Δελτια Τυπου

Συνάντηση Στέφανου Γκίκα με την Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Δέσποινα Ζερνιώτη

Τετάρτη, 01 Οκτώβριος 2014

Συνάντηση με την Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης κα Δέσποινα Ζερνιώτη είχε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, ο Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Μουσείου, την πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, τις περιοδικές εκθέσεις, κ.α. Ο κ. Γκίκας ξεναγήθηκε επίσης στην περιοδική έκθεση «Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα» με τις υδατογραφίες τωνDodwell&Pomardi, ενώ συνομίλησε και με εργαζόμενους του Μουσείου.

Μετά την επίσκεψη, ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης είναι ένα από τα 8 δημόσια Μουσεία της χώρας μας και το μοναδικό στο είδος του. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Κέρκυρας και ένας χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την τοπική και κεντρική εξουσία. Είχα συνεπώς μια εκτενή συζήτηση – ενημέρωση με την κα Ζερνιώτη για όλα τα θέματα του Μουσείου με έμφαση στα έργα που εκτελούνται μέσω ΕΣΠΑ, αλλά καιστον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου. Πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια στην Διεύθυνση του Μουσείου που με σωστό προγραμματισμό και ώριμες μελέτες, πέτυχε να εξασφαλίσει 2 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για διάφορα έργα, όπως κατασκευή εκθεσιακών χώρων, κατασκευή βιτρινών νέων συλλογών, συντηρήσεις, μηχανολογικές εργασίες, προμήθεια ανελκυστήρα κλπ. Σημαντική επίσης, η αξιοποίηση κονδυλίων μέσω της «ψηφιακής σύγκλησης» του ΕΣΠΑ, που έδωσαν τη δυνατότητα, εκτός από την κατασκευή νέας ιστοσελίδας και τηςχρήσης ψηφιακής τεχνολογίας με διαδραστικές οθόνες που βοηθούν τον επισκέπτη, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σύγχρονα Μουσεία του εξωτερικού.

Όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση για το ΕΣΠΑ που πρέπει να τονισθεί, αφού εκτός από τα κονδύλια, δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού στο Μουσείο, το οποίο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες.

Συνεχάρην την κα Ζερνιώτη για τον αγώνα που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για την εξωστρέφεια του Μουσείου, για την ανάδειξή του διεθνώς, για τις περιοδικές εκθέσεις που επιμελείται, καθώς και για τις καλαίσθητες εκδόσεις του Μουσείου. Μάλιστα επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα πώλησης του βασικού καταλόγου του Μουσείου, πρότεινα στο επόμενο ταξίδι μου στην Αθήνα, να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ και να θέσω το θέμα εκτύπωσης – βιβλιοδεσίας των καταλόγων με μέριμνα του ΤΑΠΑ, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης, εφόσον επιθυμεί, να αγοράζει τον κατάλογο.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω την κα Ζερνιώτη για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και να την διαβεβαιώσω ότι θα είμαι αρωγός στην προσπάθειά της για την περαιτέρω ανάδειξη και εξωστρέφεια του Μουσείου.».