Η ανάπτυξη των νησιών μας είναι εφικτή

Μια σημαντική Ημερίδα διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας με θέμα η «Αειφορική Ανάπτυξη του Νησιωτικού Χώρου». Καλεσμένος του κ. Γκίκα και κεντρικός εισηγητής της Ημερίδας, ήταν ο χημικός μηχανικός και γνωστός σε θέματα περιβάλλοντος Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, ο οποίος είναι και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Βασιλόπουλο, ο κ. Γκίκας αφού παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του, ανέφερε, ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής διαδικασίας και του πολιτικού διαλόγου – τουλάχιστον από αυτόν – θα ακουστούν σοβαρές προτάσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της αύξησης της απασχόλησης και της αύξησης της επιχειρηματικότητας. Προς τούτο, θα οργανώσει μια σειρά τριών Ημερίδων – με πρώτη την σημερινή – με στόχο να πληροφορηθεί η κερκυραϊκή κοινή γνώμη, ότι υπάρχει διέξοδος και λύση σε μία σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν το Νομό μας, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε σωστά αφενός τα εργαλεία που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, και αφετέρου, την τεχνική εμπειρία γνωστών Ελλήνων επιστημόνων. Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «τώρα είναι ακριβώς η εποχή, που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και ανέχειας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κατά τον προσφορότερο τρόπο τις ευκαιρίες και δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε χρηματοδοτήσεις έργων περιβαντολλογικής υφής. Στόχος μας να επενδύσουμε με ασφάλεια πάνω στο περιβάλλον, να αυξήσουμε την παραγωγή, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας , να διαβιούμε αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον των νησιών μας, και εν τέλει, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας».

Με την σειρά του, ο κ. Βασιλόπουλος σε μια κατά γενική ομολογία πληρέστατη παρουσίαση, αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που αφορούν στην αειφορική ανάπτυξη των νησιών μας, επισημαίνοντας ότι: «η επιλογή προτεραιοτήτων από μία «καλά διαβασμένη» Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από ανάλυση Κόστους/ Οφέλους για τη Βιοποικιλότητα, τα Απόβλητα, το Νερό, τους Φυσικούς Πόρους, τις φυσικές καταστροφές μπορεί να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αφού συμπίπτουν οι εθνικοί και κοινοτικοί στόχοι, εξασφαλίζοντας απασχόληση και μείωση ή εξίσωση του Περιβαλλοντικού κόστους που εκτιμάται σε 1 δις ΕΥΡΩ ετησίως, έως το 2020». Ανέφερε δε συνοψίζοντας, ότι : «Το τρίπτυχο Περιβάλλον, Χωροταξία και Φυσικοί Πόροι, πρέπει να ικανοποιεί τους πυλώνες, Οικολογία, Οικονομία και Ποιότητα Ζωής, κινητοποιώντας τους τρεις κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή Πολίτη, Κράτος και Επιχειρήσεις, σε πνεύμα Συνέργειας , Διαφάνειας και Διαφοροποιημένης Ευθύνης ενός εκάστου εξ αυτών».

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική των υδάτινων πόρων, στους κινδύνους υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντος της Κέρκυρας, στην ανακύκλωση των υδάτων, στα φωτοβολταικά, στα αιολικά πάρκα κλπ. Παρουσίασε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις και δυνατότητες για περιβαλλοντικά έργα ανάπτυξης στην Κέρκυρα (όπως και στα άλλα νησιά των Ιονίων).

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε συζήτηση με τους φορείς αλλά και πολίτες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Σαλλή Παπασαλλή, πλήθος αιρετών συμβούλων, πρόεδροι φορέων και πολλοί επώνυμοι Κερκυραίοι.

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στην Κέρκυρα ο κ. Βασιλόπουλος μαζί με τον κ. Γκίκα, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη, όπου τους παρέδωσαν ηλεκτρονικά αρχεία με το σύνολο της σχετικής Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, το σύνολο των Εγκυκλίων, καθώς και όλα τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα οποία Δήμος και Περιφέρεια μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλόπουλος έχει διατελέσει Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ χειρίσθηκε από πλευράς της Ελλάδας, τον «Φάκελο Περιβάλλοντος» κατά την ενταξιακή διαδικασία εισόδου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.