Συνάντηση Στ. Γκίκα με Υφυπ. Οικονομικών για πληθώρα Θεμάτων της Κέρκυρας και των Παξών

 

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έθεσε εκ νέου το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο ποτάμι της Μεσογγής. Ζήτησε μετ’ επιτάσεως να εξεταστεί η δυνατότητα, με νομοθετική ρύθμιση, τα λιμενικά έργα να θεωρηθούν ως νομίμως υφιστάμενα και να παραχωρηθεί η χρήση τους στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Για το σκοπό αυτό υπέβαλε ειδική νομοθετική διάταξη. Ο Υπουργός συμφωνεί επί της αρχής και οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου επεξεργάζονται το τελικό σχέδιο της νομικής διάταξης.

Θέμα συζήτησης απετέλεσε επιπλέον το γνωστό ζήτημα που είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες για τις «αυθαίρετες κατασκευές» στην Τάφρο του Παλαιού Φρουρίου. Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων – πορισμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Ο Υπουργός θα εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για τις ρυθμίσεις κατεχόμενων και ανταλλαξίμων κτημάτων και θα επανέλθει.

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Παξοί – Αντίπαξοι και στους οποίους επιβάλλονται πρόστιμα για την προσέγγιση των «παράνομων εξεδρών» στις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι. Ο Βουλευτής εξήγησε ότι δεν υπάρχουν άλλες εξέδρες στις εν λόγω παραλίες, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες βιοπορίζονται από την μεταφορά επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για αυτό τον λόγο ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα αναστολής της επιβολής προστίμων μέχρι να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση των εξεδρών.

Το θέμα ενέσκηψε μετά από καταγγελίες και σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Λιμενικό Σώμα και κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα. Ως προσωρινό μέτρο, μέχρι την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των εξεδρών, προτάθηκε η λήψη άδειας από τον Δήμο Παξών για την χρήση πλωτών εξεδρών στις εν λόγω παραλίες.

Παράλληλα, ο κ. Γκίκας ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Βεσυρόπουλο για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής στους δικαιούχους που αρχικά δεν είχαν συμπληρώσει σωστά την σχετική πλατφόρμα. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της λανθασμένης συμπλήρωσης στοιχείων, οι αιτήσεις ορισμένων δικαιούχων απορρίφθηκαν, ωστόσο, οι ενστάσεις τους έγιναν εν συνεχεία αποδεκτές. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η εξέταση των ενστάσεων συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές.

Επίσης, ο Βουλευτής ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξεταστεί η δυνατότητα εισαγωγής νέας ρύθμισης για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 100 δόσεις. Υπογράμμισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στους πολίτες, με πολλούς να αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 100 δόσεις θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια.

Τέλος, ο κ. Βεσυρόπουλος ενημέρωσε τον Βουλευτή για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την χρήση κατεχόμενων και ανταλλαξίμων κτημάτων, το οποίο αναμένεται τα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Ο κ. Γκίκας ζήτησε να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο η δυνατότητα ρύθμισης της χρήσης του αιγιαλού από όμορα ενοικιαζόμενα καταλύματα, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.