Δελτια Τυπου

Συνάντηση Στ. Γκίκα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Αντιναύαρχο ε.α. Θ. Γερούκη για το Ασφαλιστικό

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και του Συντονιστικού Συμβουλίου των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ, Αντιναύαρχο ε.α. Θεόδωρο Γερούκη, πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν αρχικά οι εξελίξεις στα Εθνικά μας θέματα και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη γεωπολιτική μας περιοχή. 

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ και του Συντονιστικού Συμβουλίου έθεσε επιπλέον στον κ. Γκίκα μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στο νέο Ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γερούκης εστίασε μεταξύ άλλων στη μη προβλεπόμενη αύξηση συντάξεων για όσους έχουν έως 30 συντάξιμα έτη. Ενώ ανέφερε επιπλέον το γεγονός, ότι προβλέπεται μικρότερη προσαύξηση (ποσοστό αναπλήρωσης) για όσους έχουν περισσότερα από 40 συντάξιμα έτη. Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά πολλά στελέχη των ΕΔ που υπηρέτησαν μεταξύ άλλων σε Υποβρύχια, στις Ειδικές Δυνάμεις, ως Ιπτάμενοι κλπ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επιπλέον στο εργασιακό καθεστώς των συνταξιούχων, οι οποίοι διέποντο από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4151/2013 και είχαν δηλώσει εργασία πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και για τους οποίους δεν προβλεπόταν μείωση των συντάξεών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και αυτοί οι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση 30% στις συντάξεις τους.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Γκίκας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με την οποία ζητά την επανεξέταση συγκεκριμένων ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής εστίασε στο μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης για όσους έχουν ξεπεράσει τα 40 έτη ασφάλισης, από το 2% στο 0,5% επισημαίνοντας ότι συνέπεια της ρύθμισης μπορεί να αποτελέσει ένα κύμα φυγής από τις ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας, για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει τα 40 έτη. 

Επίσης, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην απασχόληση συνταξιούχων σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπου στο σχέδιο νόμου προβλέπεται το ηλικιακό όριο των 62 ετών. Έως την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου προβλέπεται αναστολή στην καταβολή της σύνταξης, ενώ μετά την συμπλήρωση του 62ου έτους καταβάλλεται το 70% της σύνταξης, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Βουλευτής πρότεινε την εξομοίωση με τον ιδιωτικό τομέα, όπου δεν προβλέπεται ηλικιακό όριο, ή η μείωση της καταβληθείσας σύνταξης να αυξηθεί από το 30% στο 50% χωρίς να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας έθεσε στον Υπουργό τις προβλέψεις για όσους υπάγοντο στις ρυθμίσεις του άρθρου 4 του ν. 4151/2013 και αφορά στο ποσοστό μείωσης των συντάξεων όσων συνταξιούχων Δημοσίου απασχολούνται και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο

Ο Βουλευτής πρότεινε να διατηρηθεί η εξαίρεση για όσους διέπονται από τις διατάξεις του εν λόγω άρθρου, προκειμένου να μην προκύψει μείωση στις αποδοχές των εργαζόμενων συνταξιούχων, πράγμα που ισοδυναμεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους, και ενδέχεται να αυξηθεί και η αδήλωτη εργασία, την οποία η Κυβέρνηση και δια του προτεινόμενου σχεδίου νόμου επιχειρεί να πατάξει.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ και του Συντονιστικού Συμβουλίου έθεσε, τέλος, το σοβαρό θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των Αξιωματικών του ΠΝ μετά την αποστρατεία τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα του οποίου η διευθέτηση εκκρεμεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.