Δελτια Τυπου

Χαιρετισμός Στέφανου Γκίκα στο «στρογγυλό τραπέζι για τον Θρησκευτικό Τουρισμό» στο πλαίσιο της Ρωσικής Εβδομάδος

Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013
Στο στρογγυλό τραπέζι για το ρόλο του Θρησκευτικού Τουρισμού στην ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων, που έγινε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, συμμετείχε και μίλησε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας χαρακτήρισε “στρατηγική” τη σχέση της Ελλάδος με τη Ρωσία και ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν από τη μεταξύ τους ειλικρινή φιλία και συνεργασία. Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του κ. Γκίκα έχουν ως εξής:

«Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το διεθνές κοινωνικό φόρουμ στα Ιόνια Νησιά, είναι πολύ σημαντικές. Προάγουν τις σχέσεις των δύο χωρών – της Ελλάδος και της Ρωσίας – και φέρνουν πιο κοντά τους δύο λαούς. Έτσι και η σημερινή ημερίδα με θέμα τον Θρησκευτικό Τουρισμό, συνιστά μια καλή ευκαιρία για να εξετασθεί περαιτέρω η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού και να συζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξή του. Τόσο ο Ελληνικός, όσο και ο Ρωσικός λαός είναι βαθιά θρησκευόμενοι λαοί, μας ενώνει η Ορθοδοξία και είναι σημαντικό για μας να προσκυνούμε τους Αγίους μας και τις Ιερές Θαυματουργές Εικόνες. Η Κέρκυρα είναι ένας πράγματι ευλογημένος τόπος, ιδανικός για την άνθηση Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού τουρισμού και είμαι βέβαιος ότι οι ειδήμονες του τουρισμού που βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, θα προωθήσουν την ιδέα.

Τώρα έρχομαι σε ένα άλλο θέμα. Η σχέση Ελλάδος – Ρωσίας είναι μια στρατηγική σχέση. Οι χώρες μας παραδοσιακά συνεργάζονται σε πολλούς τομείς και αποτελεί εδραία θέση της Ελληνικής κυβέρνησης η περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνσή τους. Τις μέρες αυτές, στο πλαίσιο της Ρωσικής εβδομάδας κατέπλευσαν στο λιμάνι μας πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία καλωσορίζουμε. Γνωρίζετε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν μια ουσιαστική αμυντική συνεργασία. Τα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών έχουν υπογράψει Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν επισκέψεις, ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, συνεκπαιδεύσεις, ακόμη και κοινές ασκήσεις. Οι δύο χώρες μας λοιπόν συνεχίζουν την παραδοσιακή σχέση και φιλία τους από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια και του Θεόδωρου Ουσακώφ και την ενισχύουν. Είναι πολύ θετικό, συνεπώς που η Ρωσική εβδομάδα επεκτείνεται φέτος και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά. Εύχομαι κλείνοντας, οι δραστηριότητες του Κοινωνικού Φόρουμ να στεφθούν με επιτυχία και να είστε βέβαιοι, ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν πολλά να κερδίσουν από τη μεταξύ τους ειλικρινή φιλία και συνεργασία.»