Δελτια Τυπου

Συνέντευξη Στ. Γκίκα στο ρ/σ ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑ, για τις αποφάσεις του Eurogroup (27/11/2012)

Απόλυτα θετική και «φιλί ζωής» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ο Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, σε συνέντευξή του, το πρωί της Τρίτης, στην ΈΡΑ Κέρκυρα, τονίζοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Ελληνική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την απόφαση αυτή, να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να διορθώσει σε βάθος τετραετίας τις αδικίες που έφεραν τα «επαχθή» μέτρα, όπως έχει άλλωστε δεσμευθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Τα βασικά σημεία της συνέντευξης παρατίθενται παρακάτω:

* Ασφαλώς τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είναι δυσβάστακτα, και σε αυτό δεν αντιλέγει κανείς. Όμως ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να συμβεί αυτό που συνέβη σήμερα στο Eurogroup. Η απόφαση αυτή, δίνει στην Ελλάδα την βάσιμη ελπίδα ότι το χρέος μας θα καταστεί βιώσιμο. Καταλαβαίνεται ότι μας δίνει μια ανάσα ζωής, μια σημαντική επιμήκυνση στον χρόνο προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι και εμείς θα κάνουμε αυτά τα οποία οφείλουμε να κάνουμε.

* Δεν αντιλέγει κανείς ότι τα ψηφισθέντα μέτρα είναι επαχθή, είναι υφεσιακά και αν τα εξετάσει κάποιος μεμονωμένα, δεν οδηγούν εκεί που όλοι διακαώς επιθυμούμε, στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Όμως, επαναλαμβάνω, ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτά τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ έστω και σε τρεις δόσεις, – η πρώτη δόση θυμίζω είναι 34,5 και όχι 31,5 που περιμέναμε αρχικά – και που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

* Δεν θα σταθώ μόνον σε αυτό, θα σταθώ στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό που είπε στους Έλληνες πολίτες, είναι ότι πολλά από τα μέτρα είναι άδικα ίσως και επαχθή, όμως εάν μπορέσουμε και πάρουμε αυτή τη γιγάντια δόση, αν μπορέσουμε και δούμε μακροπρόθεσμα τη λύση της βιωσιμότητας του χρέους να έρχεται – και αυτή η λύση προήλθε χθες – τότε στο βάθος της τετραετίας θα διορθωθούν οι αδικίες. Βεβαίως από την μια μέρα στην άλλη δεν μπορούν να γίνουν όλα, δεν μπορεί να επανέλθουμε στις καταστάσεις και παροχές του 2009, του 2008, όμως είμαι βέβαιος ότι πολλές αδικίες θα αρθούν. Όταν μιλώ για αδικίες, αναφέρομαι στον χαμηλοσυνταξιούχο, στον χαμηλόμισθο, στον πολύτεκνο, στον ανάπηρο, στον άνθρωπο που δεν έχει «που την κεφαλήν κλίναι», αυτοί λοιπόν όλοι, οι οποίοι, δυστυχώς έχουν πληγεί περισσότερο από τα οριζόντια μέτρα, είναι δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης των τριών κομμάτων, είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι τα εισοδήματά τους θα επανέλθουν σε επίπεδα που να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γιατί κακά τα ψέματα και εγώ στην κοινωνία ζω – γυρνάω από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στον κόσμο – βλέπω ότι με αυτά τα μέτρα, που έχουν ψηφιστεί ο λαός δύσκολα θα τα βγάλει πέρα.

* Παρατηρώ λοιπόν ότι, όλη η Ευρώπη σήμερα, όλος ο διεθνής τύπος, μιλάει για μια απόφαση η οποία δίνει ζωή στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα δρόμο ώστε να καταστεί το χρέος μας βιώσιμο, και συνεπώς μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε. Κάθε σώφρων άνθρωπος θα πει ότι ήταν μια εξέλιξη θετική για την Ελλάδα.

* Θεωρώ ότι αν υπήρχε η αντίθετη άποψη, δηλαδή αν κατέρρεε η συμφωνία και εν τέλει ήμασταν υποχρεωμένοι να μπούμε σε διαδικασίες επανόδου στη δραχμή, τότε τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ χειρότερα, σας διαβεβαιώ.

* Κοιτάξτε, πριν από 5 μήνες δεν μπορούσε κανένας να διανοηθεί – όταν η αξιοπιστία της χώρας ήταν στο ναδίρ – ότι αυτή τη στιγμή, θα γινόταν επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και ότι θα ελαμβάνετο μία κρίσιμη απόφαση που θα μείωνε δραστικά το Ελληνικό χρέος. Αφού αποφασίστηκε τόσο η επαναγορά Ελληνικού χρέους και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, όσο και η μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης καθώς και η σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μας. Όλα αυτά είναι κέρδη τα οποία καταλαβαίνετε δεν υπήρχαν πριν. Σε μας εναπόκειται στους Έλληνες πολίτες και στην Ελληνική Κυβέρνηση, να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, διότι ούτε την δημόσια περιουσία μας έχουμε αξιοποιήσει, ούτε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τώρα έχουν γίνει, ούτε τον ορυκτό μας πλούτο έχουμε εκμεταλλευτεί. Ήρθε λοιπόν η ώρα αυτή η Κυβέρνηση με το «φιλί ζωής» που μας έδωσε η Ευρώπη, να προχωρήσει μπροστά και να φέρει επιτέλους την ανάπτυξη στη χώρα.

* Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ειπώθηκαν θέματα, αν θέλετε δόθηκαν υποσχέσεις, οι οποίες έτσι όπως διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό και ετέθη το θέμα «χρεοκοπία ή παραμονή στο ευρώ», δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να υλοποιηθούν. Όμως ο Αντώνης Σαμαράς, αυτό το οποίο δεσμεύτηκε σε βάθος τετραετίας, είναι ότι τα όσα εξήγγειλε στις 6 Μαΐου ή στις 17 Ιουνίου, θα υλοποιηθούν.