Δελτια Τυπου

Χαιρετισμός Στέφ. Γκίκα στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο

Δευτέρα, 09 Ιούνιος 2014
Στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση και Οδική Ασφάλεια», που έγινε στο Επιμελητήριο Κέρκυρας στις 7 και 8 Ιουνίου 2014, συμμετείχε και χαιρέτησε ο Στέφανος Γκίκας. Το Συνέδριο διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Στο χαιρετισμό του ο κ. Γκίκας τόνισε την σημασία της οδικής παιδείας και τη σχέση της με την οδική ασφάλεια. Τα κύρια σημεία του χαιρετισμού παρατίθενται κατωτέρω:

«Επιθυμώ να συγχαρώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό το τόσο σημαντικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα την Οδική Ασφάλεια. Ξεκινώ με ένα φαινομενικό παράδοξο. Εάν κάποιος οδηγήσει π.χ. στο Κάιρο, στην Νάπολη και στο Αμβούργο, θα μείνει έκπληκτος από τις τεράστιες διαφορές στην συμπεριφορά των οδηγών στα τρία αυτά μέρη. Και αν αναρωτηθεί που οφείλεται αυτή η διαφορά, η απάντηση είναι μία: στην οδική παιδεία των πολιτών της κάθε χώρας. Η οδική παιδεία βεβαίως δεν επιτυγχάνεται εύκολα, είναι μια μακρά και επίπονος διαδικασία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα των οργανωμένων σύγχρονων κοινωνιών και δείκτη πολιτισμού μιας χώρας. Οδική παιδεία σημαίνει πρωτίστως σεβασμό των νόμων και των κανονισμών οδικής κυκλοφορίας, σεβασμό στους άλλους οδηγούς και βεβαίως σεβασμό στους πεζούς. Στις χώρες που η οδική παιδεία και η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανεπτυγμένη, τα ατυχήματα και οι χαμένες ζωές στην άσφαλτο είναι ελάχιστες, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ουσιαστικά δεν υπάρχει οδική παιδεία.

Στην χώρα μας 2000 άνθρωποι, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο και δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε επιτύχει το επίπεδο της οδικής παιδείας και ασφάλειας που είναι επιθυμητό. Εδώ βεβαίως σημαντικό ρόλο παίζει η προσπάθεια που καταβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση, – για να βελτιώσει την οδική ασφάλεια δηλαδή – που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές δεν είναι αρκετές. Βεβαίως σημαντικό ρόλο στα ατυχήματα παίζει και η κατάσταση των δρόμων που στην Ελλάδα, σε πολλές περιοχές, είναι ακόμη απαράδεκτη.

Αυτοί λοιπόν που μπορούν να «περάσουν» στη νέα γενιά την σημασία της οδικής παιδείας και της κυκλοφοριακής αγωγής, είναι οι εκπαιδευτικοί μας. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το σημερινό ακροατήριο το αποτελούν εκπαιδευτικοί από πολλά μέρη της Ελλάδος. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς, μπορούν πράγματι να βοηθήσουν τα παιδιά και να τους «μυήσουν» στα μυστικά και στην αναγκαιότητα της οδικής παιδείας. Είπαμε η οδική παιδεία σώζει ζωές. Και είναι σημαντικό που το 1ο Συνέδριο σας, γίνεται στην Κέρκυρα, που ο φόρος αίματος στον «Μολώχ της ασφάλτου» είναι ιδιαίτερα βαρύς….

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να καλωσορίσω στην Κέρκυρα την φίλη Βουλευτή Φθιώτιδας κα Λένα Μακρή που εκπροσωπεί την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς και τον κ. Σταθάκη, τον οποίο θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω, για τον τιτάνιο αγώνα που έκανε επί δεκαετίες, για να ανορθώσει την τριτοκοσμική – από πλευράς οδικής παιδείας – Ελλάδα, και να την φέρει στα επίπεδα των αναπτυγμένων χωρών. Βεβαίως, έχουμε δρόμο ακόμη…

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Εκπαιδευτικό Συνέδριο και άλλη μια φορά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στο ΤΕΕ και σε όσους φορείς συμμετέχουν…».

ΣΗΜ: Στη φωτογραφία ο Στέφανος Γκίκας με την Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κα Λένα Μακρή