Αρθρα

Παράθυρο Ελπίδας για τον Τουρισμό το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Με αφορμή την σημερινή κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του σε διεθνή μέσα, πρότεινε τη θέσπιση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκόλυνε τα ταξίδια των πολιτών εντός της ΕΕ.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε άμεσα από κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ υιοθετήθηκε γρήγορα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί κινήθηκαν με εντατικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, σήμερα προτού συμπληρωθούν 5 μήνες από την κατατεθείσα πρόταση του Πρωθυπουργού, να ψηφίζεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από την Ελληνική Βουλή η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19.

Όπως έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 αποτελεί «μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Το Πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Μέσω της πύλης gov.gr οι πολίτες μπορούν ήδη να εκδίδουν το Πιστοποιητικό ή εναλλακτικά, να το λαμβάνουν από κάποιο ΚΕΠ. 

Μάλιστα, η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες επτά χώρες όπου το Πιστοποιητικό ήδη ισχύει, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 αποτελεί ένα παράθυρο ελπίδας για την φετινή τουριστική σεζόν. Για να επιλέξουν όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες την Ελλάδα και εν προκειμένω την Π.Ε. Κέρκυρας ως τουριστικό προορισμό, πρέπει και εμείς να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός, έχοντας χτίσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας με τον καθολικό εμβολιασμό μας κατά του Covid-19.

Πρέπει λοιπόν όλοι οι πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, αλλά και όλης της χώρας να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα. Η Κυβέρνησή μας με σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το mega Εμβολιαστικό Κέντρο της Κέρκυρας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», παρέχει τα εργαλεία και τις υποδομές που οφείλουμε όλοι μαζί να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Άλλωστε εμβολιαζόμενοι προστατεύουμε την ίδια μας τη ζωή.»