Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στον ΟΛΚΕ, για “ορφανά λιμάνια”, έργα, υδροπλάνα κ.α.

Παρασκευή, 08 Αύγουστος 2014

Eπίσκεψη στον ΟΛΚΕ πραγματοποίησε την Δευτέρα,ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από συνεργάτες του.

Ο κ. Γκίκας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού,Σπύρο Ανδριώτη, για την πορεία των έργων στο λιμάνι της Κέρκυρας, για την πρόοδο στο ζήτημα των λεγόμενων «ορφανών λιμένων» μετά την παραχώρησή τους στον ΟΛΚΕ, για τα γενικότερα προβλήματα στην λειτουργία του Οργανισμού, για την πορεία της κρουαζιέρας την φετινή χρονιά, καθώς και για την προοπτική των υδροπλάνων.

Ο κ. Γκίκας μετά την επίσκεψη έκανε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Επισκέφτηκα τον ΟΛΚΕ σήμερα – στην αιχμή της τουριστικής περιόδου – και είχα μια μακρά συζήτηση – ενημέρωση με τον Πρόεδρο κ. Σπύρο Ανδριώτη και τους βασικούς τουσυνεργάτες.
Κύριο θέμα συζήτησης απετέλεσε το ζήτημα των λεγομένων «ορφανών» λιμένων. Συμπληρώθηκαν ήδη δύο μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ 170 με το οποίο επαναπροσδιορίζεται η Ζώνη Λιμένος του ΟΛΚΕ και εκκρεμούν πολλά που πρέπει να γίνουν. Θυμίζω ότι στο ΦΕΚ αυτό, δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση που αναφέρει ότι στην διαχείριση του ΟΛΚΕ υπεισέρχονται αρκετοί λιμένες όπως π.χ. οι:Αγ. Στέφανου Αυλιωτών, Αστρακερής, Πετριτή, Μπούκαρη, Μαθρακίου, Σιδαρίου κ.α. καικαλείται ο Οργανισμός να προβεί σε χάραξη Ζώνης Λιμένος. Η χάραξη αυτή είναι απαραίτητη και πρέπει να δρομολογηθεί το ταχύτερο. Επίσης στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ότι άλλοι λιμένες όπως του Αγ.Γόρδη, των Αλυκών Λευκίμμης, του Ύψου κ.α. υπεισέρχονται μεν στην διαχείριση του ΟΛΚΕ, αλλάμετά την χάραξη του Αιγιαλού και της Παραλίας, που εκκρεμούν. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη, απαιτούνται μελέτες, χαράξεις Αιγιαλού και υπέρβαση και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων, που ενδεχομένως συνεπάγονταιχρονικές καθυστερήσεις.
Στο σημείο αυτό, παρακάλεσα τον κ. Ανδριώτη να επιταχυνθούν – κατά το δυνατόν – οι διαδικασίες, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μπορέσει εν συνεχεία ο ΟΛΚΕ να εξετάσει τρόπους για την ανάπτυξη – π.χ. μέσω ΕΣΠΑ -και την αξιοποίηση των λιμένων, αλλά και να προτεραιοποιήσει παρεμβάσεις, επισκευές κλπ. Βεβαίως για την οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτούνται κονδύλια και είναι αυτονόητο ότι με τόσα επιπλέον λιμάνια που αποκτάτελικά ο ΟΛΚΕ, θα απαιτηθούν σημαντικά επιπλέον κονδύλια. Τα χρήματα αυτά φρονώ ότι θα πρέπεινα διεκδικηθούν με συντονισμένη προσπάθεια όλων των τοπικών φορέων από το Υπουργείο Ναυτιλίας, προσπάθεια στην οποία θα συμβάλω.
Συζητήσαμε επίσης και για την κρουαζιέρα, η οποία κινείται σε καλύτερα επίπεδα από τις προ τριμήνου εκτιμήσεις, ενώ τα μηνύματα για το 2015 είναι όλως ενθαρρυντικά.
Στον τομέα των έργων τα πράγματα είναι λίγο – πολύ γνωστά, ο προσήνεμος μόλος των κρουαζιεροπλοίων παρά τις καθυστερήσεις, ολοκληρώνεται το προσεχές δίμηνο, τα αρχικά έργα στο Καφέ Γυαλί, παρά κάποιες δικαστικές διαμάχες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου, ενώ εξελίσσονται με κάποιες καθυστερήσειςκαι τα έργα στο ΝΑΟΚ. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις αυτές γιατί θα βοηθήσουν σημαντικά τον τόπο και ολόκληρες περιοχές – όπως π.χ. η Σπηλιά – θα «ανασάνουν»…
Τέλος συζητήσαμε και για το φλέγον θέμα των υδροπλάνων, το οποίο εισέρχεται στην τελική ευθεία και όπως ενημερώθηκα, σε λίγες ημέρες ο κ. Ανδριώτης θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.
Όπως είναι αυτονόητο δήλωσα στον κ. Πρόεδρο πρόθυμος να βοηθήσω τις προσπάθειες για την προώθηση των θεμάτων του Οργανισμού, ο οποίος έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και θα έλεγα ότι συνιστά «αναπτυξιακό εργαλείο» για το νησί μας…».