Αρθρα

Η Ρωμαϊκή Επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία…

Με νωπό ακόμη το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, ξεκίνησαν και πάλι οι πιέσεις του Ευρωατλαντικού παράγοντα προς τους Σκοπιανούς, για να «τελειώνουν την δουλειά», μετά το αμφιλεγόμενο – αλλά αντικειμενικά αρνητικό για τους οπαδούς του «ΝΑΙ» – αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, με την «Ευρωπαία ΥΠΕΞ» Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να προειδοποιούν ότι χωρίς την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων σταματά.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Σκοπιανή Βουλή. Με τα 2/3 των Σκοπιανών ψηφοφόρων να απέχουν, αδιαφορώντας για την προοπτική της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης των Σκοπίων βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Έπειτα είναι και ο παράγων Ρωσία, που έσπευσε μάλιστα να χαρακτηρίσει το Δημοψήφισμα «μη έγκυρο», και που δεν πρέπει να υποτιμάται. 

Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός ΥΕΘΑ Τζιμ Μάτις, αλλά και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησαν την Ρωσία για εκστρατεία παραπληροφόρησης των Σκοπιανών μέσω των ΜΜΕ και των social media, υπέρ της αποχής. Αν και η Ρωσία επισήμως το αρνείται, τα Σκόπια συνιστούν πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, αφού όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του “Open Society Institute”, η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη στον τομέα “media literacy”, δηλαδή εύκολα υπόκεινται σε παραπληροφόρηση και προπαγάνδα μέσω των social media, «πρακτική» άλλωστε που η Ρωσία έχει αναγάγει σε «εθνικό σπορ»….

Αξιολογώντας λοιπόν τα δεδομένα, συνάγεται ότι ο Ευρωατλαντικός παράγων, βλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε ο πλέον υπάκουος και πρόθυμος από όλους τους προκατόχους του, άδραξε την ευκαιρία για να λύσει και τον γόρδιο δεσμό του «Μακεδονικού» ζητήματος. Όμως αυταπόδεικτα, η όλη διαδικασία έγινε σε λάθος βάση, χωρίς λαϊκή στήριξη – ένθεν κακείθεν – και με υποτιμημένο τον ρωσικό παράγοντα.

Ο κ. Τσίπρας επένδυσε πολιτικά στο Σκοπιανό. Συμφώνησε με το «Βόρεια Μακεδονία» και «χάρισε» την Μακεδονική ταυτότητα στους Σκοπιανούς,  εξοργίζοντας όμως την πλειονότητα των Ελλήνων. Και τι πέτυχε; Πρακτικά την αποδοκιμασία και των ίδιων των Σκοπιανών, που με την αποχή, επιβεβαίωσαν τον άκρατο σωβινισμό τους και δικαιολόγησαν τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύσσωμης της ΝΔ, ότι αν περάσει η συγκεκριμένη Συμφωνία, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο αλυτρωτισμός  των Σκοπίων!

 

Προς επίρρωση τούτου και για να αντιληφθούμε που έχει οδηγήσει η σκοπιανή προπαγάνδα, αρκεί να διαβάσουμε το ρεπορτάζ του έγκυρου BBC της 1ης Οκτωβρίου με τίτλο: “Macedonia referendum: Name change vote fails to reach threshold”, όπου σε ένα σημείο αναφέρει επί λέξει: «Η διαφορά (για το όνομα) έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Γιατί αμφότερες, η σημερινή «Μακεδονία» και η Βόρεια Ελλάδα, αποτελούσαν μέρος της Ρωμαϊκής επαρχίας που ονομαζόταν Μακεδονία. Τώρα και οι δύο διεκδικούν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, (που βασίλευσε) δύο αιώνες νωρίτερα…».

 

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας και η «πρώτη φορά αριστερά» σφυρίζουν αδιάφορα…

 

 

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
Πρ Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ), Πρ. Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» το Σάββατο 6 Οκτ. 2018