Επίσκεψη Στέφανου Γκίκα στο Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) Ν. Κέρκυρας

Επίσκεψη στα νέα γραφεία του Συλλόγου ΑμΕΑ του Νομού Κέρκυρας πραγματοποίησε ο Πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Στέφανος Γκίκας, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009. Ο κ. Γκίκας είχε μία μακρά συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ανδρέα Σκούπουρακαι τα μέλη του ΔΣ για την πορεία του αναπηρικού κινήματος στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ ενημερώθηκε εκτενώς για τα προβλήματα των ΑμΕΑ και τα αιτήματα του Συλλόγου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Σκούπουρα και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου στο φλέγον θέμα της ανεργίας των ΑμΕΑ που προσεγγίζει όπως είπαν το 80% και στην μη εφαρμογή των Νόμων που αφορούν στα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Ο κ. Γκίκας μετά την επίσκεψη σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Είχα μία πολύ ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ των ΑμΕΑ και ενημερώθηκα για μία σειρά από θέματα που απασχολούν το ξεχωριστό αλλά δυναμικό αυτό τμήμα του πληθυσμού που εγγίζει το 8% επί του συνόλου. Τα άτομα με αναπηρία μπορούν εφόσον τους δοθούν τα κατάλληλα μέσα και δυνατότητες να μετατραπούν σε ενεργούς πολίτες και να βοηθήσουν τον τόπο όπως όλοι μας. Θεωρώ πως τα βασικά αιτήματα του Συλλόγου είναι εύλογα και αυτονόητα. Η αντιμετώπιση της ανεργίας των ΑμΕΑ που προσεγγίζει το 80%, η προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια -υπηρεσίες – δρόμους κλπ, η εφαρμογή των σχετικών Νόμων, η βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών από την κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία κλπ, είναι και αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας προς τα ΑμΕΑ.

Όμως και εδώ στην Κέρκυρα πολλές υποσχέσεις δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και οι συμπολίτες μας με αναπηρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ειδικά δε η Κέρκυρα που ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός θα έπρεπε να έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για ΑμΕΑ, δηλαδή προσβασιμότητα σε τουριστικούς χώρους, μουσεία, ξενοδοχεία, παραλίες, λιμενικές ζώνες, ειδικές διαδρομές για ΑμΕΑ, αρκετά πάρκινγκ κλπ, υστερεί σημαντικά και δεν επιτρέπει έτσι εκτός των άλλων και σε μεγάλο αριθμό τουριστών ΑμΕΑ να επισκεφθούν την Κέρκυρα.

Η κατάσταση αυτή θεωρώ, ότι πρέπει να αλλάξει και οι ήδη προγραμματισμένες παρεμβάσεις να επιταχυνθούν ενώ, με συμμετοχή όλων των φορέων να εκπονηθεί ένα «MASTERPLAN» παρεμβάσεων για τα ΑμΕΑ, το οποίο να υλοποιηθεί μα ταχείς ρυθμούς.

Τέλος θα συμφωνήσω με τον κ. Πρόεδρο, ότι θα πρέπει να εξεταστεί από το αρμόδιο Υπουργείο, η αναθεώρηση του Νόμου 2643/98 που περιλαμβάνει διατάξεις για τα ΑμΕΑ, ώστε να ανταποκρίνεται πιο ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των ΑμΕΑ