λιμένας θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Νότιας Κέρκυρας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας που αφορούν στην λειτουργία της μαρίνας, αλλά και στην λειτουργία των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν εντός της μαρίνας (καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα κ.α.). Επιπροσθέτως, αναμένεται να δημιουργηθούν έμμεσες μόνιμες θέσεις εργασίες στις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με την μαρίνα (εφοδιαστική αλυσίδα, υποστηρικτικές επιχειρήσεις κλπ).
Εν κατακλείδι, το σχέδιο για την ανάπτυξη του Λιμένα Λευκίμμης αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο για την Νότια Κέρκυρα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω τουριστική ανάδειξη της περιοχής, αλλά και στην οικονομική της ανάπτυξη.
Η παραχώρηση και ανάπτυξη του Λιμένα Λευκίμμης αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την μετατροπή της Κέρκυρας σε κέντρο θαλασσίου τουρισμού της Αν. Μεσογείου. Με αυτό το σχέδιο επιδιώκουμε την τουριστική αναβάθμιση του τόπου μας που θα οδηγήσει και στην οικονομική του ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να επωφεληθούν ισόρροπα όλοι οι πολίτες της Π.Ε. Κέρκυρας, και μην ωφεληθούν μόνο οι πολίτες της Κεντρικής και της Βόρειας Κέρκυρας.»