Δελτια Τυπου

Υπηρεσιακή Επίσκεψη Υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου στην Κέρκυρα

Υπηρεσιακή επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποίησαν σήμερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την μεταφορά των Φυλακών Κέρκυρας εκτός αστικού ιστού. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις αρχές του 2022 η επίσκεψη του Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Άδωνι Ιορδανίδη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα ο κ. Παπαθανασίου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τόσο στον Δικηγορικό Σύλλογο με την παρουσία εκπροσώπων της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών όσο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην οποία συμμετείχαν ο Υφυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζορμπάς, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Κοντός, η Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας Λίτσα Σταύρου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γεώργιος Βασιλείου και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη μεταφοράς των Φυλακών. Σημειώνεται ότι μεταξύ των οικοπέδων που ενδεχομένως πληρούν τις προδιαγραφές για την ανοικοδόμηση του νέου Καταστήματος Κράτησης, είναι το οικόπεδο στην περιοχή Ρεκίνι, στο χώρο του πρ. ΧΥΤΑ Βόρειας Κέρκυρας, το οποίο ανήκει στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.
Η δημιουργία νέου Καταστήματος Κράτησης στην Κέρκυρα θα ενταχθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον προγραμματισμό των επόμενων ετών. Ωστόσο, η ηγεσία του Υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τη δρομολόγηση του σημαντικού αυτού για την Κέρκυρα έργου. Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα, με μέριμνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεργείο της ΜΟΜΚΑ θα έρθει στην Κέρκυρα, προκειμένου να εξετάσει το οικόπεδο στο Ρεκίνι και πιθανώς και κάποια άλλα οικόπεδα.
Κατά την σύσκεψη ετέθη επιπλέον η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Α.Τ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη – Λιβάδι Ρόπα. Η υψηλή παραβατικότητα που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή απαιτεί την ενίσχυση της συνολικής Αστυνομικής Δύναμης στην Κέρκυρα, προκειμένου να μπορεί να διασφαλιστεί η συνεχής παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. και εκεί. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει τεθεί από τον Στέφανο Γκίκα και τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου σε προηγούμενες συναντήσεις και το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, εξετάζεται θετικά. Ωστόσο, σε πρώτο χρόνο θα εγκατασταθεί στην περιοχή Τοπικός Αστυνόμος σε κτήριο που θα παραχωρήσει άμεσα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ώστε να υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρουσία.
Τέλος, ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης των Διαποντίων Νήσων, αυξάνεται ο αριθμός των μεγάλων σκαφών χωρών εκτός ΕΕ που προσεγγίζουν τα ακριτικά μας νησιά. Ωστόσο, λόγω έλλειψης της σχετικής υποδομής, ο έλεγχος των διαβατηρίων τους πραγματοποιείται υποχρεωτικά στην Κέρκυρα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ο Βουλευτής ζήτησε να αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή, είτε στο Α.Τ. Οθωνών είτε στο Α.Τ. Ερείκουσας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κέρκυρα ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Γιάννη Κοντό και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ενώ συμμετείχαν σε υπηρεσιακή σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.