Δελτια Τυπου

Τροπολογία (και) Στ. Γκίκα για την οικονομική Ενίσχυση των Αθλητικών Σωματείων

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτική τροπολογία η οποία κατατέθηκε και από τον Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Γκίκα, σε συνεργασία με τους Βουλευτές Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Δωδεκανήσων, Ιωάννη Παππά, Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτο Σιμόπουλο, Κοζάνης, Γιώργο Αδαμαντίδη και Φθιώτιδας, Θέμη Χειμάρα.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα τα αθλητικά σωματεία να χρηματοδοτούνται εκτός από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού και από τους ΟΤΑ β΄ βαθμού, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σχετικής εγγραφής στον προϋπολογισμό τους. Επιπλέον, το συνολικό ποσοστό των εν λόγω επιχορηγήσεων δεν μπορεί να ξεπερνάει το 0,5% των ετήσιων τακτικών τους εσόδων. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις δεν επιτρέπεται να προέρχονται από πόρους συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Η τροπολογία κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και το Σώμα της Βουλής, καθώς τα αθλητικά σωματεία επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της απώλειας εσόδων από την πώληση εισιτηρίων, διαφημίσεων κλπ. 

Σημειώνεται, ότι η νομοθεσία προέβλεπε ήδη την δυνατότητα χρηματοδότησης των αθλητικών σωματείων από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι έχουν επιβαρυνθεί με την κάλυψη πολλών έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την κρίση του κορονοϊού. Με την δυνατότητα της οικονομικής ενίσχυσης και από τις Περιφέρειες, αποτρέπεται το ενδεχόμενο της μη οικονομικής ενίσχυσης ορισμένων αθλητικών σωματείων, εξαιτίας της πρακτικής αδυναμίας επιχορήγησής τους.