Τριήμερη Περιοδεία Στέφανου Γκίκα στα Διαπόντια Νησιά, υπέρ της Δημιουργίας Ανεξάρτητου Δήμου Διαποντίων Νήσων

Επίσκεψη στα Διαπόντια Νησιά πραγματοποίησε το τριήμερο 24-26 Σεπτεμβρίου 2017, ο τ. Βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας περιόδευσε και στα 3 νησιά, συναντήθηκε με πολίτες, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την πρόοδο των εκτελουμένων έργων, για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ συμμετείχε στους Οθωνούς στην ετήσια εκδήλωση Μνήμης των Ηρώων του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ Υ3 που βυθίστηκε αύτανδρο ανοικτά των Οθωνών τον Δεκέμβριο του 1940.

Στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα, ο κ. Γκίκας μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Όπως κάθε χρόνο περιόδευσα και φέτος στα Διαπόντια Νησιά και είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τους κατοίκους και να δω ιδίοις όμμασι, τα προβλήματα αλλά και την πρόοδο των εκτελουμένων έργων. Στους Οθωνούς το ζήτημα της ολοκλήρωσης του λιμένος, του προβληματικού δικτύου της ΔΕΗ, της Ύδρευσης, του φωτισμού στην παραλιακή ζώνη, των φωτοσημαντήρων, κλπ, απασχολούν τους κατοίκους. Από την ενημέρωση που είχα, κάποια δρομολογούνται, όπως οι παρεμβάσεις στον λιμένα, οι φωτοσημαντήρες, κ.α., αλλά αν δεν ξεκινήσουν οι εργασίες, ο προβληματισμός παραμένει…

Στο Μαθράκι το βασικό ζήτημα είναι η Ύδρευση που από τα μέσα Ιουλίου στα 2/3 του Νησιού έχει σταματήσει. Για το θέμα θα προωθήσουμε Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων. Άλλα θέματα, όπως οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο λιμάνι μετά την εκβάθυνση, η συντήρηση των δρόμων, τα απορρίμματα, κλπ, εξακολουθούν να προβληματίζουν τους κατοίκους.

Τέλος στην Ερρείκουσα, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από πρώτο χέρι από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρείας για την πρόοδο του μεγάλου έργου, της κατασκευής δηλαδή του λιμένος Ερρεικούσης, που είναι πράγματι αξιοσημείωτη. Περιττεύει να πω ότι και εδώ το ζήτημα των απορριμμάτων ταλανίζει τους κατοίκους… Πάντως θετικό είναι ότι με τους οπλίτες Στρατιωτικούς γιατρούς λύθηκε – έστω και προσωρινά – το πρόβλημα της ιατρικής φροντίδας των κατοίκων.

Βέβαια εκτός από τα ζητήματα της καθημερινότητας, που αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικά, έντονος είναι ο προβληματισμός για την πληθυσμιακή συρρίκνωση των Διαποντίων Νήσων και την έλλειψη κινήτρων από πλευράς Πολιτείας, ώστε να ευνοηθεί η επιστροφή τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών στα Νησιά. Κυβερνητικές υποσχέσεις για επιδοτούμενη εγκατάσταση πολύτεκνων οικογενειών ήταν ως φαίνεται επικοινωνιακές πομφόλυγες…

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση, σε συνδυασμό με πωλήσεις ιδιοκτησιών σε αλλοδαπούς, δημιουργεί επίσης προβληματισμό. Πιστεύω ότι η δημιουργία ανεξάρτητου Δήμου Διαποντίων Νήσων σε συνδυασμό με οικονομικά κίνητρα – πχ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα Διαπόντια – θα ήταν ένα πολύ καλό κίνητρο για επαναπατρισμό.

      
Μην λησμονούμε την Εθνική σημασία των Διαποντίων, όταν μάλιστα κάποιοι αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη ΑΟΖ των Νησιών μας…».