Αρθρα

Εορτασμός των 200 Χρόνων από την Επανάσταση – Αναδρομή στο Παρελθόν, Παρακαταθήκη για το Μέλλον

Η Επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες. Εθεωρείτο εδώ και χρόνια «σταθμός» για την πορεία της Χώρας στη νέα εποχή και αναμενόταν με ιδιαίτερη προσμονή από τους πολίτες. 

Ο στόχος που έθεσε εξ αρχής η Ελληνική Κυβέρνηση, ήταν ο εορτασμός αυτής της Επετείου να μην είναι απλά μια σειρά ιστορικών αναδρομών και εκδηλώσεων, αλλά να αναδειχθεί σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις μελλοντικές Ελληνικές γενιές.

Για αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» η οποία επωμίσθηκε του έργου της ανάδειξης και του συντονισμού των Επετειακών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν περισσότερες από 1800 προτάσεις δράσεων από Συλλόγους, Φορείς, Ιδρύματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες, κ.α.

Παράλληλα, η Επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παγκόσμια διάσταση του γεγονότος. Έτσι θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλες τις ηπείρους και σε συνολικά 46 χώρες. Μάλιστα πάνω από 320 προτάσεις κατατέθηκαν από την Ελληνική Ομογένεια και τις Ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, που αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ομογένειας.

Σε ότι αφορά στην Ελληνική Επικράτεια, η συλλογή προτάσεων αποσκοπούσε στη δυνατότητα ανάδειξης της σημασίας και του ρόλου συγκεκριμένων περιοχών της Χώρας στην Επανάσταση του 1821. Σαφώς, θα αναδειχθούν και παράλληλα γεγονότα, όπως και οι σημαντικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την Ιστορία μας τα 200 αυτά χρόνια.

Αντικείμενο των Επετειακών δράσεων θα αποτελέσουν φυσικά και τα Επτάνησα, τα οποία αν και δεν βρέθηκαν υπό Οθωμανική κυριαρχία, ο ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821 ήταν καθοριστικός. Έτσι, προγραμματίζεται επί παραδείγματι στην Κέρκυρα, ένα Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και θα εξετάσει τον πρώιμο Ελληνικό συνταγματικό βίο και την εμπειρία των Επτανήσων της περιόδου 1800 έως 1864.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθούν το Σύνταγμα των Ιονίων Νήσων, ο Ιόνιος Κοινοβουλευτισμός, αλλά και το έργο και η συμβολή του μεγάλου Κερκυραίου Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Επίσης θα εξεταστούν οι εξεγέρσεις που σημειώθηκαν στα Ιόνια Νησιά, καθώς και η συμμετοχή των Επτανησίων Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η επιρροή τους στην κατάρτιση του Συντάγματος του 1864. Τέλος θα παρουσιαστούν οι κομβικές προσωπικότητες της πολιτικής στα Ιόνια.

Επίσης, θα μεταφερθεί στα Ιόνια Νησιά η Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για την Ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλευτισμού.

Βεβαίως εκτός των ιστορικών γεγονότων, κάθε περιοχή της Ελλάδας, θα παρουσιάσει στους εορτασμούς τα δικά της ξεχωριστά πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια στην Κέρκυρα, εκτός των Συνεδρίων και των εικαστικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων από τις Φιλαρμονικές και τις Χορωδίες του νησιού.

Ωστόσο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει θέσει ως στόχο την προβολή της Ελλάδας και στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο συστάθηκε το διεθνές Φόρουμ «Ελλάδα 2040» το οποίο θα αναλάβει την κατάθεση προτάσεων για την εξέλιξη της Χώρας, για την διαμόρφωση της μελλοντικής της πορείας και προοπτικής, τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν… 

Βεβαίως όπως είναι φυσικό, η διεξαγωγή των Επετειακών δράσεων επηρεάζεται από την πανδημία. Προς το παρόν πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα γίνει δυνατή η ασφαλής διοργάνωση περισσότερων εκδηλώσεων με την φυσική παρουσία πολιτών και με το εύρος που αρμόζει.

Λαμβάνοντας μέρος και παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 οι Έλληνες πολίτες, αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο, αποκτούν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στην Ελληνική ιστορία, να γνωρίσουν ενδιαφέρουσες πτυχές της και να διδαχθούν από αυτές. Να γνωρίσουν τις μεγάλες προσωπικότητες που ανέδειξε η Χώρα, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και την επιρροή που αυτές άσκησαν στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Την ίδια ώρα ανοίγεται και ένα παράθυρο στο αύριο για την νέα γενιά. Γνωρίζοντας την Ιστορία μας και διδασκόμενη από αυτήν, της δίνεται η ευκαιρία να διαμορφώσει το μέλλον της Πατρίδας σε πιο στέρεες βάσεις.

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
Δημοσιεύθηκε στο greekschannel.com στις 3/3/2021