Συνάντηση Στ. Γκίκα με τον Πρόεδρο και Μέλη του  Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιάννη Κοντό και μέλη του Δ.Σ. καθώς και τις Προϊστάμενες των Γραμματειών των δυο Εισαγγελιών, του Πρωτοδικείου, του Εφετείου και του Ειρηνοδικείου είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας. Κατά την συνάντηση συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων στην Κέρκυρα και όχι μόνον.

Ο κ. Κοντός έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της μεταφοράς των Φυλακών της Κέρκυρας εκτός αστικού ιστού. Πρόκειται για ένα θέμα που παρακολουθείται από τον Δικηγορικό Σύλλογο και έχει μεγάλη σημασία για τους κατοίκους της Πόλης της Κέρκυρας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες, εκτιμώντας ότι η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως τις 15 Ιουλίου 2022 δεν επαρκεί. Σημείωσε ότι εκκρεμεί η κατάθεση αντιρρήσεων από μεγάλο αριθμό πολιτών, ενώ η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών είναι μακρά. Για αυτό τον λόγο από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου εκτιμάται ότι η προθεσμία πρέπει να παραταθεί κατά ένα χρόνο.

Επιπλέον, ο κ. Κοντός σημείωσε την ανάγκη επίσπευσης του διαγωνισμού κάλυψης της θέσης του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας, για την οποία έχει ήδη καταρτιστεί κατάλογος των υποψηφίων.

 Κατά την συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη έλλειψη Δικαστικών Γραμματέων, αφού η κάλυψη των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων κυμαίνεται στο 50%. Η μεγάλη έλλειψη προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο μεταφέρθηκε στο κ. Γκίκα και η εκκρεμότητα αναπλήρωσης Υπαλλήλου από τον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε το 2017.

Τέλος, τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας όσο και οι εργαζόμενοι του Δικαστικού Μεγάρου ζήτησαν να προβλεφθεί η διασύνδεση του Μεγάρου με την παραπλεύρως κεντρική οδική αρτηρία. 

Σε ότι αφορά στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι για την επίλυση αυτού του προβλήματος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει την ίδρυση Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων. Η Σχολή αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2022, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπαίδευση των υποψηφίων Υπαλλήλων που θα καλύψουν τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στις Δικαστικές μας Υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά στην παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, ο κ. Γκίκας εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να δοθεί νέα παράταση από την Κυβέρνηση. Εξήγησε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα οι Δασικοί Χάρτες αποτελούν μέρος των προϋποθέσεων για να βγει η χώρα μας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ εντός του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά στην μεταφορά των Φυλακών Κέρκυρας εκτός του αστικού ιστού, ο κ. Γκίκας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ο Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, βρέθηκε στην Κέρκυρα προκειμένου να επισκεφθεί δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα, στα οποία θα μπορούσε να ανεγερθεί νέο Κέντρο Κράτησης. Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως την ανάγκη μεταφοράς των Φυλακών της Κέρκυρας, με τον Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής να την συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό των νέων έργων του Υπουργείου. Ο Βουλευτής ενημέρωσε επιπλέον ότι το προσεχές διάστημα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου και ο Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, θα επισκεφθούν την Κέρκυρα, προκειμένου να συνεχιστεί η επεξεργασία αυτού του πολύ σοβαρού για την Κέρκυρα ζητήματος.