Σήμερα η ΕΕ αποτελεί την πιο ειρηνική και δημοκρατική Ένωση Κρατών
Με αφορμή την σημερινή ημέρα της Ευρώπης και την 76η επέτειο λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου , ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στις 9 Μαΐου 1950, λίγα χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, σε ομιλία του στο Παρίσι πρότεινε μία εναλλακτική μορφή συνεργασίας των κρατών της Ευρώπης προκειμένου να επικρατήσει η Ειρήνη και η Συνεργασία.
Σήμερα, εδώ στην Κέρκυρα τιμήσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμήσαμε τον στρατιώτη που θυσιάστηκε για την Πατρίδα, τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να την ελευθερώσει από τον κατακτητή, αλλά τιμούμε και τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που δεν άντεξαν την κακουχία του πολέμου.
Από τις στάχτες που άφησε πίσω του ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τις εκατόμβες των νεκρών στρατιωτών και των αθώων θυμάτων και την πρόταση του Σουμάν, η Ευρώπη μετεξελίχθηκε σε ένα μοναδικό πολιτικό οικοδόμημα, βασιζόμενο στις Αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, στον σεβασμό της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η διασπασμένη Ήπειρος με τις αμέτρητες πολεμικές συγκρούσεις και διαφορές τη δεκαετία του 1940, εξελίχθηκε σε μία Ένωση αποτελούμενη από 27 κράτη μέλη, με 24 επίσημες γλώσσες, έναν Ενιαίο Οικονομικό Χώρο, ένα Ενιαίο Νόμισμα και ενιαία Νομισματική Πολιτική και κοινές πολιτικές. Πρόκειται για μία Ένωση κρατών όπου κυριαρχούν η Ειρήνη, η Ασφάλεια και η Ευημερία.
Σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη οφείλουμε να διανύσουμε ακόμα μακρύ δρόμο έως ότου να εξελιχθούμε στην Ευρώπη των Λαών, την οποία είχαν οραματιστεί οι αρχιτέκτονές της.
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μας προσφέρει Ασφάλεια, Πολιτική και Οικονομική Σταθερότητα, Ειρήνη και υψηλή ποιότητα ζωής.
Κανείς μας δεν θα ήθελε να αναλογιστεί, πως θα βιώναμε την 10ετή οικονομική κρίση, αν ήμασταν εκτός της Ευρωζώνης. Αλήθεια, πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίζαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, στην μεταφορά εμπορευμάτων, στην προμήθεια φαρμάκων, μηχανημάτων αλλά και των εμβολίων; Πως θα αντιμετωπίζαμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
Η Ημέρα της Ευρώπης μας υπενθυμίζει ότι οι χώρες της Ευρώπης έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος, αφού δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Σήμερα η ΕΕ αποτελεί όμως την πιο ειρηνική, δημοκρατική Ένωση κρατών, είναι οικονομικά ισχυρή, ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, πολιτιστικά και θρησκευτικά ελεύθερη.»