Αρθρα

Η Ρωσοτουρκική διαμάχη στη Συρία θα επηρεάσει τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις; 

Η Ελλάδα παρά την ακραία τουρκική προκλητικότητα επιμένει να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα χώρα. Μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν την συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο νέος γύρος των οποίων αναμένεται να γίνει στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα.

Την ίδια ημέρα της συνάντησης των δύο Υπουργών, κατά απαράδεκτο τρόπο, οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίστηκαν αμείωτες με δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, εμπλοκές και υπερπτήσεις, δηλωτικά των προθέσεων και της άκαμπτης γραμμής της γείτονος.

Πάντως, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ έσπευσε, με αφορμή την Τουρκο-συριακή πολεμική εμπλοκή στο Idlib, να δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Τουρκία ως σύμμαχο και να εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Βόρεια Συρία. Επανέλαβε δηλαδή όσα ανέφερε λίγα 24ωρα πριν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος στήριξε ανοικτά την Τουρκία και όχι τυχαία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Βόρεια Συρία, έφεραν τριγμούς στην «εύθραυστη» στρατηγική σχέση Ρωσίας – Τουρκίας που οικοδομήθηκε λίγο μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις στα Τουρκο-συριακά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015 και επεκτάθηκε με γοργούς ρυθμούς σε διάφορους τομείς, προκαλώντας την αμηχανία του Ευρωατλαντικού παράγοντα. Σήμερα, με αφορμή την προέλαση του υποστηριζόμενου από τους Ρώσους Συριακού Στρατού στο Idlib, σε θύλακες ελεγχόμενους από την Τουρκία, οι δύο χώρες κατηγορούν η μια την άλλη για αθέτηση υποσχέσεων και συμφωνιών… 

Είναι λοιπόν πολύ λογικό, ο Αμερικανικός παράγων να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, την οποία ανέκαθεν θεωρούσε σημαντική χώρα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας.

Άλλωστε, η «επιθετική» πολιτική της Ρωσίας ήταν βασικό θέμα συζήτησης χθες στην Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αφού η Ρωσία φέρεται να έχει παραβιάσει την Συνθήκη INF για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίας εμβέλειας και να έχει εγκαταστήσει αρκετές συστοιχίες βλημάτων SSC-8 κατά μήκος των συνόρων με χώρες της Ευρώπης, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Συμμαχίας. 

Το ερώτημα που γεννάται είναι: Η πιθανή νέα Αμερικανοτουρκική προσέγγιση, θα επηρεάσει την στάση των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά και σε ποιό βαθμό; 

Σε μία περίοδο που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου, αγνοεί προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο και έχει εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας και της Λιβύης, ηχούν περίεργα τα χθεσινά λόγια του Γενς Στολτενμπερκ ότι «το ΝΑΤΟ είναι παρόν στην Τουρκία, παρέχει ασφάλεια και μέσα για την αύξηση των δυνατοτήτων των αντιαεροπορικών συστημάτων της…».

Άλλος ένας γρίφος που καλείται να λύσει η Ελληνική Διπλωματία. 

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 14/2/2020