Δελτια Τυπου

Συνάντηση Στ. Γκίκα με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για Θέματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο.

Ο Βουλευτής έθεσε στον Αρχηγό σειρά ζητημάτων που αφορούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας, ενώ τον ενημέρωσε και για το αίτημα που υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για τον μόνιμο ελλιμενισμό πλωτού Πυροσβεστικού Σκάφους, μετά του κλιμακίου του, στον Λιμένα της Κέρκυρας.

Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε την ανάγκη συμπλήρωσης της οργανικής δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, όπως και την ανάγκη δημιουργίας εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Βορειοδυτική Κέρκυρα κατά την θερινή περίοδο.

Θέμα συζήτησης απετέλεσε επιπλέον η πυροπροστασία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής ανέπτυξε και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Κέρκυρας σε ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της Π.Ε. Κέρκυρας και σημείωσε ότι την παρούσα περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν στην στελέχωσή του, αφού καταγράφεται έλλειψη προσωπικού, ενώ παράλληλα ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών είναι υψηλός (48 έτη).  Ο κ. Ράπανος εξήγησε στον Βουλευτή ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, επεξεργάζεται τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Σώματος σε όλη την Επικράτεια.

Ο Αρχηγός αναφέρθηκε επιπλέον στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 500 ιδιωτών επταετούς θητείας ως «Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων» (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), μέσω Πανελλήνιου διαγωνισμού, της οποίας η προθεσμία λήγει σήμερα. Όπως τόνισε ο Αρχηγός, οι 500 «δασοκομάντος» θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών των δασικών πυρκαγιών.