Ομιλιες

Στ. Γκίκας προς  Αλ. Τσίπρα: «Το 2015 οι Πολίτες ένιωσαν Φόβο και Ανασφάλεια»

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε ο  ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του διαπιστώνοντας ότι η Πρόταση Δυσπιστίας δεν εδράζεται σε λογική βάση, αφού για πρώτη φορά κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «που έπεται 10 και πλέον μονάδων στις δημοσκοπήσεις, ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει πλέον την «καυτή ανάσα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» και προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο του. Πρόσθεσε δε ότι δίνεται η ευκαιρία να γίνει απολογισμός πεπραγμένων της Κυβέρνησης, για τους 30 μήνες της διακυβέρνησής της.

 

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Κυβέρνηση ως την χειρότερη Κυβέρνηση από την Μεταπολίτευση, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε ότι επιλέγει «ένα ακραίο, πολιτικό διχαστικό λόγο που δεν υπηρετεί το Εθνικό συμφέρον, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική συγκυρία».

 

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και κάνει σημαντικά έργα στην Περιφέρεια. Διεκδίκησε και έλαβε πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με τα έργα της οποίας «θα αλλάξει η εικόνα της χώρας». Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που γίνεται με αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα, στο ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού και «στο τεράστιο άλμα στο μέλλον με την Ψηφιακή Μετάβαση». Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «βελτίωσε, αυστηροποίησε και εκσυγχρόνισε τον Ποινικό Κώδικα και τις Δικαστικές λειτουργίες», ενώ εκπόνησε και υλοποιεί μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική και στρατηγική.

 

Ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φόρων. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου και του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, του φόρου για τα μερίσματα, του συντελεστή ΦΠΑ για το τουριστικό πακέτο, αλλά και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα έως 10.000 Ευρώ από το 22% στο 9%. Εξήγησε ότι αυτή η πολιτική συνέβαλλε στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατά συνέπεια στην αύξηση των καταθέσεων κατά 35 δις Ευρώ την περασμένη διετία.

 

Ο Βουλευτής υπογράμμισε επιπλέον, ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, έχοντας διαθέσει έως τώρα 1,75 δις Ευρώ. Παράλληλα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίες με μέτρα ύψους 43 δις Ευρώ. Ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο πακέτο στήριξης στον κόσμο.

 

Ανέφερε επίσης ότι Ελληνική Οικονομία μπήκε σε ρυθμούς ανάκαμψης, όταν μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν ακόμα σε ύφεση. Παράλληλα, όπως είπε, εν μέσω πανδημίας, η Οικονομία μας αξιολογείται θετικά από τους θεσμούς, έχει αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, αποπληρώνονται πρόωρα τα δάνειά μας προς το ΔΝΤ και η χώρα αντλεί χρήματα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα η ανεργία έχει μειωθεί κατά 3% και πλέον από το 2019, το 2021 άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από ότι έκλεισαν, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε ότι ακόμα και αν η Κυβέρνηση δεν είχε κάνει τίποτα άλλο, «η αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων του 2020 στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έδωσε στις Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα να αυξήσουν δραστικά την αποτρεπτική τους ικανότητα – το οποίο υλοποιείται και δεν είναι στα χαρτιά – δίνουν στην Κυβέρνηση θετικό πρόσημο.»

 

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι σε συνδυασμό με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία έχει επιλύσει πολλά ανοικτά θέματα «με ένα πλέγμα συμφωνιών, συμμαχιών, εταιρικών στρατιωτικών σχέσεων που έχει συνάψει η Κυβέρνηση, έχει ισχυροποιήσει τη χώρα και στο διπλωματικό πεδίο.» Εξήγησε ότι με την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας και με την διπλωματική ισχύ διασφαλίζονται η ειρήνη και η σταθερότητα.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την κατάθεση της Πρότασης Δυσπιστίας όπου ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι: «ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη». Ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι οι πολίτες βίωσαν «φόβο και ανασφάλεια» το καλοκαίρι του 2015 όταν ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν θα ξαναψηφίσει Μνημόνιο, όταν έκλεισε τις τράπεζες και «ο κόσμος απέσυρε έντρομος τις καταθέσεις», ενώ σχηματίζονταν ουρές στα ΑΤΜ για τα 60 Ευρώ της ημέρας.

Αντιθέτως τώρα, όπως είπε, υπάρχει μία Κυβέρνηση «με μετρήσιμο έργο, αναπτυξιακή προοπτική και με μία Οικονομία που στέκεται επιτέλους στα πόδια της». Δήλωσε βέβαιος ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει το έργο της και ότι οι πολίτες θα της δώσουν νέα τετραετία.