Δελτια Τυπου

Συνάντηση Στ. Γκίκα με Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη για την Ακτοπλοϊκή Σύνδεση με τα Διαπόντια Νησιά, την Αφαλάτωση Παξών, την Βελτίωση μικρών Λιμένων κ.α.

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη ο οποίος συμμετέχει στο Διεθνές Συνέδριο «Changing Cities V» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διεξάγεται στην Κέρκυρα, είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Κατά την συνάντηση έγινε ανασκόπηση των ζητημάτων που άπτονται του χαρτοφυλακίου του κ. Κουτουλάκη και αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα Διαπόντια Νησιά για την μεταφορά καυσίμων και οχληρών υλικών, ο κ. Κουτουλάκης διαβεβαίωσε ότι παρόλο που ο διαγωνισμός ήταν άγονος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εργάζεται για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Στόχος είναι η ασφαλής και διαρκής εξυπηρέτηση των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων (εξετάζεται και το ενδεχόμενο της απευθείας ανάθεσης).

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε επιπλέον τον Βουλευτή, ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας η κάλυψη του κόστους ενοικίασης ενός αφαλατωτή για τους Παξούς, ύψους 90.000 Ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο η σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι εκτός της ενοικίασης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια ενός επιπρόσθετου αφαλατωτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη αντιμετώπιση της έλλειψης πόσιμου νερού.

Επιπλέον, σε κοινή συνάντηση του Βουλευτή και του Γενικού Γραμματέα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Διαμάντω Ρηγάκου, αποφασίστηκε, μετά από παρέμβαση του κ. Γκίκα, η χρηματοδότηση μελετών για την αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων ύψους 100.000 Ευρώ. Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, στο πλαίσιο στήριξης της νησιωτικότητας και ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμού των νησιών μας, χρηματοδοτεί μελέτες του συγκεκριμένου σκοπού.

Κατά την συνάντηση προγραμματίστηκε επίσης η διεξαγωγή συνεδρίου στην Κέρκυρα, με αντικείμενο την νησιωτικότητα και την βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αλλά και επαγγελματικών φορέων, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

Τέλος, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Νέαρχος» για την χρηματοδότηση ειδικών τοπικών έργων, ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε την χρηματοδότηση βελτίωσης των λιμενικών υποδομών μικρότερων λιμένων της Π.Ε. Κέρκυρας που δεν έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση (π.χ. λιμένες Αγ. Μάρκου, Αγ. Στέφανου Σινίων, Πετριτή κ.α.) με φορέα υλοποίησης τον ΟΛΚΕ.

Στην συνάντηση του Βουλευτή με τον Γενικό Γραμματέα συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚΕ, κ. Σπύρος Ζερβόπουλος.