Δελτια Τυπου

Συνάντηση Γκίκα – Σκρέκα: «Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι τεράστιες…»

Συνάντηση με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα, είχε την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα, ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε εκτενώς τον Τομεάρχη της ΝΔ για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Κέρκυρα με την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στην Λευκίμμη, για το γενικότερο χάος με την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί και φυσικά για τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στην οικονομία κλπ.

Ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι κατά την άποψή του, αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει στην Κέρκυρα – εκτός από την απομάκρυνση των σκουπιδιών από τους δρόμους – κινείται σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, απαιτείται νέα επικοινωνιακή καμπάνια για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες των ανακυκλωμένων υλικών, με έμφαση στην διαλογή στο σπίτι (στην πηγή).

Δεύτερον, πρόσκτηση και δεύτερης γραμμής επεξεργασίας των απορριμμάτων, ώστε η τελική επεξεργασμένη ποσότητα προς εναπόθεση να έχει ακόμη μικρότερο όγκο και,

τρίτον και κυριότερο, με ταχείες διαδικασίες “fast track” να ξεκινήσει το νέο σύγχρονο Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω ΣΔΙΤ, που να προβλέπει και την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (πχ παραγωγή καυσίμου).

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι στο Πρόγραμμα της ΝΔ για την διαχείριση των απορριμμάτων, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο ελάττωση-επανάχρηση-ανακύκλωση (reduce-reuse-recycle), αλλά και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας που αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί η Ν.Δ.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για το διαχωρισμό των υλικών στο σπίτι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (βιο-αποβλήτων) με κίνητρα που θα δοθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Επίσης ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και ΙδιωτικούΤομέα για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε τέλος, τον γενικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων της σημερινής κυβέρνησης ανεδαφικό, πράγμα που αποδεικνύεται από την πλήρη αδυναμία υλοποίησης του εδώ και τρία χρόνια.

Ειδικότερα για την Κέρκυρα, κοινή ήταν η θέση, ότι για την σημερινή κατάσταση, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και των Τοπικών Αρχών Δήμου και Περιφέρειας είναι τεράστιες, γιατί άφησαν να περάσουν κοντά 4 χρόνια χωρίς να δώσουν λύση σε ένα απολύτως γνωστό πρόβλημα, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που είχε δρομολογήσει βιώσιμη λύση μέσω ΣΔΙΤ.