Στ. Γκίκας: «Τρία Χρόνια σημαντικού και μετρήσιμου Έργου για τον  Τόπο μας» 

Με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την 7η Ιουλίου 2019, όπου οι πολίτες έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η τριετία σημαδεύτηκε από παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η πανδημία του Covid-19 που είχε αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έφερε την μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε εντατικά για τη διαχείριση των πρωτογενών κρίσεων. Προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων νέων υγειονομικών, διπλασίασε τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ αναβάθμισε τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων μας. Παράλληλα προστάτευσε τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, εφαρμόζοντας ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 43 δις Ευρώ, που ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, διαθέτοντας έως σήμερα περισσότερα από 5 δις Ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη στήριξη, αναλογικά με το ΑΕΠ, που παρέχεται εντός της Ευρωζώνης. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 9 δις Ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, η Κυβέρνηση υλοποίησε και υλοποιεί ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Έγιναν πολλές, σημαντικές πρόοδοι στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, στην παιδεία και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον έχουν δημοπρατηθεί έργα υποδομής ύψους 8,5 δις εκατ. Ευρώ. 

Παράλληλα, με κατάλληλες οικονομικές πολιτικές η Οικονομία έχει ανακάμψει, τυγχάνει συνεχών θετικών αξιολογήσεων από τους Θεσμούς, ενώ πετύχαμε την πρόωρη αποπληρωμή των Δανείων προς το ΔΝΤ και εξασφαλίσαμε την έξοδο από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας που θα γίνει σε λίγες ημέρες. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι φόροι, ενισχύθηκε η κοινωνική πολιτική και η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας. 

Στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Εθνικής Άμυνας, τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες δεκαετιών, όπως είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. Παράλληλα ενισχύσαμε τις στρατηγικές μας σχέσεις με αραβικές χώρες, υπεγράφη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με την Γαλλία και ενισχύθηκε σε ύψιστο βαθμό η στρατηγική εταιρική μας σχέση με τις ΗΠΑ.

 

Σε ότι αφορά στην Π.Ε. Κέρκυρας, το έργο που έχει επιτευχθεί τα τρία αυτά χρόνια είναι σημαντικό και μετρήσιμο και αποτελείται από μικρές και μεγάλες επιτυχίες και διεκδικήσεις.

Μεταξύ άλλων παραδόθηκαν μετά από 10 χρόνια οι εργατικές κατοικίες στους δικαιούχους τους και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για το μεγάλο έργο ύδρευσης της Κέρκυρας (έργο Φραγμάτων), το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, με το ύψος να ανέρχεται σε 170 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα βρίσκεται σε φάση συμβασιοποίησης το υποέργο αφαλάτωσης Χρυσηίδας, προϋπολογισμού 29 εκατ. Ευρώ και σε φάση δημοπράτησης η αφαλάτωση Κακόντραφος και Νεοχωρακίου, ύψους περίπου 20 εκατ. Ευρώ

Διασφαλίστηκαν επίσης περισσότερα από 27 εκατ. Ευρώ για την αναβάθμιση – κατασκευή λιμενικών υποδομών και συγκεκριμένα για τους λιμένες Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, Οθωνών και Μαθρακίου. Σημειώνεται ότι το έργο του λιμένος Οθωνών είναι πλήρως ώριμο.

Υλοποιείται σταδιακά η προεκλογική μας δέσμευση για την μετατροπή της Κέρκυρας σε Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Ήδη ολοκληρώθηκε η α’ φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την μαρίνα Mega Yacht στην Πόλη της Κέρκυρας, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τις μαρινές Λευκίμμης, Ημερολιάς και Λάκκας Παξών. Έχουν αναβαθμιστεί οι μαρίνες Μπενιτσών και Αλύπας που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ενώ μετά από χρόνια παλινωδιών, υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή της μαρίνας «Καφέ Γυαλί».

Η Κυβέρνησή μας στάθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της τριετίας δίπλα στους Δήμους μας, χορηγώντας έκτακτες επιχορηγήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες, οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια. Ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» οι τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Κέρκυρας υλοποιούν έργα και δράσεις ύψους 52 εκατ. Ευρώ.  

Επίσης, παραδόθηκε στην Π.Ε. Κέρκυρας πλωτό ασθενοφόρο, δημιουργήθηκε Τομέας ΕΚΑΒ στην Νότια Κέρκυρα, ενισχύθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα ΚΥ της Περιφέρειας με προσωπικό. Πρόσφατα η Κέρκυρα εντάχθηκε στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας, ενώ στην προκήρυξη που βγαίνει τις επόμενες ημέρες, για το Νοσοκομείο μας προβλέπονται 57 μόνιμοι νοσηλευτές και 12 μόνιμοι ιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων.

Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι οι Φιλαρμονικές μας στηρίχθηκαν οικονομικά και εγγράφηκαν και στο Εθνικό Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ολοκληρώθηκε επίσης η εκπόνηση Master Plan από το ΕΜΠ για την ανάδειξη και αξιοποίηση των Φρουρίων της Πόλης της Κέρκυρας. Από  το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν εγκριθεί επίσης επιπρόσθετα έργα ύψους 3 εκατ. Ευρώ για την Κέρκυρα. Ολοκληρώθηκε εξάλλου η συντήρηση και ανακατασκευή της Αγ. Αικατερίνης, ξεκίνησαν οι εργασίες στους Αγ. Θεοδώρους και στην Annunziata, ενώ προχωρούν οι εργασίες στον Αγ. Αθανάσιο Κορακιάνας και στους Αγ. Σαράντα Περιβολίου.

Διασφαλίστηκαν παράλληλα η ανακατασκευή και επισκευή το κτηρίου του παλαιού σχολείου Βελονάδων που θα στεγάσει το Ειδικό Σχολείο Βόρειας Κέρκυρας, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει και στην Κέρκυρα Πρότυπο ΕΠΑΛ. 

Στους Παξούς αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του σχολείου, αφού διασφαλίστηκαν συνολικά 3 νέες σχολικές αίθουσες, αλλά και σχολικός εξοπλισμός. Με ταχείες διαδικασίες το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέκρινε την μίσθωση επιπρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης για την άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης πόσιμου νερού κατά την τρέχουσα τουριστική σεζόν. Σημαντικό για τους κατοίκους του νησιού είναι επιπλέον η συνέχιση της λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος όπως επίσης η νέα επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή Παξών – Αντιπάξων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας διασφαλίστηκε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων και πρόσφατα δρομολογήθηκε το πάγιο αίτημα των ακριτών μας για την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κέρκυρα για την ασφαλή μεταφορά καυσίμων και οχληρών υλικών. Η Ελληνική Σημαία κυματίζει στο νέο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Στρατού Ξηράς στους Οθωνούς, ενώ διασφαλίστηκαν άνω των 100.000 Ευρώ για την ανακατασκευή του Λιμενικού Σταθμού του νησιού.

Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα του τριετούς, πλούσιου έργου μας που έγινε πάντα σε συνεργασία με  τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Οι προκλήσεις ήταν εξ αρχής μεγάλες, όπως και τα χρόνια ή έκτακτα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, εστιάζοντας πάντα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Π.Ε. Κέρκυρας και στην περαιτέρω ανάδειξη της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων.

Συνεχίζουμε την μεθοδική και συστηματική δουλειά μας για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για τον τόπο μας.

Συνεχίζουμε μαζί.»