Δελτια Τυπου

Χρειάζεται περίσσεια θράσους για να με εγκαλεί ο κ. Παυλίδης…

Σε συνέχεια της απάντησης του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Παυλίδη, σχετικά με την δήλωση του Στέφανου Γκίκα για το ζήτημα με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, ο πρ. Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Επιθυμώ αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της πολιτικής κριτικής, ιδίως όταν αυτή ασκείται από πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι ευπρόσδεκτη και αποτελεί άλλωστε στοιχείο της Δημοκρατίας μας.
Όμως θεωρώ απαράδεκτο η όποια κριτική να καταλήγει σε προσωπική επίθεση… Απαντώ λοιπόν στον κ. Παυλίδη λέγοντας ότι δεν παραπληροφορώ την τοπική κοινωνία ούτε επιζητώ «λίγα λεπτά δημοσιότητας στον τοπικό τύπο» – τα οποία άλλωστε δεν έχω ανάγκη – αλλά με τις δηλώσεις μου αυτές, (οι οποίες είναι ομόρροπες και αντίστοιχες με δηλώσεις του Τομεάρχου Εργασίας της ΝΔ, πρ. Υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση, αλλά και σχετικές με πρόσφατη Ερώτηση 54 Βουλευτών της ΝΔ, που η Υπουργός κα Αχτσιόγλου κατά παράβαση κάθε κοινοβουλευτικής δεοντολογίας ουδέποτε απήντησε), προσπάθησα να αναδείξω ένα θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας συνταξιούχους – και πολλούς εδώ στην Κέρκυρα – οι οποίοι αναμένουν καρτερικά να πάρουν την σύνταξή τους και που δυστυχώς ένεκα της αναποτελεσματικότητας αυτής της κυβέρνησης δεν βλέπουν φως! Επιθυμώ λοιπόν να πληροφορήσω τον ευέξαπτο κ. Παυλίδη για τα ακόλουθα:

  1. Η Υπουργός Εργασίας, κα Αχτσιόγλου, έχει δεσμευτεί 6 (!) φορές σε τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, δίνοντας 6 διαφορετικές προθεσμίες για το πότε θα αποδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις. Υποτίθεται πως μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα υπήρχαν εκκρεμείς συντάξεις. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, απόρρητο έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ, από το οποίο αποδεικνύεται πως τελικά εκκρεμούν περισσότερες από 190.000 (και αν προστεθούν και
    οι “κρυμμένες” φθάνουν τις 250.000) κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. (Το έγγραφο είναι διαθέσιμο).
  3. Παραθέτω αυτούσια στον κ. Παυλίδη σημερινή (9-4-2019) κεντρική δήλωση της ΝΔ, δια του αρμοδίου Τομεάρχου Εργασίας του Κόμματος, Βουλευτού Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση για ακριβώς το ίδιο ζήτημα:
    «Το κυβερνητικό αλαλούμ με τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται. Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας στη Βουλή για τον πραγματικό αριθμό των εκκρεμών συντάξεων καθώς και για το ζήτημα της αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αιτήσεων συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση σιωπά και κρύβεται, αποδεικνύοντας έτσι την ενοχή της. Όμως, ό,τι δεν μάθαμε μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον πραγματικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, έγινε τελικά γνωστό από την διαρροή εγγράφου του ΕΦΚΑ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ειδικότερα:
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, πλην Δημοσίου, μέχρι 28.02.2019, ανέρχονταν σε 94.911. Από αυτές, μόνο 3.370 αφορούν αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου. Επιπρόσθετα, από εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης του δημοσίου ξεπερνά τις 30.000. Στα παραπάνω προστίθεται ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου προσεγγίζει τις 120.000. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των φακέλων που έχουν αφαιρεθεί από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.Την ίδια στιγμή, από την 1-1-2019 καμία νέα σύνταξη -όλων των ταμείων- δεν εκδίδεται, από αστοχία λογισμικού. Προκύπτει δηλαδή ότι ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) όχι μόνο δεν μηδενίστηκε αλλά ξεπερνά τις 250.000, με σαφώς αυξητική τάση! Και αυτό παρά τις επανειλημμένες βαρύγδουπες δεσμεύσεις της Υπουργού Εργασίας για την διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια έχει θέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τουλάχιστον έξι δημόσιες τοποθετήσεις της (στις 3.01.2017, 9.10.2017, 20.03.2018, 10.08.2018, 3.09.2018 και 13.01.2019) υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Δυστυχώς, η ίδια η πραγματικότητα την διαψεύδει: ο ίδιος ο νόμος Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου έχει πρακτικά καταργήσει την έκδοση συντάξεων! Σε όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Αχτσιόγλου σιωπούν ένοχα και εξαπατούν συνειδητά ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αποκρύπτοντας και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια».

Στην πρόσφατη Ερώτηση της ΝΔ, που η κα Αχτσιόγλου επιδεικτικά αγνόησε, οι 54 Βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν τα ακόλουθα ερωτήματα, τα οποία ακόμα, κ. Παυλίδη, περιμένουν απάντηση:

Α. Πόσοι είναι σήμερα συνολικά οι ασφαλισμένοι οι οποίοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, ανά πρώην ταμείο και ανά κατηγορία (γήρατος, θανάτου, αναπηρικές); Για πόσο χρόνο αυτοί
λαμβάνουν ήδη προσωρινή σύνταξη;

Β. Πόσες είναι σήμερα συνολικά οι εκκρεμείς συντάξεις συνταξιοδότησης (για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη), σε ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ανά πρώην ταμείο και ανά κατηγορία σύνταξης; Ποιο είναι το συνολικό ποσό που αυτές αφορούν; Ποιος ο μέσος χρόνος αναμονής για αυτές τις συντάξεις που εκκρεμούν σήμερα; Πόσα είναι τα εκκρεμή εφάπαξ;

Γ. Πόσος είναι ο μέσος χρόνος έκδοσης οριστικής σύνταξης σήμερα από τον ΕΦΚΑ, συνολικά, ανά πρώην ταμείο και ανά κατηγορία σύνταξης; Πόσος είναι ο μέσος χρόνος έκδοσης επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ από το ΕΤΕΑΕΠ (με και χωρίς να υπολογιστεί ο χρόνος έκδοσης οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης);

Δ. Πόσες είναι οι συντάξεις οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο λόγω μη συμπλήρωσης του φακέλου; Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση αυτές τις εκκρεμότητες;

Ε. Ποιες είναι ακόμα οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ σε σχέση με πληροφοριακά συστήματα, εγκυκλίους και βάσεις δεδομένων που τον εμποδίζουν να εκδώσει συντάξεις;

ΣΤ. Έχει η Κυβέρνηση την πρόθεση να επαναφέρει και να αξιοποιήσει το σύστημα ΑΤΛΑΣ; Και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;».

Προτρέπω τον κ. Παυλίδη να διαβάσει στο σημερινό φύλο (9-4-2019) της έγκριτης εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ΣΕΛ. 23, ρεπορτάζ της κας Σαλούρου με τίτλο: «Πάνω από 190.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης», στο οποίο ακριβώς περιγράφεται το χάος σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ…

Χρειάζεται λοιπόν περίσσεια θράσους για να εγκαλεί εμένα ο κ. Παυλίδης ότι όλα αυτά γίνονται για 5 λεπτά δημοσιότητας….
Σε κάθε περίπτωση τα γεγονότα και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και νομίζω φαίνεται καθαρά ποιος παραπληροφορεί τους πολίτες, ποια κυβέρνηση απαξιώνει τους Θεσμούς και ποιοι διακατέχονται από αλαζονεία και αυταρχισμό….
Φοβούμαι ότι σύντομα κάποιοι – και θα είναι πολλοί αυτοί – θα ψάχνουν πραγματικά αφορμές για τα περίφημα πέντε λεπτά δημοσιότητας…».