Δελτια Τυπου

Συνέντευξη του Στέφανου Γκίκα, για τα κρίσιμα θέματα της Άμυνας, στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13” τις 26 – 28 Αυγούστου 2011

Τι θα κάνετε για τα Μετοχικά Ταμεία;

Δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι η εξυγίανση των οικονομικών και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων είναι επιβεβλημένη. Βλέπετε, πληρώνουμε κακές επιλογές και πολιτικές του παρελθόντος, ιδίως της περιόδου 1995 – 2004, όταν για παράδειγμα αγοράζαμε μετοχές της Γενικής Τράπεζας με 24 ευρώ ανά μετοχή και τις πουλούσαμε λίγα χρόνια αργότερα προς 6 ευρώ. Στο πλαίσιο λοιπόν του εξορθολογισμού των Ταμείων, επεξεργαζόμαστε πολιτικές που θα εξυγιάνουν τα Ταμεία, όπως είναι η ταχύτερη απόδοση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτά, η χρησιμοποίηση των εισφορών αλληλεγγύης (πρώην ΛΑΦΚΑ) για την αντιμετώπιση των οργανωτικών δυσλειτουργιών των Ταμείων, η αποδοτικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ή και ακόμη η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΕΘΑ προς όφελος των Ταμείων. Είμαστε δε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη φημολογούμενη υπαγωγή των Μετοχικών Ταμείων στο Υπουργείο Εργασίας. Τα μερίσματα είναι χρήματα που προέρχονται από τον κόπο και τον ιδρώτα των στελεχών, από τις εισφορές δηλαδή που πλήρωναν επί δεκαετίες ως εν ενεργεία στελέχη και συνεπώς πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους. Να σημειώσουμε δε, ότι ένα 40 – 50% του μερίσματος καταλήγει στην Εφορία.

Τα εισοδήματα των στελεχών και των αποστράτων έχουν υποστεί σημαντική μείωση, από την άλλη όμως μπαίνει και το ερώτημα: “Δεν θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι”; Εσείς τι λέτε;

Βεβαίως και θα πρέπει. Όμως οι περικοπές που έχουν υποστεί τα στελέχη, από την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, είναι δυσανάλογες σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες. Λες και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος, το ζήλο, την υπευθυνότητα, το σθένος, την προσπάθεια των στελεχών. Βλέπετε, τα εν ενεργεία στελέχη, αλλά και οι συνταξιούχοι των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουν υποστεί – με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης – την πιο βίαιη περικοπή εισοδήματος από τη Μεταπολίτευση και μετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές οικογενειακές τους ανάγκες. Και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν φόβοι, ότι στο πλαίσιο του Ειδικού Μισθολογίου των Στρατιωτικών, θα υπάρχει συγχώνευση των επιδομάτων που θα επιφέρει και νέες μειώσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη με την πολιτική της «σαλαμοποίησης» και βεβαίως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα Ειδικό Μισθολόγιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των στελεχών μας και στις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματος του στρατιωτικού.

Να θυμίσω εδώ, ότι με το Ν.3833/2010, θεσπίστηκε η μείωση των πάσης φύσεως επιδομάτων κατά 12%, με το Ν.3842/2010, θεσπίστηκαν οι νέες φορολογικές κλίμακες, η αύξηση των οποίων, μέσω της παρακράτησης επιπλέον Φόρου Εισοδήματος, μείωσε τα μεσαία εισοδήματα των στελεχών, με το Ν.3845/2010, θεσπίστηκε η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων, κατά 8%, ενώ καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επίσης με το Ν.3986/2011, θεσπίστηκε η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 € σε 8.000 € και προστέθηκε νέο φορολογικό κλιμάκιο των 4.000 € με ποσοστό φόρου 10%. Επίσης, θεσπίστηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών των στελεχών. Τέλος προ ολίγων ημερών αποφασίστηκε και νέα περικοπή, αυτή του επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης.

Η κατάσταση στους συνταξιούχους των Ε.Δ. είναι ακόμη πιο δραματική αφού, εκτός των άλλων, τους αφαιρέθηκε και το δικαίωμα εργασίας, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τεράστια ποσά από την φορολογία του επιπλέον εισοδήματος.

Αν σε όλα τα παραπάνω, προστεθούν οι νέοι φόροι για ακίνητη και κινητή περιουσία, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, οι έμμεσοι φόροι κλπ, κλπ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχουν υποστεί καίρια πλήγματα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Ας το συνειδητοποιήσει αυτό ο νέος Υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, και ας διορθώσει τις αδικίες με το επερχόμενο Ειδικό Μισθολόγιο. Θα είναι μια πράξη ευθύνης και αναγνώρισης της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας που καταβάλουν τα στελέχη υπηρετώντας την Πατρίδα.

Συμφωνείτε με τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα;

Εκφράζουμε την ανησυχία μας, γιατί οι περικοπές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν προηγούμενο. Αναφέρομαι βεβαίως και στις εξοπλιστικές δαπάνες που από περίπου 1% τα προηγούμενα χρόνια, μειώνονται στο 0.3% του ΑΕΠ ετησίως, αλλά και κυρίως στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν περικοπεί κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009. Μάλιστα με το μεσοπρόθεσμο επιβάλλονται και νέες επώδυνες μειώσεις κατά 800 εκατομμύρια ευρώ στα εξοπλιστικά και κατά 400 εκατομμύρια στις λειτουργικές δαπάνες, μέχρι το 2015. Κοιτάξτε η αντιμετώπιση των Ε.Δ. με «λογιστικά» κριτήρια είναι λάθος και οι αρνητικές επιπτώσεις στο Στράτευμα από τις απίστευτες περικοπές, είναι ήδη ορατές. Από την άλλη βέβαια, θεωρώ ότι ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών, ιδίως κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι αναγκαίος και έπρεπε σαφώς να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο και σε αυτό το βαθμό. Θεωρώ λοιπόν ότι περικοπές που επηρεάζουν το αξιόμαχο του Στρατεύματος δεν πρέπει να αποτελούν ούτε στοιχείο συζήτησης, ούτε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με καμία Τρόικα. Σχετικά πρόσφατα, ο Πρόεδρος μας, ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του είχε αναφερθεί στην ανάγκη ορθολογιστικής εκτίμησης των διατιθέμενων κονδυλίων για την Εθνική Άμυνα, αλλά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η αποτρεπτική τους ικανότητα. Είχε μάλιστα επί λέξει πει ότι «όσα Μνημόνια και αν επιβάλουν, εκπτώσεις στο αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων δεν κάνουμε». Η θέση αυτή για τη Νέα Δημοκρατία είναι αξιωματική. Τελεία και παύλα!!

Περιγράψτε μας τα βασικά σημεία του προγράμματος του κόμματος για την Εθνική Άμυνα.

Το πρόγραμμά μας το οποίο αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς, είναι ρεαλιστικό, καινοτόμο, σύγχρονο και κυρίως εφαρμόσιμο, θα ανακοινωθεί δε στο σύνολό του, την κατάλληλη στιγμή. Όμως μπορώ να σας αναφέρω ορισμένα βασικά σημεία: Θα προβλέπει καταρχήν την αποκατάσταση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει βάναυσα τρωθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ανασυγκρότηση του Στρατεύματος με έμφαση στο αξιόμαχο και στην αποτρεπτική του ικανότητα, θα προβλέπει επίσης την αναθεώρηση του πρόσφατου νόμου του ΠΑΣΟΚ «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών» με έμφαση στην δικαιοσύνη και αξιοκρατία, την αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, την απόλυτη διαφάνεια στις Συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ορθολογικό προγραμματισμό των εξοπλιστικών δαπανών, την στήριξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την εξυγίανση και βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων, την βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, μέριμνα για την στέγαση και πολλά άλλα…