Νέο Πακέτο Μέτρων με Ρήτρα Διατήρησης των Θέσεων Εργασίας

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού που ανακοίνωσαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν νέο δεύτερο πακέτο για την ουσιαστική ανακούφιση όσων επηρεάζονται από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

Υπενθυμίζω ότι το πρώτο πακέτο συμπεριελάμβανε την χρηματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο θα φτάσει τα 200 εκατ. Ευρώ, την διευκόλυνση πρόσβασης στην εργασία για τους εργαζόμενους με παιδιά και την δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σήμερα ανακοινώθηκαν σημαντικά νέα μέτρα, τα οποία όμως συνδέονται με ρήτρα διατήρησης όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αναστολή φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ενώ αναστέλλεται και η καταβολή των οφειλών ΦΠΑ, των οφειλών σε ΔΟΥ και των οφειλών που βρίσκονται σε ρύθμιση. 

Το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, οι εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν ειδικό επίδομα ύψους 800 Ευρώ.

Σε ότι αφορά στους αυτοαπασχολούμενους, ανακοινώθηκε και η αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες.

Επιπλέον, για όσους το επίδομα ανεργίας θα έληγε στις 31/3/2020, θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν για δύο ακόμα μήνες.

Σημαντικό είναι επιπλέον το μέτρο ένταξης στον υπερμειωμένο ΦΠΑ, 6% από 24% των προϊόντων τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια, το σαπούνι, τα αντισηπτικά και τα υγρά μαντηλάκια.

Σε ότι αφορά στην μίσθωση ακινήτων, οι επιχειρήσεις που πλήττονται και νοικιάζουν ακίνητα, θα καταβάλλουν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το 60% του μισθώματος. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών που νοικιάζουν κατοικία. Ωστόσο, υπάρχει μέριμνα και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για τους οποίους θα ισχύσει αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Όμως, η Κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί απολύσεις εργαζομένων. Απαγορεύονται λοιπόν ρητά οι απολύσεις προσωπικού, ενώ όπου αυτές πραγματοποιούνται, θα θεωρούνται άκυρες!  

Σημαντικά είναι επιπλέον τα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα οποία προβλέπουν μία σειρά διευκολύνσεων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τον δανεισμό τους.

Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, πλήττεται από μία πρωτοφανή κρίση. Η Ελληνική Κυβέρνηση με γενναίες πολιτικές αποφάσεις, έγκαιρα, έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα, για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και για την στήριξη της Οικονομίας μας. 

Τα δύσκολα έρχονται. Οφείλουμε λοιπόν, να συμβάλλουμε όλοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και υπακούοντας στα μέτρα και στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, ώστε να επηρεαστούν το δυνατόν λιγότεροι συμπολίτες μας.»