Δελτια Τυπου

Κάτι περισσότερο γνωρίζουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της αποκρατικοποίησης κκ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος…

Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2015
Με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για διεξαγωγή «Δημοψηφίσματος» για την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, ο τ. Βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση, στο πλαίσιο συνέντευξης προς τοπικά ΜΜΕ:

«Τις 17 Αυγούστου 2015, με αριθμό φύλλου ΦΕΚ 98, δημοσιεύτηκε η ομόφωνη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εγκρίνεται η υπογραφή από την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Σύμβασης Παραχώρησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων. Την απόφαση υπογράφουν – οι άλλοτε διαφωνούντες και σημερινοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ – κκ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος. Άλλη μια προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και των ΑΝΕΛ – δεν υλοποιείται.

Σήμερα, με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που το ονομάζει «ηλεκτρονικό δημοψήφισμα», η ηγεσία της ΠΙΝ – που προέρχεται σύσσωμη από τον ΣΥΡΙΖΑ – καλεί τους πολίτες των Ιονίων Νήσων να αποφασίσουν, αν επιθυμούν ή όχι, την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κεντρικά, η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι τελεσίδικη και δεν αλλάζει.

Προκαλεί εντύπωση πάντως, ο τρόπος που είναι διατυπωμένο το ερώτημα στο δήθεν «Δημοψήφισμα», αφού χρησιμοποιούνται οι λέξεις «παράδοση» των αεροδρομίων, ιδιωτικοποίηση «επιζήμια για την οικονομία της χώρας» και «καταχρηστική για το δημόσιο συμφέρον», διατύπωση που σε οδηγεί αυτόματα να καταψηφίσεις την παραχώρηση των αεροδρομίων. Φαντάζομαι κανείς πολίτης δεν θα θέλει να υπερψηφίσει μια επιζήμια για την οικονομία και καταχρηστική για το δημόσιο συμφέρον συμφωνία….

Διερωτώμαι όμως πως είναι δυνατόν – αν ισχύουν αυτά – οι κκ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος να υπογράφουν – φαρδιά-πλατιά – την συγκεκριμένη παραχώρηση? Δηλαδή μας λέει η ΠΙΝ ότι οι κκ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος δεν υπηρετούν το Εθνικό συμφέρον?

Ας σοβαρευτούμε! Δεν μπορεί να καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν, χωρίς να γνωρίζουμε τι τελικά προβλέπει η Συμφωνία παραχώρησης. Γιατί από αυτά τα οποία έχουν γίνει γνωστά στον τύπο, η συγκεκριμένη Συμφωνία, είναι απολύτως οικονομικά συμφέρουσα και διόλου καταχρηστική για το δημόσιο συμφέρον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί, η κοινοπραξία Fraport-Slentel θα καταβάλει εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. Ευρώ. Επίσης, σε ετήσια βάση, μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ καθώς και ποσό που αντιστοιχεί στο 28,6% του Ebitda (δηλαδή των κερδών της επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι και απόσβεση).

Ακόμη το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο Δημόσιο για τα 40 έτη παραχώρησης είναι 10,048 δισ. Ευρώ, ενώ ο ανάδοχος από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης παραχώρησης θα πρέπει να επενδύσει σε μία τετραετία ποσά άνω των 300 εκατ. Ευρώ για αρχικά έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης, για νέα έργα, για έργα επέκτασης και για σύγχρονο εξοπλισμό διάσωσης και πυρόσβεσης. Μάλιστα τα έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 20 μηνών από την θέση της σύμβασης σε ισχύ, ενώ τα νέα έργα και τα έργα επέκτασης εντός 48 μηνών από την θέση της σύμβασης σε ισχύ.

Επίσης οι αεροπορικές χρεώσεις για μια 4-5ετία θα μείνουν οι ίδιες με σήμερα, ενώ μετά, θα προσαρμοστούν στον μέσο όρο των αεροπορικών χρεώσεων αεροδρομίων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά – δηλαδή υψηλή εποχικότητα, τουριστικός χαρακτήρας – στην Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

Συνεπώς ας μην βιαστούν οι πολίτες των Ιονίων Νήσων να καταψηφίσουν, κάτι περισσότερο γνωρίζουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της αποκρατικοποίησης κκ. Δραγασάκης, Σταθάκης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος….».