Περί Στρατιωτικής Θητείας…

«Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα, είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων» προβλέπει το άρθρο 4 παράγραφος 6 του Συντάγματος. Σε εκτέλεση της συνταγματικής αυτής επιταγής, η στρατολογική νομοθεσία ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το δέκατο ένατο έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κατά το οποίο συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποχρέωση στράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν από 30 χρόνια η θητεία ήταν περί τους 30 μήνες και οι τότε παλαιοί οπλίτες ήταν υπολογίσιμες μονάδες στο στράτευμα. Από το έτος 2001 με απόφαση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, άρχισε η τελευταία φάση σταδιακής μείωσης της στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να φθάσει την 1-1-2004 για τους Οπλίτες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων τους δώδεκα μήνες, ενώ για τους Εφέδρους Αξιωματικούς τους δεκαεπτά.

Στις Εκλογές του 2004, σε ένα συναγωνισμό υποσχέσεων και τα δύο κόμματα εξουσίας, υποσχέθηκαν στους Έλληνες πολίτες περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες. Η προεκλογική αυτή δέσμευση, είναι αλήθεια, δημιούργησε σκεπτικισμό και ανησυχία στους Επιτελείς του Πενταγώνου, αφού η οργάνωση και η δομή του στρατεύματος προσαρμοσμένη κυρίως στην εξ΄ανατολών απειλή, δεν επέτρεπε την υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Πέντε χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει στο στράτευμα. Έχουν προσληφθεί αρκετές χιλιάδες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης, με περιορισμό των ενεργών μονάδων και αλλαγή των σχηματισμών και βεβαίως με την πρόοδο της τεχνολογίας εκσυγχρονίζεται το στράτευμα και εξοικονομείται ανθρώπινο δυναμικό. Μετά λοιπόν από τις σχετικές μελέτες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μειμαράκης, πήρε το ρίσκο και έκανε πράξη μία προεκλογική δέσμευση που φάνταζε ανενεργή, μειώνοντας την θητεία για τον Στρατό Ξηράς άμεσα, στους 9 μήνες. Ο Στρατός μας πια θα βασίζεται πολύ περισσότερο στους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) που αυξάνονται και πολύ λιγότερο στους κληρωτούς που στους 9 μήνες της θητείας τους, ίσα-ίσα που θα προλάβουν να πάρουν μία γεύση της στρατιωτικής ζωής και να μάθουν να χειρίζονται το όπλο τους.

Η μείωση της θητείας, που ποσοτικά 1 μήνας μείωσης αντιστοιχεί στην ανάγκη πρόσληψης 3000 ΕΠΟΠ, προϋποθέτει βεβαίως ότι ο αριθμός των ΕΠΟΠ, ηλικιακά και αριθμητικά θα διατηρείται σταθερός στην οροφή που προβλέπεται ώστε η στελέχωση και η δυναμικότητα των σχηματισμών να παραμένει αναλλοίωτη. Θέμα που δεν είναι τόσο απλό, αφού η διαδικασία πρόσληψης των ΕΠΟΠ είναι πολύμηνης διάρκειας.

Βεβαίως ο στόχος και η προσπάθεια του Υπουργείου και των Επιτελείων είναι ένας. Η δημιουργία ενός ευέλικτου στρατεύματος, καλά οργανωμένου, με σύγχρονες δυνατότητες μετακίνησης και μεταφοράς, εξοπλισμένου με «έξυπνα όπλα», καλά εκπαιδευμένου και με βάση ανθρώπινου δυναμικού τους επαγγελματίες. Ο στόχος αυτός παρά τις δυσκολίες υλοποιείται αθόρυβα και μεθοδικά από την Κυβέρνηση, η οποία με κινήσεις τολμηρές και ουσίας προσαρμόζει την χώρα μας δυναμικά στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

13-07-2009