Δελτια Τυπου

Παρεμβάσεις Στ. Γκίκα για τις Εποχιακές Επιχειρήσεις και τους Οφειλέτες Ασφαλιστικών Ταμείων

Σε δύο ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις προέβη ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, οι οποίες αφορούν στις ατομικές εποχιακές επιχειρήσεις αλλά και σε οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων που δεν έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης των εποχιακών ατομικών επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε έως τώρα η Κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, σε μεγάλο βαθμό δεν συμπεριλαμβάνουν τις ατομικές εποχιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα. 

Αυτό συμβαίνει καθώς ως κριτήριο για την χρηματοδότηση προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη προσωπικού έως 31/3/2020 και η σύγκριση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου των ετών 2019 και 2020. Ωστόσο, καθώς οι εποχιακές επιχειρήσεις λειτουργούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είναι φυσικό στα τέλη Μαρτίου να μην είχαν πραγματοποιηθεί ακόμα προσλήψεις. Επιπροσθέτως, σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία, επειδή οι εποχιακές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, η σύγκριση των ετών 2019 και 2020 δεν καταγράφει έκτακτη ζημία.

Ο Βουλευτής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας, προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε αυτές να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν την 1η Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατά την εκπόνηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, να υπάρξει μέριμνα για το σύνολο των εποχιακών επιχειρήσεων μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων.

Επιπλέον, ο Στέφανος Γκίκας απευθύνθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων. 

Διαπιστώνεται ότι οι εισφορές του 2019 δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμη από το ΚΕΑΟ. Συνεπώς, προκειμένου να ενταχθεί κανείς στην ρύθμιση των 120 δόσεων έως τις 31/5/2020, όπου λήγει η προθεσμία ένταξης, θα πρέπει να καταβάλει πρώτα το σύνολο των οφειλών του 2019.

Ο κ. Γκίκας πρότεινε στον Υπουργό την παράταση της προθεσμίας ένταξης στην συγκεκριμένη ρύθμιση έως 31/12/2020, ώστε να πιστοποιηθούν όλες οι οφειλές από το ΚΕΑΟ και να μπορέσουν οι οφειλέτες να ενταχθούν στην ρύθμιση.