Δελτια Τυπου

Στέφανος Γκίκας για τον Απολογισμό του 2025:

«Δέσμευσή μου να συνεχίσω να εργάζομαι με αφοσίωση, προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας και της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τα Νησιά μας»

Με την έναρξη της νέας χρονιάς 2026, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προχώρησε, όπως συνηθίζεται άλλωστε, στον απολογισμό του 2025 για την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κέρκυρας.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Καταθέτοντας τον σύντομο αυτό απολογισμό, αισθάνομαι έντονη την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους.

Η δέσμευσή μου να συνεχίσω να εργάζομαι με αφοσίωση, σε συνεργασία με τους Θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας και της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τα νησιά μας, παραμένει σταθερή και διαρκής. 

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζω παρακάτω τα 16  πιο σημαντικά θέματα, που θεωρώ ότι αξίζει να αναφερθούν:

1. Κυρώθηκε από την Βουλή η Σύμβαση για την Μαρίνα Mega Yacht, δρομολογώντας την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή της μεγάλης επένδυσης των 50.000.000 €, με τεράστια οφέλη για την Κέρκυρα.

2. Ψηφίσθηκε από την Βουλή, σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η παραχώρηση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης της Κέρκυρας, στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ικανοποιώντας ένα πάνδημο αίτημα πολλών ετών.

3. Το μεγάλο έργο κατασκευής του Εργοστασίου Αποσκλήρυνσης/Αφαλάτωσης της Χρυσηίδας μαζί με τα συνοδά απαραίτητα έργα (προϋπολογισμού πάνω από 22.000.000 €) προχωρά πλέον στην υλοποίηση, καθώς εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

4. 42.000.000 € έχουν δεσμευθεί για έργα αναβάθμισης στους Λιμένες Μαθρακίου, Αυλάκια Οθωνών, Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών και Λευκίμμης. Ειδικά, τα έργα σε Οθωνούς, Μαθράκι και Άγ. Στέφανο Αυλιωτών, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου, προκειμένου να δημοπρατηθούν μέσα στο 2026.

5. 37.000.000 € διατίθενται από το Πρόγραμμα ΠΕΚΑ του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, για το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κέρκυρας. Η σύμβαση κατασκευής του Εργοστασίου, υπεγράφη από τον Πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Γιάννη Τρεπεκλή και τους αναδόχους του έργου.

6. Δράσεις για την Παιδεία και την Εκπαίδευση:

2.000.000 € διατέθηκαν για την ανακατασκευή και αναβάθμιση 5 Σχολικών Μονάδων του νησιού μας – μεταξύ αυτών και του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας – οι οποίες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα “ΜΑΡΙΕΤΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ”. Άλλα 7 Σχολεία θα ανακατασκευαστούν την διετία 2026 – 2027.

• Εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί σε νέα γραφεία, το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης –Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

231 Μόνιμοι και 401 Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν στην Π.Ε Κέρκυρας το 2025.

• Το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, μετατρέπονται σε Πειραματικά.

7. Δράσεις για την Δημόσια Ασφάλεια:

• Εκδόθηκε η προκήρυξη και προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 86 νέων Συνοριακών Φυλάκων, εκ των οποίων οι 50 θα καλύψουν τις ανάγκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας και οι 36 τις ανάγκες του Αεροδρομίου “Ιωάννης Καποδίστριας”.

• Ξεκίνησε την λειτουργία του ο θεσμός “Τοπικός Αστυνόμος” στον Άγιο Ιωάννη Παρελίων, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή.

• Ενισχύθηκε η επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, με 5 νέα οχήματα, συνεισφέροντας σημαντικά στην αποστολή της, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

8. 3.350.000 € για το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΑΚΚ):

1.238.000 €, διατίθενται για νέο ταρτάν, νέο χλοοτάπητα και φωτισμό, (ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται),

347.200 € διατίθενται για την προμήθεια και τοποθέτηση φουσκωτού θόλου – μπαλόνι, για κλειστό γήπεδο μπάσκετ & βόλεϊ, (ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται),

210.000 € διατίθενται για την κατεδάφιση των κερκίδων του Σταδίου (αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου),

250.000 € θα διατεθούν για την αποκατάσταση της Μικρής Κερκίδας (έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένεται η δημοπράτηση),

1.300.000 € έχουν δεσμευθεί  για την ανέγερση νέων κερκίδων.

• Εγκρίθηκαν οι Μελέτες για την στατική ενίσχυση του Κλειστού Κολυμβητήριου και του Κλειστού Μπάσκετ.

9. Η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, αποφάσισε την διάθεση κονδυλίων συνολικού ύψους 12.000.000 € περίπου, για τις ανάγκες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

10. Θέματα Πολιτισμού:

• Ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για την γέφυρα του Παλαιού Φρουρίου και των πρανών της Κόντρα Φόσσα (ύψους 100.000 €) και η αποκατάστασή τους εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με 3.500.000 €.

• Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αναστήλωση του Προμαχώνα 7 Ανέμων του Ν. Φρουρίου και των βραχωδών πρανών του Π. Φρουρίου ύψους 3.000.000 € (Ταμείο Ανάκαμψης).

• Ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση των μελετών και επίκειται ο νέος Διαγωνισμός για την ανακαίνιση του Αχιλλείου, προϋπολογισμού 14.000.000 €, έργο που εντάχθηκε στην Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Υπερταμείου.

• Εξελίσσεται η μελέτη Αναστήλωσης – Ανακατασκευής του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου στο Π. Φρούριο, με χρηματοδότηση άνω των 400.000 € από το Υπουργείο Πολιτισμού.

• Εντάχθηκε στο ΠΔΕ του Υπουργείου Πολιτισμού, με δαπάνη 450.000 €, η ανακατασκευή του κτηρίου, πλησίον του Μνημείου του Μενεκράτη.

• Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, της αποκατάστασης της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι και του Ι.Ν. Οδηγήτριας Λιαπάδων.

• Διατέθηκαν 60.000 € για την στήριξη διαφόρων Πολιτιστικών Συλλόγων και Φιλαρμονικών της Κέρκυρας.

11. Εγκρίθηκαν οι παρακάτω έκτακτες χρηματοδοτήσεις στους ΟΤΑ της ΠΕ Κέρκυρας:

• Για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, συνολικό ποσό 2.630.000 €, από τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με κατανομή:

830.000 € για ζητήματα ύδρευσης.

1.800.000 € για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.

• Για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, συνολικό ποσό 2.938.768 €, από τα Υπουργεία  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, με κατανομή:

1.934.000 € για ζητήματα ύδρευσης,

183.768 € για την προμήθεια εξοπλισμού και αποκατάσταση των Ελικοδρομίων Ερρείκουσας και Οθωνών.

281.000 € για την συντήρηση του οδικού δικτύου σε Μαθράκι, Ερρείκουσα και αποκατάσταση γηπέδου Οθωνών.

540.000 € από το Τέλος Κρουαζιέρας.

• Για τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, συνολικό ποσό 1.618.200 €, από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με κατανομή:

1.418.200 €, για ζητήματα ύδρευσης,

200.000 €, για επισκευή δικτύων από φυσικές καταστροφές.

• Για τον Δήμο Παξών συνολικό ποσό 670.000 €, από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με κατανομή:

310.000 € για απομάκρυνση στερεών αποβλήτων και αποκατάσταση στον ΧΑΔΑ Παξών,

360.000 € για ζητήματα Ύδρευσης.

12. Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου”, διατέθηκαν από το “Πράσινο Ταμείο” 1.151.000 € στους 4 Δήμους της ΠΕ Κέρκυρας, για αναπλάσεις και έργα περιβάλλοντος.

13.Θέματα Υγείας:

• Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις σε διάφορα κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ύψους 1.400.000 €.

• Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 7 κατοικιών για γιατρούς σε κτήριο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, συνολικού ύψους 500.000 €.

• Διατέθηκαν 1.528.000 € για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

• Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ανακαίνιση των  τριών Κέντρων Υγείας (Αγίου Αθανασίου, Αγίου Μάρκου και Λευκίμμης) με συνολικό προϋπολογισμό 4.300.000 €.

• Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου Περιφερειακού Ιατρείου Αγίου Ματθαίου, ύψους 250.000 €.

• Ξεκίνησε την λειτουργία του ο Τομέας ΕΚΑΒ  της Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Αχαράβη. Η στελέχωση της νέας Δομής πραγματοποιήθηκε με πρόσληψη Μονίμων Διασωστών.

• Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και με την συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μετά την Δομή Άνοιας ιδρύεται στην Κέρκυρα, νέα Δομή Ολικής Φροντίδας για άτομα με Αυτισμό.

14. Θέματα ενίσχυσης εισοδημάτων και επιχειρηματικότητας:

Μειώθηκε στο μισό ο ΕΝΦΙΑ το 2026 και καταργείται το 2027, για την πρώτη κατοικία, σε 303 κοινότητες και χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους, στην ΠΕ Κέρκυρας.

• Εγκρίθηκαν επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος “AΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 2021 – 2027”, 296 επενδυτικά σχέδια Κερκυραϊκών επιχειρήσεων, με συνολικό ύψος ενίσχυσης 34.355.156 ευρώ.

• Καταβλήθηκαν το 2025, 331.658 € σε Κερκυραϊκές Επιχειρήσεις και 336.488 € σε πολίτες της ΠΕ Κέρκυρας, ως αποζημίωση του “Μεταφορικού Ισοδύναμου”.

15. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ):

• Ανακηρύχθηκε 1ος στην Ελλάδα Λιμένας Κρουαζιέρας, 10ος στην Ευρώπη και 19ος στον κόσμο,

• ο κύκλος εργασιών του ΟΛΚΕ από 5.300.000 € το 2024, ανήλθε στα 12.260.000 € το 2025,

• τα κρουαζιερόπλοια που αφίχθησαν στο νησί το 2025 ήταν 467 έναντι 437 το 2024, ενώ για το 2026 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 500,

• οι επιβάτες κρουαζιέρας έσπασαν τα  ρεκόρ, αφού προσέγγισαν τους 900.000 το 2025, έναντι 815.000 το 2024,

• ο ΟΛΚΕ επίσης, συμμετέχει στο Πρόγραμμα CEF-II, για την ηλεκτροδότηση των πλοίων από την ξηρά (COLD IRONING) και για τον Λιμένα Κέρκυρας προβλέπονται 4 θέσεις, με το ύψος των μελετών να υπερβαίνει τα 2.000.000 €.

16. Δράσεις για τον Θαλάσσιο Τουρισμό και την ασφάλεια:

Αποκτήθηκε νέο υπερσύγχρονο Σκάφος τύπου VIKING NORSAFE για τον Λιμενικό Σταθμό Οθωνών.

• Εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς τα λιμενικά έργα στην Μαρίνα της Σπηλιάς , στο “Καφέ Γυαλί” και το έργο θα παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2026.

• Ο Φάκελος για την Διαγωνιστική Διαδικασία για την νέα Μαρίνα της Ημερολιάς στην Βόρεια Κέρκυρα, είναι έτοιμος.

• Εξελίσσονται τα έργα αναβάθμισης & επέκτασης της Μαρίνας των Γουβιών, ύψους 10.000.000 € εκ των οποίων τα 4.400.000 € από το “Ταμείο Ανάκαμψης”.

• Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδίδεται σε λειτουργία, ο νέος Επιβατικός Σταθμός Γαϊου Παξών, ύψους 900.000 €.

• Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ξεκινάει την λειτουργία του, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στον ΟΛΚΕ.».

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (Master of Science in Electrical Engineering) από το Πανεπιστήμιο Monterey των ΗΠΑ όπου φοίτησε με υποτροφία την περίοδο 1988-1990, καθώς επίσης και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές (ΣΕΕΘΑ, 2005) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική με βαθμό «Άριστα» (ΝΣΠ 1996). Είναι επίσης Απόφοιτος του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο San Diego των ΗΠΑ. Την περίοδο 1991-1992 υπηρέτησε στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και έλαβε μέρος στην σημαντική αποστολή του πλοίου στον Περσικό κόλπο. Διετέλεσε Κυβερνήτης στην Πυραυλάκατο «ΑΝΝΙΝΟΣ», 1995-1996, συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών υψηλής εθνικής σημαντικότητος (εποχή της κρίσης στα ΙΜΙΑ). Την περίοδο 2000-2003 επελέγη από το Υπ. Εθνικής Άμυνας να υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από την θέση του Εθνικού Εκπροσώπου σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας διαπραγματεύτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία πολλές υποθέσεις κυρίαρχου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το πλέγμα σχέσεων ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση της τουρκικής στάσης. Από τον Ιούλιο του 2003 έως το 2004 διετέλεσε Κυβερνήτης της Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ», Ναυαρχίδας του Ελληνικού Στόλου και υπό την Διοίκησή του το πλοίο έλαβε σημαντικές διακρίσεις τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο. Έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται στον βαθμό του. Υπήρξε στενός συνεργάτης και υπεύθυνος επικοινωνίας δυο Υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όντας Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ την τριετία 2004-2007. Από την θέση αυτή χειρίσθηκε ευαίσθητα εθνικά θέματα και υποστήριξε τόσο στα Ελληνικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας, ενώ οργάνωσε τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ενημέρωσης σε αποδοτικότερη βάση. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, κατήλθε ως υπ. Βουλευτής της Ν.Δ. στην Κέρκυρα. Έλαβε 8000 σταυρούς προτίμησης, αλλά απώλεσε την Βουλευτική έδρα λόγω του ισχύοντος Εκλογικού Νόμου, αφού η Ν.Δ. απώλεσε έδρα σε σχέση με τις Εκλογές του 2004. Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην Κέρκυρα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ήταν ο Α’ επιλαχών Βουλευτής Κερκύρας. Από τον Μάρτιο 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 ήταν Ειδικός Σύμβουλος του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., Βουλευτή Σερρών Θεόφιλου Λεονταρίδη. Με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, τον Ιανουάριο του 2011, τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., θέση που διατήρησε για 4 χρόνια. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, κατήλθε εκ νέου ως υποψήφιος Βουλευτής με την ΝΔ στην Κέρκυρα, αλλά σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας κατετάγη δεύτερος με διαφορά 43 ψήφων από τον πρώτο. Στις εκλογές με Λίστα του Ιουνίου του 2012 ήταν και πάλι Α΄ Επιλαχών Βουλευτής Κερκύρας. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ) λαμβάνοντας το 60% των ψήφων της Παράταξης στην Κέρκυρα. Την περίοδο Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, ως Βουλευτής Κερκύρας, διετέλεσε: Αν. Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, μέλος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, καθώς και μέλος της Υποεπιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου. Επέδειξε έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και με πάνω από 60 κατατεθειμένες Ερωτήσεις, 10 Ομιλίες και πολλές Παρεμβάσεις ανέδειξε τα προβλήματα του Ν. Κερκύρας, αλλά και τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στις τελευταίες εκλογές με Λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015, η Κέρκυρα αναπάντεχα έχασε – για πρώτη φορά από το 1974 – την Έδρα της Νέας Δημοκρατίας, μετά από ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας και του εκλογικού νόμου. Παρά την απώλεια της Έδρας του, συνέχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά στην Κέρκυρα, διατηρώντας πολιτικά γραφεία τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Αθήνα. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, επανεξελέγη πανηγυρικά Βουλευτής Κέρκυρας με την ΝΔ λαμβάνοντας πάνω από το 60% των σταυρών της Παράταξης, ήτοι 10.400 σταυρούς. Ενώ στις εκλογές του 2023 έλαβε 10.750 σταυρούς. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Υπήρξε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος των Ομάδων Φιλίας Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Σερβίας και μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Ένωση. Τον Ιούνιο του 2024 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Ασκεί έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Αρθρογραφεί τακτικά στον Αθηναϊκό αλλά και στον τοπικό Κερκυραϊκό τύπο, καθώς και στα περιοδικά του ειδικού Αμυντικού και Διπλωματικού τύπου, ενώ παραχωρεί Διαλέξεις στις Σχολές Επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει συγγράψει πολλές αναλύσεις και μελέτες, ενώ την πενταετία 2010 – 14, ήταν τακτικός αμυντικός αναλυτής σε Αθηναϊκή εφημερίδα. Μιλά άριστα Αγγλικά και έχει καλή γνώση της Γαλλικής γλώσσας. Έχει δύο κόρες 25 και 29 ετών.