Αρθρα

Οι Επικίνδυνες Ακροβασίες του κ. Ερντογάν

*του Στέφανου Σωτ. Γκίκα

Οι επικείμενες τουρκικές εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες στην πολιτική πορεία του Ταγίπ Ερντογάν, αφού σειρά προβλημάτων, αλλά και συνέπειες πολιτικών επιλογών δεν προδικάζουν θετικές εξελίξεις για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η συνεχής φτωχοποίηση της τουρκικής κοινωνίας εξαιτίας του δυσθεώρητα υψηλού πληθωρισμού, αλλά και ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει και τα δύο ζητήματα μέσω της πάγιας τουρκικής πρακτικής του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό εδώ και χρόνια ως μέσο εκβιασμού της ΕΕ, εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσταθεροποιήσει και να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Υποτιθέμενες παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και η χρήση βίας στον Έβρο αποτελούν σταθερό σκέλος αυτής της προσπάθειας. Πρόσφατα επιχειρήθηκε μάλιστα να αντιστραφούν τα γεγονότα και να παρουσιαστεί εμπλοκή των Ελληνικών Αρχών στην υπόθεση των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στα σύνορα του Έβρου – όπου μεταφέρθηκαν με οχήματα των τουρκικών Αρχών – και  διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και την Frontex! 

Παράλληλα, ο Ερντογάν επενδύει έντονα στον εθνικισμό. Η αναθεωρητική ρητορική έχει εισέλθει στην ημερήσια διάταξη, τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αμφισβητούνται, οι απειλές του τύπου «θα έρθουμε μία νύχτα» διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία, ενώ πολύ έντονη κλιμάκωση καταγράφεται και στο πεδίο, με μεγάλο αριθμό  παραβιάσεων του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεων.

Διεθνοποιώντας κάθε πτυχή της τουρκικής προκλητικότητας, η Ελληνική Κυβέρνηση καταγράφει σημαντικές επιτυχίες. Εκτός της ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει πλέον ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά για ένα ζήτημα που αφορά την Ένωση εν συνόλω, χώρες που διατηρούσαν παραδοσιακά στενές και στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, όπως η Γερμανία, τάσσονται υπέρ της Ελλάδας.  

Παράλληλα η χώρα μας έχει αναβαθμίσει σημαντικά την στρατηγική εταιρική της σχέση με τις ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία και εκνευρισμό στον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος αρνείται να αποδεχτεί ότι η προκλητική του στάση απέναντι στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος και αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, το οποίο για να βελτιωθεί, θα πρέπει η Τουρκία αφενός να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ απομακρυνόμενη από το ρωσικό άρμα και αφετέρου, να  αποκλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα. 

Όμως πέρα από κάθε λογική, ο Ερντογάν  επιλέγει την «επίθεση», διακινδυνεύοντας τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού του εξοπλισμού, ενώ παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως δύναμη που κρύβεται πίσω από την «ελληνική προκλητικότητα». Πρόσφατα παρομοίασε την ανάπτυξη των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα ως «κατοχικές συγκεντρώσεις», ενώ ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, σημείωσε ότι «κάποιοι βλέπουν την Ελλάδα ως αντιπρόσωπο για τις δικές τους πολιτικές», φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.

Δημιουργώντας το αφήγημα της «κακής Ελλάδας» και του «κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης» που δεν τηρεί τις Διεθνείς Συμφωνίες και «απειλεί» την Τουρκία (!), ο Ερντογάν προσπαθεί να συσπειρώσει την τουρκική κοινωνία και να πετύχει την πολιτική του επιβίωση. Πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική που ενέχει κινδύνους.

Για αυτό τον λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τη διεθνοποίηση των τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα η συνεχής ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων και η ισχυροποίηση της διπλωματικής μας θέσης μέσω της εμβάθυνσης των στρατηγικών εταιρικών μας σχέσεων με ισχυρές δυνάμεις όπως είναι η Γαλλία και οι ΗΠΑ αποτελούν το «δυνατό μας χαρτί».