Ομιλία Στέφανου Γκίκα στο 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ

Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Στέφανου Γκίκα στο 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ, έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι επιθυμώ να σας καλωσορίσω στην Κέρκυρα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο οδοιπορικό προς το Συνέδριό μας.

Μπαίνω κατ’ ευθείαν στο θέμα. Θα αναφερθώ σε 4 σημεία πολιτικής που θα μπορούσαν να μας απασχολήσουν στον προσυνεδριακό διάλογο.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη, ομοιογενής ιστορική και πολιτισμική ενότητα, με ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, η οποία πρέπει να διατηρηθεί. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αποδυνάμωση των δομών της ΠΙΝ, η οποία εντείνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με ποιο πρόσφατο το θέμα του ΕΟΤ. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Η ΠΙΝ δεν πρέπει και δεν θα διαλυθεί. Τελεία και παύλα!!

Άρα πρώτο σημείο πολιτικής μας δέσμευσης θα πρέπει να είναι η διατήρηση των Περιφερειών ως έχουν.

Χωροταξικός Σχεδιασμός. Απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη ενός τόπου. Τόσα χρόνια καρκινοβατούμε με ανεπαρκείς και επιφανειακές μελέτες. Επιτέλους το θέμα πρέπει να το δούμε σοβαρά. Τώρα είναι η ώρα. Μπορεί κάποιοι να μην βολεύονται, αλλά το κοινωνικό σύνολο θα βγει κερδισμένο. Η κρίση ξεπερνιέται με εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και Ανάπτυξη χωρίς Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό δεν νοείται….

Άρα το δεύτερο σημείο πολιτικής θα πρέπει να είναι η υποχρεωτική εφαρμογή Χωροταξικών Σχεδίων μετά από ολοκληρωμένες μελέτες, με τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Ιδιωτικοποιήσεις – Αποκρατικοποιήσεις. [Λιμένων, Α/Δ, κλπ.]. Επί της αρχής δεν θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι. Αλλά, θα πρέπει οι επενδύσεις να γίνονται κάτω από συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προϋποθέσεις. Δεν αρκεί το ΤΑΙΠΕΔ να στείλει μια Σύμβαση «copy – paste». Θα πρέπει η Σύμβαση να διασφαλίζει την τοπική κοινωνία, να μην κρύβει κακοτοπιές. Να υπηρετεί πρώτα τον πολίτη, και μετά τον όποιο επενδυτή. Πως μπορεί να γίνει αυτό? Βάζοντας συνδιαμορφωτή της Σύμβασης τις τοπικές αρχές.

Άρα τρίτο σημείο πολιτικής μας παρέμβασης, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαμόρφωση μιας Σύμβασης Ιδιωτικοποίησης – παραχώρησης.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν πολλές Συμβάσεις εγκληματικές, όπως για παράδειγμα η Σύμβαση επί ΠΑΣΟΚ του Α/Δ Ελευθέριος Βενιζέλος, που το κατέστησε το ακριβότερο Α/Δ στο κόσμο, που δεν απεδόθη ποτέ ο ΦΠΑ κλπ…

Διαχωρισμός Νησιωτικών Περιοχών. Αιγαίο – Ιόνιο. Γιατί? Γιατί θα πρέπει ο ΦΠΑ στο Ιόνιο να είναι διαφορετικός? Δεν αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα? Σαν Παράταξη θα πρέπει να δεσμευθούμε. Το είπαμε, αλλά δεν το κάναμε… Όχι διαχωρισμός πολιτικών σε Αιγαίο – Ιόνιο. Άρα αυτό είναι το τέταρτο σημείο.

Τώρα ανοίγω μια παρένθεση και έρχομαι στην Κέρκυρα. Θα θίξω τρία θέματα από τα δεκάδες που θα μπορούσα…

Είναι γνωστό το θέμα της κατάστασης του οδικού μας δικτύου. Η ποιότητά του είναι υποβαθμισμένη και καθόλου λειτουργική. Τι να πούμε, για το μικρό πλάτος, τη κακή χάραξη & κατασκευή, τις απίστευτες φθορές στο οδόστρωμα, την έλλειψη σήμανσης – υποδομών ασφαλείας – φωτισμού?

Δεν θα σταθώ εκεί…. Με τις φετινές ισχυρές βροχοπτώσεις το οδικό δίκτυο υπέστη σημαντικές καταστροφές και κατολισθήσεις και χρήζει άμεσα επισκευών.

Η Περιφέρεια έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση για τις επισκευές. Περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτή την προσπάθεια.

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στο Παλαιό Νοσοκομείο. Θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει επείγουσα μορφή, διότι όλη η ευρύτερη περιοχή – μετά την απομάκρυνση του Νοσοκομείου – βιώνει οικονομικό μαρασμό, αφού 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις, έχουν βάλλει λουκέτο. Από την ενημέρωση που είχα, προκύπτει, ότι ενώ η κοινή υπουργική απόφαση για την παραχώρηση του παλαιού Νοσοκομείου έχει υπογραφεί, δεν έχει μέχρι τώρα ολοκληρωθεί η έγκρισή της από την Βουλή. Και εκεί θέλουμε την βοήθειά σας.

Οι αθλητικές υποδομές στην Κέρκυρα είναι τριτοκοσμικές, παρόλα αυτά η Κέρκυρα γεννά παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Αυτή τη στιγμή το Αθλητικό μας κέντρο το ΕΑΑΚ αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα με την στατικότητα και την πυρασφάλεια. Αν δεν εξευρεθούν πολύ σύντομα πόροι, το ΕΑΑΚ θα κλείσει και εκατοντάδες παιδιά που αθλούνται θα μείνουν στο δρόμο. Θα το επιτρέψουμε? Όχι βέβαια. Και εδώ ζητάμε την βοήθειά σας.

Όλοι κατανοούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι ανηφορικός και δύσκολος. Και δυστυχώς είναι μονόδρομος. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Θα πρέπει όμως η όποια λύση, να διασφαλίζει την ζωή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να είναι ρεαλιστική και δίκαιη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να καλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν φόρους πάσης φύσεως (εισοδήματος, χαράτσια, ΦΑΠ, τέλη κλπ.) τα οποία με απλά μαθηματικά αν προστεθούν είναι περισσότερα από τα εισοδήματά τους. Και να δεχθώ ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που έχει κάποια χρήματα στην άκρη. Οι άλλοι πως θα ζήσουν? Να πουλήσουν κάποιο ακίνητο – όσοι έχουν – δεν μπορούν, αφού δεν πωλείται τίποτε. Πως θα ζήσουν? Αναγκαστικά δεν θα πληρώσουν φόρους. Να λοιπόν η ολοένα και αυξανόμενη υστέρηση εσόδων. Και τότε τι θα γίνει? Θα έλθει το κράτος να σου πάρει ότι σου’ χει απομείνει? δηλαδή το σπίτι σου? Ε΄ όχι δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θα συμφωνήσει με αυτή την πολιτική…

Άλλο παράδειγμα. Τι θα πούμε στον Κερκυραίο ξενοδοχουπάλληλο, ο οποίος δούλευε τόσα χρόνια σκληρά για 5 μήνες στη σαιζόν και μετά ζούσε με το επίδομα ανεργίας, που τώρα του το κόβουν? Πως θα ζήσει το χειμώνα αφού δεν υπάρχουν δουλειές?

Ακούστε. Ο Έλληνας πολίτης το μόνο που ζητά είναι αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη και οφείλουμε, φίλοι και συναγωνιστές, να του το εξασφαλίσουμε. Αυτή πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή» μας.

Για αυτή τη «κόκκινη γραμμή» παλεύει νυχθημερόν ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, γι αυτό και σας καλώ όλους να συνταχθείτε μαζί του. Η ώρα της ανάκαμψης πλησιάζει…

Σας ευχαριστώ…»