Δελτια Τυπου

Η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πρέπει να διασφαλίσει οπωσδήποτε την συνεργασία των Ε.Α.Σ. με τα Η.Α.Ε.

Πέμπτη, 20 Αύγουστος 2015
Απάντηση στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας και αφορά στην αποτυχία πώλησης πυρομαχικών στα Η.Α.Ε. από τα Ε.Α.Σ. απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας.

Στην Ερώτησή του ο κ. Γκίκας ζητούσε να ενημερωθεί για τα αίτια της αποτυχίας πώλησης πυρομαχικών 5,56 και 7,62 χιλιοστών για ελαφρύ οπλισμό από τα Ε.Α.Σ. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συνεργασία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ δεν κατέστη δυνατή, επειδή η Ελληνική προσφορά ήταν αρκετά πιο ακριβή σε σύγκριση με τις επιλογές που είχαν κατατεθεί από την ανταγωνιστική αγορά.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε διευκρινήσεις για τις ενέργειες του ΥΠΕΘΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της πώλησης, αλλά και για το πως σκοπεύει να διασφαλίσει την επιβίωση των Ε.Α.Σ., όταν χάνονται παραγγελίες δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Στην Απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρει ότι τα Ε.Α.Σ. έλαβαν τον Φεβρουάριο 2014 αίτημα από εταιρεία των Η.Α.Ε. για υποβολή προσφοράς για πυρομαχικά. Η σχετική προσφορά υπεβλήθη και οι διμερείς επαφές συνεχίστηκαν έως τον Νοέμβριο 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς, τον Μάιο 2015 πραγματοποίησε επίσκεψη ο επικεφαλής της «Αραβικής εταιρείας» στα Ε.Α.Σ, όπου και αποκαταστάθηκαν κάποια θέματα εμπιστοσύνης που είχαν προκύψει. Από τότε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, «που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για συνεργασία».

Σχολιάζοντας την Απάντηση ο κ. Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα η συνεργασία των Ε.Α.Σ με τα Η.Α.Ε. δεν ναυάγησε όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Δεν διευκρίνισε όμως, για ποιο λόγο είχε παγώσει αυτή η διαδικασία και ποια ήταν τα «θέματα εμπιστοσύνης» που αποκαταστάθηκαν μετά από την επίσκεψη του επικεφαλής της «Αραβικής εταιρείας» στα Ε.Α.Σ. Η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ οφείλει και πρέπει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ενθαρρύνει και να διευρύνει τέτοιου είδους συνεργασίες, διότι μόνο τότε θα μπορέσουν να επιβιώσουν τα Ε.Α.Σ.»