Εθνικά Επικίνδυνοι…
Μετά την άνευ όρων «παράδοση» της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς, η απαράδεκτη ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των «6 προθύμων», λίγο έλλειψε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στα Ελληνοαλβανικά. Παρά τις προειδοποιήσεις, η «κοιμώμενη» πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, άφησε ανενόχλητους τους Αλβανούς να προχωρήσουν στο πρώτο σκέλος, του – κατά πολλούς – σχεδίου για την εξάλειψη της Ελληνικής μειονότητας από την Βόρειο Ήπειρο. Την δήμευση δηλαδή, βάσει της υπουργικής απόφασης 172, περιουσιών 16.140 στρεμμάτων των ομογενών μας στην περιοχή της Χειμάρρας και όχι μόνον…
Βεβαίως οι αντιδράσεις σύσσωμης της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και η σθεναρή αντίδραση των ομογενών μας, εμπόδισε προς στιγμήν την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης. Όμως, όπως ξεκαθαρίζουν οι Βορειοηπειρώτες, τίποτε δεν τελειώνει αν και ο τελευταίος ιδιοκτήτης δεν λάβει τίτλους ιδιοκτησίας για τη γη του και δεν εγγραφεί στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο. Μόνον τότε θα μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ αλβανικού κράτους και πολιτών για την βέλτιστη τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής… Και μέχρι τότε όλα είναι ρευστά…
Πάντως με αφορμή την έκδοση της απόφασης 172 της Αλβανικής κυβέρνησης, γεννώνται εύλογα, μερικά ερωτήματα: Είναι δυνατόν να πιάνεται εξαπίνης η Ελληνική Διπλωματία και η Ελληνική κυβέρνηση; Γιατί δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή, αφού όλοι γνώριζαν από τον Οκτώβριο του 2018 τις προθέσεις των Αλβανών; Γιατί αδιαφόρησαν; Ποια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης αν οι Αλβανοί επιμείνουν; Θα παραμείνουμε στο επίπεδο της ρητορείας και των κούφιων απειλών, ή θα προχωρήσουμε σε πράξεις, δηλαδή διπλωματικές, πολιτικές και νομικές ενέργειες που πράγματι θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας; Η Ελληνική κυβέρνηση τελικά θα εφαρμόσει πολιτική «αντιποίνων» ή κατευνασμού; Υπάρχει σχέδιο;
Όπως και να’ χει, το προσεχές διάστημα θα είναι κρίσιμο για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνον στις εξελίξεις στην Χειμάρρα με τις περιουσίες των ομογενών, αλλά επισημαίνω και την συνεχιζόμενη – εν κρυπτώ – «διαπραγμάτευση» για την επαναχάραξη της ΑΟΖ των δύο χωρών που από πληροφορίες επηρεάζει αρνητικά την ΑΟΖ του συμπλέγματος των Διαποντίων Νήσων της Κέρκυρας. Αυτονόητο, ότι σε κανένα από τα δύο θέματα δεν χωρούν εκπτώσεις….
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων… Αλλά ποιά κυβέρνηση; Μία κυβέρνηση σοβαρή, πατριωτική, υπεύθυνη, που δεν έχει ιδεοληψίες και που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όχι πάντως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που έχει αποτύχει παταγωδώς να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα, που δίνει «χώρο» για αμφισβητήσεις, που «διευκολύνει» όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια… Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν ακόμη και την επιχειρηματολογία των γειτόνων μας, π.χ. στο Σκοπιανό, ή στα Ελληνοτουρκικά με την παραδοχή ενεργειακών δικαιωμάτων των Τούρκων στο Αιγαίο, ή ερμηνεύοντας αντίθετα την γεωγραφία του Καστελόριζου, κ.α.
Αντιλαμβάνεται συνεπώς και ο πλέον αδαής, τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τον τίτλο της “χειρότερης και πιο επικίνδυνης” κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης στα Εθνικά και κατανοεί ότι όσο πιο σύντομα επιστρέψουν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, τόσο η ζημία στα εθνικά ζητήματα θα περιοριστεί…
*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019